Cu ce bani s-ar putea moderniza reţelele de distribuţie a energiei termice | Proiect votat de consilierii locali

Cu ce bani s-ar putea moderniza reţelele de distribuţie a energiei termice | Proiect votat de consilierii locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Supradimensionate, vechi de peste 30 de ani, corodate şi cu izolaţia deteriorată, reţelele de distribuţie a energiei termice, de la microcentralele de cartier şi până la limita de proprietate a consumatorilor, au rămas nemodificate şi se fac vinovate de avarii, dar şi de pierderi de agent termic. Nu mai puţin adevărat este că, din cele 24 de puncte termice transformate în microcentrale, şapte nu sunt modernizate. Pentru remedierea acestor neajunsuri, cu votul consilierilor locali, Primăria Galaţi încearcă să acceseze bani din Programul Termoficare, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei.

"Gospodarul îşi face iarna car şi vara sanie", spune înţelepciunea populară, iar administraţia locală pare să ţină cont de ea. Întruniţi în şedinţă extraordinară luna aceasta, consilierii locali au fost de acord cu participarea la Programul "Termoficare", pentru implementarea proiectului "Modernizare rețele secundare de transport agent termic și puncte termice transformate în centrale de cvartal în municipiul Galaţi".

Istoria, pe scurt

În documentele care însoţesc hotărârea se aminteşte că, iniţial, la sistemul de termoficare centralizată al municipiului Galaţi au fost racordate circa 90.000 de apartamente, iar în luna martie 2018 mai erau conectate 18.366 de apartamente. Ţinând seama de numărul mare de debranşări, de ineficienţa tehnico-economică a sistemului de încălzire centralizată, Primăria  a derulat, începând din 2017, în paralel, două programe care au vizat, pe de o parte instalarea în toate unităţile de învăţământ a unor capacităţi proprii de producere a energiei termice, iar pe de altă parte, acordarea către populaţie a unui ajutor financiar în valoare de 3.000 de lei, pentru achiziţia unor surse alternative de încălzire.

Ulterior, în urma unui studiu de oportunitate efectuat de Primăria Galaţi, au fost selectate 24 de puncte termice în care s-au instalat cazane de apă caldă cu funcţionare pe gaze naturale, în scopul asigurării energiei termice pentru 6.000 de apartamente şi 17 instituţii/ agenţi economici.

Neajunsuri

"La aceste 24 de puncte termice s-au efectuat doar lucrările specifice de instalare a cazanelor de apă caldă, fără a se modifica reţelele secundare de transport al energiei termice şi fără prinderea acestora într-un sistem de automatizare - dispecerizare. În plus, din cele 24 puncte termice, un număr de şapte sunt nemodernizate", se arată în raportul de specialitate semnat de directorul Direcţiei Servicii Comunitare de Utilitate Publică, Vergiliu Vals.

"Reţelele de distribuţie a energiei termice, de la punctele termice până la limita de proprietate a consumatorilor deserviţi, au rămas nemodificate. Acestea sunt supradimensionate, au peste 30-35 de ani vechime, cu izolaţia deteriorată, sunt corodate, fapt ce, în sezonul rece, a condus la numeroase avarii, la scăderea coeficientului de transfer, creşterea pierderilor masice de agent termic determinat de starea reţelelor termice secundare şi armăturilor", scrie în documente.

Conform raportului, "reţelele termice secundare de distribuţie a agentului termic funcţionează cu eficienţă redusă, consumuri specifice mari, situaţie cauzată, în primul rând, de uzura fizică şi morală avansată a conductelor existente. Pierderile medii de energie termică au fost de 37,4 la sută. Toate acestea se reflectă în consumuri mari de gaze naturale şi energie electrică, fapt ce duce la costuri de producţie nerezonabile", precizează Primăria.

Soluţia pentru eliminarea acestor neajunsuri o constituie proiectul "Modernizare rețele secundare de transport agent termic și puncte termice transformate în centrale de cvartal în municipiul Galaţi", pentru care este nevoie de bani.

Grafic de eşalonare

"Programul "Termoficare" asigură cofinanţarea obiectivelor/ proiectelor promovate de către autorităţile administraţiei publice locale pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor", se arată în raportul de specialitate al hotărârii votate. "Solicitarea de finanţare se depune la sediul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), însoţită de documentele prevăzute în ghidul de finanţare, printre care şi hotărârea Consiliului Local de aprobare a participării la Programul "Termoficare" şi a eşalonării multianuale a implementării proiectului, respectiv a alocărilor din bugetul local şi a celor solicitate din bugetul MLPDA.

Potrivit Primăriei, cheltuielile eligibile vor fi finanţate în cuantum de maxim 85 la sută din fonduri provenite prin bugetul MLPDA, respectiv, în cuantum de minim 15 la sută, din fonduri proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare. Aleşii au aprobat şi graficul de eșalonare anuală a plăților privind proiectul.

Valoarea totală a cheltuielilor eligibile se ridică la 4.268.768 de lei cu TVA, din care 1.660.076 de lei în anul 2020 şi 2.608.692 de lei în 2021. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile din bugetul ninisterului se ridică la 3.628.452 de lei cu TVA, iar cheltuielile din bugetul Primăriei ar fi de 640.316 lei cu TVA.

Foto: Biroul de Presă al Primăriei Galaţi

Citit 3360 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2020 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.