Şedinţă de Consiliu Local on-line. Aplicaţie pentru voturi

Şedinţă de Consiliu Local on-line. Aplicaţie pentru voturi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acordarea unor ajutoare, sub formă de alimente şi produse sanitare, persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care nu au susţinători, precum şi persoanelor izolate la domiciliu în scopul prevenirii răspândiri COVID-19, rectificarea bugetului oraşului, dar şi acordarea unor finanţări pentru biserici şi cluburi sportive se numără printre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de astăzi. În premieră, maratonul celor aproape 100 de proiecte care aşteaptă votul aleşilor locali se va desfăşura prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare. Decizia a fost luată marţi, într-o şedinţă extraordinară.

Consilierii locali au fost convocaţi marţi, 24 martie, după-amiază, într-o şedinţă extraordinară. Singurul punct de pe ordinea de zi a vizat stabilirea procedurii de desfășurare a ședințelor Consiliului Local, în situații excepționale, constatate de către autoritățile abilitate.

“În situații excepționale, constatate de către autoritățile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism și alte situații care fac imposibilă prezența consilierilor locali la sediul Consiliului Local al municipiului Galați, atât ședințele în plenul Consiliului Local, cât și cele ale comisiilor de specialitate ale acestuia, se desfășoară prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”, prevede decizia adoptată.

Concret, aleşii şi-au instalat pe laptop-uri sau telefoanele mobile o aplicaţie cu ajutorul căreia vor fi prezenţi la şedinţă, în sistem videoconferinţă. Procedura de desfăşurare este detaliată în anexa hotărârii.

Unde e secretarul, acolo se ţine şedinţa

Potrivit documentelor, locul desfășurării ședinței Consiliului Local al Municipiului Galați se consideră ca fiind locul în care se află primarul municipiului Galați, președintele de ședință și secretarul general al municipiului Galați. La începutul întrunirii, președintele de şedință, asistat de secretarul general, va face o prezență tehnică a consilierilor locali, pentru a se asigura că toate dispozitivele funcționează normal.

Maximum două intervenţii a câte trei minute

Dacă la şedinţele obişnuite de până acum unii consilieri uitau să se mai oprească din vorbit, ba îşi acordau şi singuri cuvântul, acum președintele de ședință va dispune pornirea microfoanelor, pe rând, pentru intervenţii.

„Fiecare consilier local are dreptul la o singură înscriere la cuvânt pentru fiecare proiect de hotărâre în parte, iar durata acesteia va fi de cel mult trei minute. Pentru un proiect de hotărâre pot fi acordate maximum două luări de cuvânt. Președintele de şedință poate dispune oprirea microfonului consilierului local, dacă acesta are un comportament neadecvat, dacă intervenția acestuia nu are legătură cu subiectul dezbătut sau dacă acesta depășește durata de trei minute”, prevede procedura.

Votul

Procedura de exercitare a votului se va desfășura tot prin ridicarea mâinii, iar opţiunile de vot sunt cele prevăzute în Codul administrativ.

„În situația în care, pe parcursul desfășurării procedurii de vot, conexiunea cu unul sau mai mulți consilieri locali încetează, apelul nominal pentru exprimarea opțiunii de vot va putea fi reluat o singură dată pentru consilierul/consilierii local/locali aflat/aflați în această situație. În cazul în care nu se poate restabili conexiunea, se consideră că alesul local aflat în această situație nu participă la vot. După efectuarea apelului nominal în vederea exercitării opțiunii de vot, președintele de ședință anunță dacă proiectul de hotărâre a fost adoptat sau respins, cu precizarea rezultatului votului, a numărului de voturi exprimate/neexprimate, precum și a opțiunilor de vot exprimate”, se arată în procedură.

Pe toată durata desfășurării ședinței, secretarul general al municipiului Galați, asistat de personalul de specialitate din cadrul Biroului Informatizare, va urmări ca numărul consilierilor locali conectați să întrunească cerința de cvorum prevăzută în Codul administrativ, pentru ca întrunirea să fie statutară.

Ședințele Consiliului Local al municipiului Galați vor fi înregistrate audio/video, iar dezbaterile vor fi consemnate într-un proces-verbal, mai prevede procedura.

Citit 3807 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.