Când se finalizează lucrările la Spicu şi Romarta (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Când se finalizează lucrările la Spicu şi Romarta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Zonele Spicu şi Romarta au suferit o transformare radicală în ultimul an şi pot fi considerate etalon pentru viziunea arhitecturală a actualei administraţii locale. Gălăţenii le numeau „parcuri” - titulatură cu care, de altfel, figurau în scriptele Primăriei, arhitecţii, urbaniştii şi proiectanţii care le-au regândit ne-au spus că nu au fost "zone verzi" ci „scuaruri”, iar în prezent, când lucrările de modernizare şi amenajare au ajuns la final, au devenit oficial „piaţete urbane”.

Pe aici nu se (mai) trece!/ - Cât mai durează lucrările de modernizare de la Spicu”, scriam pe 8 aprilie 2019, când lucrările de modernizare în valoare de peste 11,03 milioane de lei fără TVA erau în toi. Lunile care au trecut de atunci au însemnat pentru gălăţenii care locuiesc în zonă un şantier continuu: lucrări la Romarta, lucrări la Spicu, lucrări pe Domnească, şantier prelungit şi pe Navelor, unde a fost reabilitată reţeaua de apă potabilă.

Lucrarea în cauză, contractată de Apă Canal şi executată de Asocierea Dreams Riviera SRL - Romsit Construct - S&M Expert Project, le-a făcut zile fripte atât gălăţenilor, cât şi operatorului de apă şi canalizare. Pentru că fiecare întrerupere programată de apă pentru execuţia unor lucrări a durat mai mult decât fusese anunţat, Apă Canal a fost nevoită să dea explicaţii, acuzând constructorul că are "echipe subdimensionate şi insuficient pregătite pentru complexitatea investiţiei". Conform Primăriei, reabilitarea cu pricina s-a finalizat. Numai că trotuarele arată jalnic! Chiar în staţia de transport public local din Complex Spicu, fix în faţa refugiului, o surpare în plină evoluţie le poate pune piedică gălăţenilor grăbiţi să urce în autobuz. "Referitor la situaţia trotuarelor de pe strada Navelor, vă informăm că acestea vor fi asfaltate după ce vor permite condiţiile meteo", ne-a dat asigurări Primăria.

Ce-a mai rămas de făcut

Pavajele de granit, valonamentele (movilele - n.r.) verzi, arborii rămaşi în picioare după modernizare şi copăceii proaspăt plantaţi, care sperăm să prindă rădăcini, au făcut piaţete urbane din zonele Spicu şi Romarta. Sunt instalate şi sistemele de bolarzi, care se vor ridica din asfalt pentru a transforma în pietonală strada Domnească. Aspectul general, noul mobilier urban, luminile (extrem de puternice) din paviment, toaleta publică modernă (încă nefuncţională), modul în care a fost pusă în valoare statuia lui Costache Negri merită văzute şi judecate după gustul şi criteriile fiecărui gălăţean.

Important este ce spune Primăria că a mai rămas de făcut: "În zona Romarta, este în curs de finalizare placarea fântânii cu statuia «Fata pe valuri», se lucrează pentru pregătirea şi vopsirea cuvei, urmând să fie executate şi lucrările la instalaţia fântânii arteziene, iar în zona Spicu mai trebuie instalate piese de mobilier urban. Atât în zona Spicu, cât şi în zona Romarta vor mai trebui executate lucrări la cişmelele care vor asigura apa potabilă. În aceste zone s-au montat dale şi mobilier urban, s-au amenajat spaţii verzi, care vor fi întreţinute de sisteme de irigaţii automatizate, deja instalate, şi s-au plantat arbori. Estimăm că lucrările care vizează modernizarea zonelor Romarta şi Spicu se vor încheia în această primăvară", ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei.

Cât despre reparaţia capitală a Pasajului pietonal "Dunărea", care va fi dotat cu două copertine futuriste, municipalitatea susţine că termenul de finalizare a lucrării este iunie 2020.

Opinii de cititor fidel

"Spre deosebire de alţii care sunt numai cu critica, eu sunt şi cu aprecierea! Sunt apolitic, n-am mai fost la vot din '96, dar anul acesta mă duc, pentru că în zona asta s-a făcut un lucru excepţional: s-au schimbat ţevile! Dacă nu le schimba, era catastrofă. Eu am văzut când scoteau ţevile cu utilajele: ştiţi cum erau mâncate de rugină? S-au rupt în două! Dacă pocneau, nu doar că ne inundam, dar rămânea cartierul fără apă potabilă cine ştie cât. S-au apucat de un lucru şi l-au făcut temeinic!

În al doilea rând, mie îmi place cum arată. E aerisit, este sistematizat, accesibil, are o formă! Asta înseamnă schimbare. S-a luat ceva din spaţiul verde, dar nu se poate face ceva fără sacrificii! S-a mai rezolvat problema şi cu câinii fără stăpân. Ar mai fi de lucru la siguranţa prin cartiere. Eu cred că locul poliţiştilor locali ar trebui să fie printre blocuri, pe la colţuri", ne-a declarat domnul Ioniţă Pricopie, cititor fidel al ziarului nostru, pe care am avut ocazia să îl cunoaştem la tradiţionala întâlnire cu gălăţenii din cartierele Galaţiului. Domnia sa a ţinut să ne spună că are şi primul număr al cotidianului "Viaţa liberă" şi că plănuieşte să-l lase moştenire copiilor, ca să-l vândă peste ani şi ani cu un milion de euro!

"Acesta este un chioşc miracol"

"Acesta este un chioşc miracol, gălăţenii vin bolnavi şi pleacă sănătoşi. Vin cu bastonul şi pleacă fără el, deci înseamnă că se vindecă!", ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Mariana Anghel, colega noastră de la chioşcul "Viaţa liberă" din zona Spicu, arătându-ne o pereche de mănuşi pe care un gălăţean a uitat-o acolo. Aşezate vizibil, pe unul dintre rafturile chioşcului, mănuşile îşi tot aşteaptă proprietarul. Cât despre colega noastră, lucrează de şapte ani la "Viaţa liberă".

Raid/ Joi, venim în Micro 13

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 20 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 13, în faţa Şcolii Gimnaziale "Grigore Moisil", pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 7789 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.