Cât costă să facem creşă dintr-o clădire abandonată

Cât costă să facem creşă dintr-o clădire abandonată
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Nu mai puţin de 2.783.240 de lei ar putea costa salvarea unei clădiri ruinate şi abandonate şi transformarea ei în creşă. Totul cu bani europeni pe care Primăria municipiului Galaţi doreşte să-i câştige.

„O clădire aflată în stare avansată de degradare, pentru care încă din anul 2014 experţii au propus demolarea, ar putea renaşte din ruină într-o creşă destinată copiilor din Valea oraşului şi din zona centrală”, scriam în iulie anul trecut în articolul: „Construcţie cu risc seismic I. Creşă cu bani europeni, într-o clădire propusă spre demolare”.

La acel moment, municipalitatea căuta un proiectant care să realizeze documentaţia necesară pentru „Reabilitare imobil din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24 în vederea înfiinţării unei creşe”. Documentaţia, necesară pentru „solicitarea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020” a fost realizată de Bia Consproiect SRL, care a câştigat contractul cu o ofertă de 24.990 de lei fără TVA, preţul cel mai scăzut oferit.

Joia trecută, consilierii locali au aprobat proiectul privind înfiinţarea unei creşe în imobilul din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24, propus pentru finanţare europeană.

De ce nu se face o creşă nouă?

„Lucrările propuse nu cred că vor rezolva problema, clădirea se dărâmă pur şi simplu. Nu ştiu dacă va rezista până când vom reuşi să intervenim şi să realizăm proiectul. Nu cred în realizarea acestui obiectiv şi cu atât mai mult nu cred că soluţia de a avea mai multe locuri în creşă este să reabilităm clădirea, ci să facem o creşă de la zero”, a comentat preşedintele de şedinţă, liberalul Onuţ Atanasiu.

Replica a venit din partea viceprimarului PSD Sorin Enache: „La începutul mandatului, noi am descoperit că acea clădire era părăsită. În Primărie erau acte că nu mai prezintă valoare. Şi iată că, prin atragerea unui fond european, îi dăm valoare, salvăm o clădire abandonată şi îi dăm o exploatare de care cetăţenii chiar au nevoie, pentru că avem solicitări de creştere a numărului de locuri în creşă”.

La rândul său, city managerul Marius Humelnicu a punctat că axa de finanţare europeană vizată este destinată tocmai regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate: „Şi noi am zis că trebuie o creşă nouă, dar conform condiţiilor de eligibilitate trebuie să fie o clădire veche”.

Ce s-ar putea realiza

În documentaţia votată de aleşi se arată că imobilul a fost construit în jurul anului 1910, deci are peste o sută de ani vechime, şi că în prezent este nefuncţional. Prin proiect se prevede amenajarea spaţiului cu destinaţia de creşă, astfel încât să fie creat copiilor şi cadrelor didactice un mediu educaţional care să le ofere confort şi care să permită desfăşurarea unui proces instructiv-educativ eficient. Lucrările presupun consolidare, recompartimentarea spaţiilor şi reabilitare termică. Acestea vor fi completate cu înlocuirea integrală a instalaţiilor pentru utilităţi, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, refacerea trotuarelor, montarea de bănci şi coşuri de gunoi, amenajarea spaţiilor verzi, dotări specifice unei creşe: mobilier pentru copii, echipamente de joacă ş.a.

Valoarea investiţiei propusă în proiect este de 2.783.240 de lei.

Citit 6090 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.