Pestă porcină confirmată şi la Griviţa

Pestă porcină confirmată şi la Griviţa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prefectura Județului Galați informează că în judeţul Galaţi şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină africană (PPA). De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată în două gospodării situate în vestul localității Grivița. Genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranța Alimentelor Bacău.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit duminică 5 ianuarie şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitate. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocați ieri dimineață la sediul Primăriei comunei Grivița.

În acestă zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare, animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Tot în cadrul aceleiași sedințe, s-a aprobat atât planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, cât și decizia de instaurare a zonei de protecție și supraveghere ca urmare a confirmării oficiale a bolii pestă porcină africană în gospodăria situată la marginea vestică a Comunei Schela.

Reamintim că PPA este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar este extrem de periculoasă pentru animale și se răspândește cu repeziciune, se mai arată în comunicatul Instituției Prefectului Județului Galați, transmis duminică seara și semnat de prefectul Gabriel-Ioan Avrămescu.

Citit 2193 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.