Potenţialii candidaţi la funcţia de primar al Frumuşiţei

Potenţialii candidaţi la funcţia de primar al Frumuşiţei
Leonard Adrian, Hâncu Antonel Tabac, Georgel Tăbuş, Cristian Constandache
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

„Viaţa liberă” va derula, în perioada următoare, un demers jurnalistic prin care îşi propune să vă prezinte potenţialii candidaţi la funcţiile de primar în câteva dintre cele mai importante comune din judeţ. O parte dintre aceştia ne-au confirmat că vor candida independent sau reprezentând o anume formaţiune politică, alţii încă se mai gândesc. Au fost şi cazuri, puţine, în care intenţia noastră de dialog nu a fost acceptată. În comuna Frumuşiţa, situată la 25 de kilometri de Galaţi şi cu o populaţie de 4.800 de locuitori conform ultimului recensământ, sunt decise până la această oră patru candidaturi la alegerile din vară pentru funcţia de edil-şef al comunei. Ordinea în care i-am abordat pe candidaţi a fost absolut aleatorie.

Georgel Tăbuş (independent)

O primă certitudine este candidatura, ca independent, a lui Georgel Tăbuş, în vârstă de 43 de ani, inginer agronom şi cu un master obţinut la zi în managementul agricol. L-am întrebat de ce vrea să fie primar în Frumuşiţa. „Nimeni n-a adus până acum gazele în comuna Frumuşiţa, iar eu mi-am propus să reuşesc acest lucru. De asemenea, canalizarea şi sistemul de alimentare cu apă – ele trebuie făcute în tandem, altfel nu se poate. S-au început lucrările şi nu s-a finalizat nimic, între timp s-au furat echipamente... Nicio locuinţă nu e racordată. Vreau să avem în comună cât mai multe drumuri asfaltate, dar doar după ce termin cu canalizarea şi cu apa. Mai trebuie forate două puţuri, pentru că vara nu ajunge apa, sunt probleme tot timpul. Vreau să fac un parc de joacă pentru copii, cu tot ce îi trebuie, şi un parc cum e cel din Galaţi de la Rondou, de la Popescu, unde oamenii din comună să se poată întâlni relaxaţi. Mai vreau să fac şi un parc cu panouri fotovoltaice, pentru iluminatul public şi pentru celelalte instituţii, primărie, şcoli, grădiniţe. Îmi mai doresc modernizarea dispensarului uman, care acum arată dezolant, să atragem investitori, pentru că avem nevoie de locuri de muncă. Vreau ca Frumuşiţa să acceseze fonduri europene, să avem şi noi o maşină pentru selectarea gunoiului, o autospecială de pompieri. De fapt, mi-aş dori un proiect integrat, în care să colaborăm cu Tuluceştiul şi cu mai multe comune din judeţ”, ne-a spus Georgel Tăbuş.

Leonard Adrian Hâncu (PMP)

Leonard Hâncu are 40 de ani, e născut în Vaslui, a trăit o perioadă de timp în Iaşi şi acum s-a mutat în judeţul Galaţi. Este inginer în construcţii civile industriale şi agricole. L-am întrebat dacă şi ce îl nemulţumeşte faţă de ceea ce s-a făcut până acum în Frumuşiţa şi ce îşi propune să facă: „Ceea ce m-a împins să candidez sunt nemulţumirile faţă de ce au făcut, sau mai bine spus nu au făcut, primarii precedenţi. Comunitatea din comună este fără apă curentă, fără canalizare, fără staţie de epurare, fără iluminat public pe timp de noapte, fără străzi asfaltate, fără rigole, fără un târg agro-alimentar. Acum târgul este în aer liber, cum erau iarmaroacele acum o sută de ani, când plouă îţi pui sacul în cap. Sunt inginer constructor, mi-am făcut casă, dar nu mă pot muta din cauza lipsei utilităţilor. Vara, apa e opţională, iar când plouă, canalizarea e înfundată. Şi chiar de-ar fi desfundată, nu există staţie de epurare”.

Antonel Tabac (Partida Romilor)

Antonel Tabac împlineşte 44 de ani anul acesta, este învăţător la Şcoala Gimnazială nr.1 din Frumuşiţa şi a absolvit Colegiul Universitar de Institutori Bucureşti. „Consider că e loc de mai bine în comună. Sunt consilier local din partea Partidei Romilor din 2000, sunt la al cincilea mandat consecutiv şi asta cred că e o bilă albă pentru mine. Am fost, printre altele, în aceşti ani, manager al proiectului prin care fostul pichet de grăniceri a fost reabilitat şi transformat în pensiune cu specific pescăresc. Pot să asigur o bună guvernare pentru comună, transparenţă, respect faţă de cetăţeni. Ştiu ce trebuie făcut pentru comună, pot să fac şi vreau să fac. Prioritățile mandatului meu vor fi: educația, cu tot ce presupune asta (infrastructură școlară, program de tip after school, burse de studiu și de merit pentru elevii de ciclu primar, gimnazial sau liceal), stimularea antreprenoriatului (atragerea de investiții care conduc la crearea de locuri de muncă în comună, stimularea tinerilor și cetățenilor comunei pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru înființarea de afaceri, înființarea unui parc industrial ), înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comună, stimularea culturii și a sportului la nivel local, aceste domenii fiind deficitare. Legat de sport, anul 2019 este anul în care am reușit să punctez și în acest domeniu, prin înființarea unui club sportiv de fotbal al comunei, Viitorul Frumusita, club care activează în prezent în Liga a V-a a județului Galați”.

Traian Zorilă (ALDE)

Potenţialul candidat ALDE la Primăria Frumuşiţa, Traian-Iulian Zorilă, a refuzat categoric să apară în acest articol. „Transmiteţi că ALDE este bine”, este singura „declaraţie” pe care am obţinut-o de la el.

Elena Ciocan (PNL)

O altă posibilă candidatură la funcţia de primar al comunei Frumuşiţa este cea a fostei secretare a Primăriei, Elena Ciocan, din partea PNL. După 17 ani în această funcţie, a plecat la primăria Bălăşeşti, dar vrea să se întoarcă în comună, „ca să continui ce am început din 1990”.

Cristian Constandache (Pro România)

Pro România îl va arunca în lupta pentru funcția de primar al comunei Frumușița pe Cristian Constandache. În vârstă de 38 de ani, acesta este ”fiu al comunei”, a lucrat în combinat și a fost, timp de șase ani, mediator școlar în comună. ”Suntem șase frați în familie, avem multe neamuri, am și eu un copil, am sprijinit până acum Partida Romilor și am zis să încercăm să schimbăm ceva, să facem ceva pentru comună. Pentru că multe nu s-au făcut. Cei care au fost înainte – și-au făcut sarsanaua și nu i-a interesat de alții. Infrastructura e la pământ, canalizările nu funcționează, suntem la țară și cumpărăm apă îmbuteliată de la magazin. Trebuie să forăm alte puțuri, ca oamenii să poată bea apă curată, de izvor. În comună sunt mulți oameni săraci care trăiesc din pensia de la CAP și nu-și permit să-și cumpere nici măcar un kilogram de carne pe lună, iar cei de la Primărie care se ocupă de cazurile sociale nu fac nimic. Sunt foarte multe de făcut în comună, pentru Educație în primul rând”.

PSD mai deliberează

Partidul Social Democrat nu a decis încă candidatul pentru funcția de edil-șef al comunei Frumușița. Una dintre variantele luate în calcul până la această oră este reprezentată de Paraschiv Stoica, actualul viceprimar al localității, cel care îndeplinește și funcția de primar interimar.

Citit 8823 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2020 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.