Replica lui Marius Stan la adresa lui Victor Paul Dobre. ”Dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați”

Replica lui Marius Stan la adresa lui Victor Paul Dobre. ”Dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați”
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Nota redacţiei: În urma publicării interviului intitulat "Dacă Marius Stan mă asculta, era primar şi astăzi", acordat de parlamentarul PNL Victor Paul Dobre, am primit la redacţie un punct de vedere din partea fostului primar al Galaţiului, Marius Stan. Îl redăm integral în continuare, cu precizarea că este ultimul articol cu şi despre un politician publicat de "Viaţa liberă" în lipsa unui contract de campanie electorală.

Recent, într-un interviu, dl V. P. Dobre a făcut o referire la mine şi cred că e indicat să prezint gălăţenilor câteva lămuriri.

Redau textul: "... dacă Marius Stan mă asculta pe mine - politic vorbind, că nu m-am amestecat în administraţie - era primar şi azi, şi în următorii patru ani! Mă refer strict la partea politică, în partea de administraţie primarul e primar, el decide!"

Dl Dobre are dreptate şi nu are dreptate.

Ce a vrut să zică fostul meu coleg e ca astăzi regretă unele decizii politice, decizii în urma cărora Galaţiul încă poartă eticheta dureroasă: "oraş roşu". Dl Dobre este un bun politician şi ştie că, în esenţă, nu a fost o problemă de comunicare. În fapt, dansul ar fi trebuit să ştie să mă prețuiască și să mă protejeze mai mult, în faţa atacurilor cu iz politic, dincolo de orgoliile personale. Şi ar fi trebuit să facă asta în interesul propriului partid, dar mai ales în interesul comunităţii şi a Galaţiului.

Astfel, trebuie să-i dau dreptate: dacă ar fi luat decizii mai bune, am fi avut și astăzi primar liberal la Galați, după cum bine afirma el, cu o doză justificată de regret.

Mai departe, am puterea de a recunoaşte că am făcut unele greșeli politice, care m-au privat de un nou mandat de primar şi au înlesnit revenirea Galațiului în administrarea dezastruoasă a PSD.

În plus, ar fi trebuit, poate, să fiu mai indulgent şi mai împăciuitor, să fiu mai conciliant cu adversarii politici şi poate, ceva mai flexibil. În primul rând, însă, ar fi trebuit să-mi aleg cu mai multă grijă colaboratorii, cei în care am investit încredere.

Aceasta e o lecţie învăţată.

Dar la fel de adevărate sunt şi următoarele lucruri:

După război și până astăzi, Galaţiul a avut un singur primar liberal, iar acela am fost eu, Marius Stan. Votul gălăţenilor e cel care a făcut posibil acest lucru. Nu ascultarea de unul sau altul.

Am fost liberal din 1992 și voi rămâne credincios orientării liberale, chiar și fără carnet de partid.

În plus, nu ar trebui să uităm că primii care m-au trădat au fost chiar oamenii obedienți față de dl. Dobre. Spre deosebire de mine, ei au fost ascultători.

De aceea, nu cu bucurie, ci obligat de trădarea lor, motivată politic, am făcut un sacrificiu personal, trecând la alt partid. Această decizie, dureroasă pentru mine, a fost totuşi benefică pentru gălăteni. Astfel, am obținut pentru doi ani consecutivi subvenții de câte 100 milioane lei pentru sistemul centralizat de încălzire.

Privind astăzi retrospectiv, trebuie să îi dau dreptate fostului coleg: am fost mai degrabă un bun administrator, decât un bun politician. De aici şi reproşul: nu că nu l-am ascultat, ci că nu i-am "dat ascultare". Am avut îndrăzneala de a gândi autonom, de a lua decizii, punând pe primul loc Galaţiul. Am "dat ascultare" gălăţenilor, nu unui şef, pe linie de partid.

Dl Dobre are experiență şi abilitate politică de necontestat, însă nu a reuşit să pună interesul propriului partid în faţa orgoliului personal. Sper doar să-şi fi însuşit această lecţie.

Cât despre mine: prezint aceste lămuriri fără niciun fel de patimă sau frustrare, doar în spiritul relevării întregului adevăr şi din dorinţa de a aduce acest adevăr în atenţia gălăţenilor.

Există în textul dl-ui Dobre o parte care mă măguleşte: e evidentă o nuanţă de regret. Dansul ştie că aş fi fost persoana potrivită pentru a fi " primar şi azi şi în următorii patru ani".

Aş dori să-l asigur că dacă în privinţa actualului mandat nu mai e nimic de făcut, pentru următorii patru ani eu voi fi primarul municipiului Galaţi.

E rândul meu acum să sper că mă va asculta. 

Marius Stan

Citit 7932 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2020 20:54

16 comentarii

 • postat de G
  Vineri, 21 Februarie 2020 21:36
  5.13.232.***
  Din punctul meu de vedere Stan Marius a fost săpat din interior, din propriul partid(PNL la acea vreme). Propriul partid PNL la acea vreme care trebuia să-și susțină propriul candidat(Stan Marius) și să-i susțină proiectele de modernizare, tocmai PNL-iștii iau dat la temelie lui Stan Marius și nu l-au mai susținut pe Stan în Consiliile Locale, dar și la nivel național de unde trrbuia să vină susținerea din partea PNL pentru proiectele Galațiului propuse de Stan.

  Atunci când nici proprii colegi PNL-iști nu te susțin și nu-ți mai susțin nici proiectele...atunci cum naiba să te aștepți să te susțină ceilalți, "adversarii"? (deși nu ar trebui să se vorbească despre adversitate și despre adversari într-o politică locală și națională în care se presupune că toți lucrează pentru cetățeni și în interesul cetățenilor. AICI A FOST GREȘEALA LUI VICTOR PAUL DOBRE, AICI A FOST GREȘEALA PNL-ULUI.

  Din cauza asta PNL-ul a pierdut votul meu și din câte a arătat votul gălățenilor de pe atunci cam ăsta a fost motivul multora care nu au mai votat PNL-ul la Galați. SĂ TE TOT SUCEȘTI MEREU TU PARTIDULE PNL ÎN GÂNDIRE, ÎN ACȚIUNI ȘI SĂ NU SUSȚII NICI UN PROIECT MARE INIȚIAT PENTRU MODERNIZAREA GALAȚIULUI... ȘI APOI TU PNL-ULE TE PLÂNGI CĂ PIERZI ALEGERI ÎN FAȚA PSD-ULUI. PARTIDUL PNL DUPĂ FUZIUNEA CU PDL-UL LUI băsescu, PNL A AJUNS UN PARTID DE 2 LEI DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC, PLIN DE URĂ ȘI GOLĂNIE, FĂRĂ VIZIUNE PENTRU MODERNIZAREA ORAȘELOR.

  Din păcate PNL-ul nu mai este ce a fost, iar PNL-ul pierde alegeri pe mâna lor, nu din cauza celorlalți.

  Și, asta a fost greșeala lui Victor Paul Dobre și a PNL-ului de la acea vreme: NU ȘI-AU SUSȚINUT PROPRIUL COLEG, PROPRIUL CANDIDAT care era Stan Marius la acea vreme. Când din propria "ogradă" politică ți se pun piedici, atunci cum naiba vrei să realizezi ceva de unul singur.

  A fost vina lui Victor Paul Dobre și a PNL-ului de atunci că după alegeri, după vot, PNL-iștii după ce s-au văzut cu "sacii în căruță" adică, cu posturile/funcțiile de consilieri locali câștigate pe seama lui Stan Marius, apoi PNL-iștii nu l-au mai susținut în ședințele de CL unde se susțineau și se aprobau/votau proiectele de modernizare propuse pentru Galați.

  La vremea aceea am votat Marius Stan primar, dar tot datorită lui Stan ca să-i fie de ajutor i-am votat și lista de consilieri locali tot de la PNL, fiindcă prin votul meu am vrut să-i dau în CL consilierii de aceeași culoare politică, crezând că astfel proprii colegi de partid îl vor susține în continuare în ședințele de CL și că îi vor vota/susține proiectele propuse de acesta în demersul de modernizare a orașului...
  Dar proprii colegi, PNL-iștii de la acea vreme nu l-au susținut ci l-au trădat.

  Pur și simplu mi-e lehamite de cei din PNL de la acea vreme care prin ifosele lor m-au făcut să votez alte opțiuni decât cea PNL. Și acum PNL-iștii continuă pe aceeași linie pierzătoare și PNL vor pierde încă o dată votul meu, fiindcă nu sunt în stare să susțină proiectele mari de modernizare a propriului oraș Galați.

  La cât am scris, vă dați seama cât de dezamăgit sunt de PNL care mi-a trădat încrederea de gălățean.

  NU POȚI TU PNL SĂ TE PLÂNGI CĂ PIERZI ALEGERI, CÂND TU PNL DUPĂ CE TREC ALEGERILE NU-ȚI SUSȚII CANDIDATUL CU CARE AI DEFILAT LA ALEGERI ATUNCI CÂND VREA SĂ REALIZEZE, SĂ CONSTRUIASCĂ PENTRU GALAȚI. PENTRU GALAȚI măi oameni buni. Dacă nici pentru propriul oraș în a se moderniza, tu PNL nu-ți susții candidatul(așa cum s-a întâmplat la vremea aceea) , atunci cum naiba vrei mai partidule PNL să câștigi alegerile.

  PNL-ul a pierdut votul meu fiindcă am văzut că interele personale ale unora din PNL au primat în fața intereselor Galațiului de a se moderniza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Liviu R.
  Joi, 13 Februarie 2020 00:34
  92.114.82.***
  Daca promite ca face ."Tunelul pe sub Dunare", il votez. Sper sa nu o mai bage si pe aia cu aeroportul la Galati, asa cum tot o baga PSD-istii lui Razvan Cuc de vreo 30 de ani de zile incoace. Sa faca si sa TERMINE niste baterii de garaje, pentru ca PSD-ul in cei 4 ani nu a reusit sa termine NICI UNA si nici nu vor termina prea curand ceva concret. PSD-ul e bun la inlocuit borduri si reparat trotuare, le strica chiar si pe alea aflate in buna stare, numai sa dea bine in campanie. Aferim!
  1
  2
  Raportează
 • postat de albastru
  Sâmbătă, 08 Februarie 2020 00:35
  89.137.136.***
  Adio PSD si adio PNL care sunt aceeasi fosti, vechi etc. Noi votam USR-PLUS.
  11
  6
  Raportează
 • postat de @ Cetatean ...
  Vineri, 07 Februarie 2020 20:12
  86.124.200.***
  ... ca sa nu zic tovarasu' . Nu intelegi fenomenul.
  Cu Marius Stan presedinte, Otelul a castigat campionatul. Despre bani intreaba-i pe sefii lui de atunci, pe actionari.
  Crezi ca aia de care zici ca nu se autosesizeaza, nu ar fi fost macar asmutiti de dusmani ? Si are destui.
  Nu-i problema ca nu pricepi fotbalul, sunt altii care se lauda ca au sange ros-alb-albastru si care ... ce sa mai zic. Si multi altii care mai plang inca dupa maxi taxi, ca le-a scos de pe strazi.
  Si inca altii dupa garaje, chioscuri,... si sa nu uit, dupa urateniile de panouri publicitare si banere de pe bulevarde. Uitati-va in poze ca sa va aduceti aminte ce oras a luat in primire.
  Acum au prins curaj si copiii sa demoleze garajele oamenilor obisnuiti, ca haremurile interlopilor din centru e mai greu. Iti trebuie ... sa ai.
  Cine poate, face stada de 4 benzi in centru (Traian) si obtine aprobare de la guvern pt drum turn tv.
  Mai sunt 2 luni si a expirat aprobarea, bravo celor prezenti. Atata putere ai cu 20%.
  E bine de stiut la vot, c-o fi dintr-un tur sau din doua.
  11
  14
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 07 Februarie 2020 13:52
  84.117.41.***
  Departe de greseala unui pleonasm nevinovat anterior
  vrem doar adevarul vis-a-vis de FC Otelul.
  Galatenii trebuie sa inteleaga ca in fruntea urbei
  trebuie sa fie un om integru, nu inplicat in tot felul
  de legaturi cu iz penal.
  Aratati-ne acest lucru si galatenii va vor vota!
  7
  14
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 07 Februarie 2020 09:47
  84.117.41.***
  Cum ramane cu devalizarea clubului FC Otelul?
  Unde sunt banii? De ce organele judiciare nu-si fac datoria?
  De ce Directia Nationala Anticoruptie Galati nu s-a sesizat din oficiu,
  de ce tace?
  Cand toate astea vor fi clarificate si elucidate, atunci sa aveti pretentii
  la Primaria Galati!
  20
  26
  Raportează
 • postat de Dan
  Vineri, 07 Februarie 2020 08:12
  5.13.168.***
  Asa este, Galațiulba avut un singur primar liberal... Care a făcut un mare nimic pentru comunitate. Bine ca a fost doar un mandat.
  25
  23
  Raportează
 • postat de george
  Joi, 06 Februarie 2020 19:45
  185.45.177.***
  Domnule Stavar, oare aveti idee ce inseamna altruist si empatic ? Mare ti-e gradina ...
  7
  19
  Raportează
 • postat de Panzer
  Joi, 06 Februarie 2020 17:18
  66.165.239.***
  Stan a fost cel mai bun primar si singurul impotriva PeseDe .
  25
  18
  Raportează
 • postat de galatean emigrat
  Joi, 06 Februarie 2020 17:05
  51.91.31.***
  Staver lasane cu Pucheanu de la psd ca de aia am plecat din tara din cauza lor
  16
  21
  Raportează
 • postat de Emanoil Artene
  Joi, 06 Februarie 2020 17:04
  178.32.136.***
  Ne-am saturat de psd.
  13
  28
  Raportează
 • postat de Tunel
  Joi, 06 Februarie 2020 17:03
  77.111.247.***
  Mandatul lui marius stan a fost unul caracterizat de viziuni delirante, de megalomanie aberanta, de incompetenta crasa, de ura si desconsiderare si aroganta ieftina impotriva Galatiului (ca oras) si a locuitorilor sai, de esecuri si de ridicol.
  Acest personaj nu se ridica nici macar la nivelul necesar pentru a ocupa un post de primar de sat.
  19
  24
  Raportează
 • postat de Stavar
  Joi, 06 Februarie 2020 16:02
  95.76.2.***
  Ionut Pucheanu a reusit nu numai sa confirme increderea acordata , a avut unul dintre cele mai stralucite mandate de primar suprinzand cu proiecte moderne si indraznete, a fost mereu aproape de cetateni, cald si altruist, empatic cu cei ce au nevoie de sprijinul sau. Marius Stan a fost greu de gasit, slab comunicator, cu o atitudine distanta, preocupat mai mult de camarila si framantari politice . Dpdv administrativ nu suporta comparatie!
  Am zis!
  116
  37
  Raportează
 • postat de ss
  Joi, 06 Februarie 2020 14:09
  5.13.255.***
  M Stan a fost mancat din toate directiile, nu s-a integrat in clica care in ultimii 30 de ani are doar interese personale in acest trist oras!
  39
  95
  Raportează
 • postat de Stan si Bran
  Joi, 06 Februarie 2020 14:07
  5.13.195.***
  Din categoria: daca taceai, filosof ramaneai, domnu Stan! :)))))))))))))))))))))
  82
  46
  Raportează
 • postat de George Manolescu
  Joi, 06 Februarie 2020 13:59
  5.13.228.***
  Marius Stan este singurul om din Galati cu șanse reale să bată PSD. Cu o condiție, să aibă alături și alte partide de dreapta, PNL, USR, PMP, PLUS iar cu acestea să facă o majoritate în Consiliul Local Galați. Mulți dintre gălățeni îi sunt alături chiar și acum în ciuda campaniei agresive de discreditare făcută de PSD la Galați.
  Trebuie și putem să scăpăm de eticheta de "oraș roșu" fără a deveni orașul galben ci orașul gălățenilor.
  44
  95
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.