Când se finalizează lucrările la Spicu şi Romarta (FOTO)

Când se finalizează lucrările la Spicu şi Romarta (FOTO)

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)
10 comentarii

Zonele Spicu şi Romarta au suferit o transformare radicală în ultimul an şi pot fi considerate etalon pentru viziunea arhitecturală a actualei administraţii locale. Gălăţenii le numeau „parcuri” - titulatură cu care, de altfel, figurau în scriptele Primăriei, arhitecţii, urbaniştii şi proiectanţii care le-au regândit ne-au spus că nu au fost "zone verzi" ci „scuaruri”, iar în prezent, când lucrările de modernizare şi amenajare au ajuns la final, au devenit oficial „piaţete urbane”.

Pe aici nu se (mai) trece!/ - Cât mai durează lucrările de modernizare de la Spicu”, scriam pe 8 aprilie 2019, când lucrările de modernizare în valoare de peste 11,03 milioane de lei fără TVA erau în toi. Lunile care au trecut de atunci au însemnat pentru gălăţenii care locuiesc în zonă un şantier continuu: lucrări la Romarta, lucrări la Spicu, lucrări pe Domnească, şantier prelungit şi pe Navelor, unde a fost reabilitată reţeaua de apă potabilă.

Lucrarea în cauză, contractată de Apă Canal şi executată de Asocierea Dreams Riviera SRL - Romsit Construct - S&M Expert Project, le-a făcut zile fripte atât gălăţenilor, cât şi operatorului de apă şi canalizare. Pentru că fiecare întrerupere programată de apă pentru execuţia unor lucrări a durat mai mult decât fusese anunţat, Apă Canal a fost nevoită să dea explicaţii, acuzând constructorul că are "echipe subdimensionate şi insuficient pregătite pentru complexitatea investiţiei". Conform Primăriei, reabilitarea cu pricina s-a finalizat. Numai că trotuarele arată jalnic! Chiar în staţia de transport public local din Complex Spicu, fix în faţa refugiului, o surpare în plină evoluţie le poate pune piedică gălăţenilor grăbiţi să urce în autobuz. "Referitor la situaţia trotuarelor de pe strada Navelor, vă informăm că acestea vor fi asfaltate după ce vor permite condiţiile meteo", ne-a dat asigurări Primăria.

Ce-a mai rămas de făcut

Pavajele de granit, valonamentele (movilele - n.r.) verzi, arborii rămaşi în picioare după modernizare şi copăceii proaspăt plantaţi, care sperăm să prindă rădăcini, au făcut piaţete urbane din zonele Spicu şi Romarta. Sunt instalate şi sistemele de bolarzi, care se vor ridica din asfalt pentru a transforma în pietonală strada Domnească. Aspectul general, noul mobilier urban, luminile (extrem de puternice) din paviment, toaleta publică modernă (încă nefuncţională), modul în care a fost pusă în valoare statuia lui Costache Negri merită văzute şi judecate după gustul şi criteriile fiecărui gălăţean.

Important este ce spune Primăria că a mai rămas de făcut: "În zona Romarta, este în curs de finalizare placarea fântânii cu statuia «Fata pe valuri», se lucrează pentru pregătirea şi vopsirea cuvei, urmând să fie executate şi lucrările la instalaţia fântânii arteziene, iar în zona Spicu mai trebuie instalate piese de mobilier urban. Atât în zona Spicu, cât şi în zona Romarta vor mai trebui executate lucrări la cişmelele care vor asigura apa potabilă. În aceste zone s-au montat dale şi mobilier urban, s-au amenajat spaţii verzi, care vor fi întreţinute de sisteme de irigaţii automatizate, deja instalate, şi s-au plantat arbori. Estimăm că lucrările care vizează modernizarea zonelor Romarta şi Spicu se vor încheia în această primăvară", ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei.

Cât despre reparaţia capitală a Pasajului pietonal "Dunărea", care va fi dotat cu două copertine futuriste, municipalitatea susţine că termenul de finalizare a lucrării este iunie 2020.

Opinii de cititor fidel

"Spre deosebire de alţii care sunt numai cu critica, eu sunt şi cu aprecierea! Sunt apolitic, n-am mai fost la vot din '96, dar anul acesta mă duc, pentru că în zona asta s-a făcut un lucru excepţional: s-au schimbat ţevile! Dacă nu le schimba, era catastrofă. Eu am văzut când scoteau ţevile cu utilajele: ştiţi cum erau mâncate de rugină? S-au rupt în două! Dacă pocneau, nu doar că ne inundam, dar rămânea cartierul fără apă potabilă cine ştie cât. S-au apucat de un lucru şi l-au făcut temeinic!

În al doilea rând, mie îmi place cum arată. E aerisit, este sistematizat, accesibil, are o formă! Asta înseamnă schimbare. S-a luat ceva din spaţiul verde, dar nu se poate face ceva fără sacrificii! S-a mai rezolvat problema şi cu câinii fără stăpân. Ar mai fi de lucru la siguranţa prin cartiere. Eu cred că locul poliţiştilor locali ar trebui să fie printre blocuri, pe la colţuri", ne-a declarat domnul Ioniţă Pricopie, cititor fidel al ziarului nostru, pe care am avut ocazia să îl cunoaştem la tradiţionala întâlnire cu gălăţenii din cartierele Galaţiului. Domnia sa a ţinut să ne spună că are şi primul număr al cotidianului "Viaţa liberă" şi că plănuieşte să-l lase moştenire copiilor, ca să-l vândă peste ani şi ani cu un milion de euro!

"Acesta este un chioşc miracol"

"Acesta este un chioşc miracol, gălăţenii vin bolnavi şi pleacă sănătoşi. Vin cu bastonul şi pleacă fără el, deci înseamnă că se vindecă!", ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Mariana Anghel, colega noastră de la chioşcul "Viaţa liberă" din zona Spicu, arătându-ne o pereche de mănuşi pe care un gălăţean a uitat-o acolo. Aşezate vizibil, pe unul dintre rafturile chioşcului, mănuşile îşi tot aşteaptă proprietarul. Cât despre colega noastră, lucrează de şapte ani la "Viaţa liberă".

Raid/ Joi, venim în Micro 13

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 20 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 13, în faţa Şcolii Gimnaziale "Grigore Moisil", pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 6077 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 21:39

10 comentarii

 • postat de Akbar Luni, 17 Februarie 2020 20:13 5.13.210.*** Link la comentariu
  0
  8

  Marirea suprafetei betonate, in detrimentul spatiilor verzi. Pentru ca betonul e spalat de ploaie, pe cand spatiul verde trebuie ingrijit si cere bani de la buget. Si scaderea drastica a bancilor sau, mai rau, inventarea lor (vezi zona Fata pe valuri).
  Asta e tot ce se vede, dupa ce tragi linie. In rest, pietre noi si lumini in pardoseala.

  Raportează
 • postat de Marius Luni, 17 Februarie 2020 18:50 5.13.205.*** Link la comentariu
  2
  18

  Spatiul extins al restaurantului de langa Bostico spre nespalata, trebuie desfiintat. La fel si extinderea restaurantului situat vis a vis pe partea Hotelului Galati pe parcul tocmai modernizat si pe aleea destinata spatiului pietonal si cel din coltul Parcului Eminescu vis a vis de Modern. Toate trebuie desfiintate si redate galatenilor si promenadei acestora. Pai daca facem curat haideti sa si finalizam! Indiferent de pile si mafie. Dragi galateni, haideti sa nu mai fim indiferenti si sa luam atitudine!

  Raportează
 • postat de Livio R. Luni, 17 Februarie 2020 18:46 92.114.82.*** Link la comentariu
  4
  12

  Cum cand se finalizeaza lucrarile...??!......La anul si la multi ani!. Acum e iarna, zapada, frig si se stie, iarna nu-I ca vara. La vara, poate vor incepe....DUPA ALEGERI!!!.
  Unde-s bancile..?. Pai parcul s-a desfintat si s-a reinfiintat o piateta. Piateta nu are banci, sau are genul ala de banci "Dandy" pe care le gaseti la Romarta Veche pe care nu vad cum ar sta pensionarii. Sa aduca fiecare de acasa, un scaun pliant, o masa. Moda nu e noua, a mai fost pe vremea cozilor de la carne de pe vremea lui Ceasca. Si atunci se venea cu scaune si mese pliante, se juca table pe genunchi toata noaptea. De abia astept sa se reia "moda".

  Raportează
 • postat de Tirpitz Luni, 17 Februarie 2020 18:43 79.115.213.*** Link la comentariu
  4
  17

  Multa piatra, un leagan decorativ ca nu i-a dus capul sa puna altceva, lipsa spatiului verde, banci incomode, totul fara nici un pic de gust. Cum sa-ti placa asa ceva? Ati schimonosit orasul asta in fel si chip, nu mai sunt arhiecti talentati sau cineva trebuia sa-si pietruiasca curtile vilelor? Doamne, oribil, pe faleza tablele alea ruginite care, chipurile erau sculpturi, niste "creatii" oribile, nava Libertatea pana si aia era betonata. Cu ce uratenii mai aveti de gand sa impopotonati Galatiul, care, din maretul oras-port la Dunare a devenit un targusor, datorita celor "priceputi".

  Raportează
 • postat de Marchis Elena Luni, 17 Februarie 2020 14:44 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  12

  Luminele din paviment -asa cum ati si scris-extrem de puternice,v-ati plimbat noaptea sau pe inserat sa simtiti cat sunt de obositoare ?.V-am mai rugat sa luati si punctul de vedere al oftalmologilor,in zona exista asa ceva si cred ca merita o intrebare ,
  Cat de bine este in statia de la Potcoava cand astepti un autobuz sau cand cobori dintr-unul si toate luminile din paviment sunt aprinse ?
  va rog sa verificati si apoi sa ne informati daca gresim.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 17 Februarie 2020 11:37 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  11

  A fost un parc al pensionarilor - va deveni doar un loc de trecere insipid si fooooarte aerisit (iar pensionarii sa mai stea acasa)

  Raportează
 • postat de rodax Luni, 17 Februarie 2020 11:24 193.231.148.*** Link la comentariu
  3
  15

  prea putin spatiu verde si prea mult beton si piatra(dale) peste tot in oras.

  Raportează
 • postat de tanti maria Luni, 17 Februarie 2020 08:47 82.76.153.*** Link la comentariu
  14
  51

  Esti un cetatean foarte inteligent, domnule Ionita Pricopie. Te-ai hotarat sa votezi psd pentru ca a betonat spatiul verde. Asa te vreau, iar daca mai ai vecini la fel de inteligenti, mergeti in grup la primarie si cereti betoane peste tot!

  Raportează
 • postat de Gelu Luni, 17 Februarie 2020 06:25 82.77.225.*** Link la comentariu
  10
  34

  "Nu a votat niciodata dar anul asta a zis ca voteaza ....." cata subtilitate ....
  N ati trecut de anul 90 ....

  Raportează
 • postat de Tecucean Luni, 17 Februarie 2020 04:10 82.137.11.*** Link la comentariu
  9
  46

  UN DEZASTRU !!!

  UNDE SUNT BĂNCILE??? RESTUL ZONEI VERZI ????

  Înainte erau foarte multe bănci şi înconjurat de natură !!

  ACUM DALE SCUMPE ca să se fi tocat banii gălăţenilor !

  Copacii sunt înconjuraţi de betoane, dale, băncile inexistente. Sau vor pune extrem de puţine!!!

  Cine vrea să stea jos, la restaurant ! SĂ PLĂTEASCĂ!

  Pentru că oraşul nu este al cetăţenilor !
  Este al....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.