Fără informații locale despre COVID-19

Fără informații locale despre COVID-19
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Autoritățile de la București au emis o hotărâre prin care le interzic prefecților din țară să mai comunice date despre numărul de teste COVID – 19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma efectuării acestor teste, dar şi date despre starea de sănătate a pacienţilor depistaţi pozitiv cu COVID-19.  

Prefecții din România sunt obligați, dacă li se cer astfel de date, să ofere un răspuns standard: „în cazul în care vi se vor solicita informaţii cu privire la aspectele menţionate mai sus, veţi preciza că orice comunicare pe aceste subiecte se face doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică”.

Prin hotărârea cu pricina, emisă pe 21 martie, autorităţilor locale li se permite să comunice doar informaţii legate de măsurile pentru împiedicarea răspândirii şi combaterii COVID-19, identificarea şi amenajarea unor noi locuri de carantină, „fără a preciza locaţia acestora”, primirea de material şi echipamente de protecţie şi măsuri de ordine publică.

Considerăm că această măsură, precum şi comunicarea informațiilor oficiale doar o dată pe zi, vor favoriza crearea de panică în rândul populației. "Viaţa liberă" îşi reafirmă intenţia de a informa corect şi complet populaţia, dar acest lucru devine din ce în ce mai dificil, în actualele condiţii. Motivarea deciziei, printr-o hotărâre ulterioară, de dorinţa de a nu stigmatiza pacienţii este o chestiune absolut absurdă, în condiţiile în care datele personale ale acestora oricum nu erau făcute publice. Credem că românii, indiferent din ce judeţ sunt ei, au dreptul să ştie dacă în apropierea lor s-au aflat  persoane infectate. Altfel, va fi din ce în ce mai dificil să se limiteze răspândirea virusului.

Citit 3848 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.