Galaţiul - centru regional pentru depistarea noului coronavirus (VIDEO)

Galaţiul - centru regional pentru depistarea noului coronavirus (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Gălăţenii vor putea fi testaţi pentru despistarea coronaviruslui chiar la ei în oraş, pentru că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a ajuns un sistem complex format dintr-un aparat PCR Real Time, centrifugă, seturi de pipete, agitator reactivi şi două hote, una cu flux laminar, sistem de ultraviolete pentru dezinfecţia aparaturii şi sistem de siguranţă, iar cea de-a doua cu sistem de ultraviolete pentru pregătirea reactivilor. Toată această aparatură, cumpărată cu aproximativ 400.000 de lei de Consiliul Judeţean Galaţi, poate fi folosită pentru detectarea unei game largi de virusuri, printre care şi COVID-19.

"Am reuşit să achiziţionăm un aparat Real Time PCR, care determină prezenţa COVID-19, acesta urmând să fie folosit la Spitalul Judeţean, aici existând permanenţă 24 din 24 de ore. Ne bucurăm că am reuşit să îl achiziţionăm, pentru că, în momentul de faţă, cel mai important este să depistezi, să faci cât mai multe analize, pentru a-i linişti pe cei care sunt suspecţi şi pentru a elibera şi spaţiile de carantină. Aparatul este unul complex, un echipament ca acela folosit de către medicii de la Institutul Naţional <Matei Balş>. Este un aparat automat, nu este nevoie să intervină personalul medical să lucreze cu probele", ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Aparatul a fost deja montat în laboratorul Spitalului Judeţean, iar după ce vor fi efectuate toate testele necesare şi personalul va fi instruit de firma producătoare, vor pute fi făcute şi primele teste pe pacienţi. "Începând de mâine (n.r. - miercuri), aşteptăm primele teste. Trebuie precizat că noi nu prelevăm astfel de teste, ele sunt colectate la Spitalul de Bol Infecţioase şi de Direcţia de Sănătate Publică", ne-a explicat Alina Dobrea, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi.

Conform specialiştilor, aparatul va putea prelucra 100 de teste pe zi. Pentru moment, echipamentul a venit cu 200 astfel de teste, dar săptămâna aceasta urmează să fie achiziţionate şi altele. "Avem deja 200 de teste, iar în această săptămână vor ajunge la Galaţi alte 1.500. Şi vom mai aduce kituri de testare, în acest moment fiind în discuţii cu diverşi furnizori", a adăugat Costel Fotea, care a precizat şi faptul că unităţile medicale din subordine au, pentru următoarele 30 de zile, toate echipamentele necesare. "Este o problemă cu stocurile pe piaţă şi nu prea mai avem de unde achiziţiona. Dar facem eforturi să identificăm astfel de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi. Problema nu o reprezintă partea financiară, ci lipsa stocurilor de la furnizori", a explicat preşedintele CJ Galaţi.

Discuţia despre echipamente este cu atât mai importantă în contextul în care Direcţia de Sănătate Publică a transmis conducerii Spitalului Judeţean faptul că aici vor fi tratate şi persoanele suspectate de coronavirus. Pentru a proteja totuşi personalul medical, astfel încât să nu se întâmple şi la Galaţi ca în alte judeţe din ţară, suspecţii de coronavirus vor fi internaţi în partea clădirea în care până acum a funcţionat ambulatoriul. "Ambulatoriul va fi închis, urmând să vedem ce facem cu partea aceasta. Intenţia noastră e de a separa spitalul de ambulatoriu şi de a pregăti ambulatoriul de specialitate pentru suspecţii de coronavirus. Chiar dacă noi nu suntem de acord, credeam că, ca unitate medicală, vom fi ultima redută, vom rămâne să tratăm pacienţii neinfectaţi", a precizat Alina Dobrea.

În următoarele zile se vor căuta soluţii, chiar dacă personalul medical se teme de această nouă măsură, astfel încât ambulatoriul să fie dotat cu paturi şi cu aparatura necesară în vederea tratării pacienţilor suspecţi de coronavirus.

 

Citit 4325 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.