Unde se poate merge fără declaraţie. Judeţul Galaţi are două ”zone metropolitane”

Unde se poate merge fără declaraţie. Judeţul Galaţi are două ”zone metropolitane”

Galaţiul şi Tecuciul, zonele metropolitane ale judeţului. Unde se poate merge fără declaraţie
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)
3 comentarii

Prin Hotărârea nr. 24, din 14 mai 2020, prin care era instituită, pentru o perioadă de 30 de zile, starea de alertă, este interzisă deplasarea persoanelor în afara localităţii/ zonei metropolitane. De la această regulă au fost exceptate câteva situaţii, iar pentru ca cetăţenii să se poată deplasa în afara localităţii trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Ulterior, autorităţile au explicat că sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localităţile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri faţă de principalul oraş (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Legea 351 explică foarte clar care sunt zonele metropolitane, iar judeţul nostru nu face parte dintre aceste zone. De aici au apărut tot felul de controverse, motiv pentru care s-au cerut clarificări la nivel central.

LĂMURIRI

Astfel, Centrul Naţional pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis noi precizări, pentru clarificarea aspectelor privind măsurile stailite prin HG 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia. Conform acestor precizări, zonă metropolitană înseamnă teritoriul administrativ al capitalei României şi al judeţului Ilfov şi teritoriul administrativ al municipiilor, precum şi o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor unităţi administrative teritoriale, dar nu mai mult de limita judeţului.

În urma acestor precizări, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru stabilirea zonelor şi localităţilor în care gălăţenii pot circula fără declaraţie pe propria răspundere. Astfel, în cadrul CJSU, s-a decis că persoanele care au domiciliul în Galaţi pot circula fără declaraţie pe propria răspundere dacă merg în zona limitrofă, respectiv în localităţile: Şendreni, Braniştea, Independenţa, Piscu, Tudor Vladimirescu, Smîrdan, Schela, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea, Vînători, Tuluceşti, Frumuşiţa, Scânteieşti, Folteşti, Cuca. De asemenea, cei care locuiesc în aceste zone pot veni la Galaţi fără a fi obligaţi să mai completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Culmea, deşi până acum, conform legii, nu aveam zonă metropolitană, precizările venite de la Centrul Naţional pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei ne spun că judeţul Galaţi are chiar două astfel de zone. Mai precis, şi cei care locuiesc în municipiul Tecuci se pot deplasa, pe o rază de 30 de kilometri, fără a completa o declaraţie pe propria răspundere, cu condiţia să nu depăşească limita de judeţ. Astfel, tecucenii se pot plimba liniştiţi până în localităţile: Iveşti, Lieşti, Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Griviţa, Costache Negri, Băleni, Cudalbi, Matca, Valea Mărului, Corni, Munteni, Corod, Smulţi, Ghidigeni, Cerţeşti, Drăguşeni, Vârlezi, Movileni, Cosmeşti, Nicoreşti, Poiana, Ţepu, Buciumeni, Gohor, Brăhăşeşti şi Priponeşti. De asemenea, cei din aceste localităţi pot merge la Tecuci fără declaraţie.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă precizează că "deplasarea în afara/între zonele stabilite se va realiza cu completarea obligatorie a declaraţiei pe propria răspundere".

Citit 12936 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:15

3 comentarii

 • postat de sid Luni, 25 Mai 2020 18:27 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  1

  E inadmisibil ca Braila sa fie la doi pasi de galati si sa nu poti merge in braila !

  Raportează
 • postat de Tecucean Sâmbătă, 23 Mai 2020 16:41 86.104.139.*** Link la comentariu
  11
  25

  Cea mai proastă zonă din România şi NUMAI DIN VINA CL ŞI CJ GALAŢI !!!

  PENTRU A DOUA AGLOMERAREA URBANĂ DIN ROMÂNIA : GALAŢI - BRĂILA NU S-A FĂCUT NIMIC !!!

  Şi Vasului are ZM !

  Metropola Dunărea de Jos nu s-a făcut din vina Galaţiului care umblă cu coada pe sus şi încă au vederi comuniste pe bază de judeţe.

  RUŞINE !

  NU AVEM DECATHLON, LEROY MERLIN, BRICO a venit foarte târziu, mall-urile deasemenea, şi GALAŢI ESTE O FUNDĂTURĂ unde apartamentele se vând cu 25.000 €

  RUŞINE !


  PS născut în Galaţi, niciodată brăilean

  Raportează
 • postat de brighila costica Sâmbătă, 23 Mai 2020 13:51 95.76.37.*** Link la comentariu
  1
  30

  Mie personal mi se pare o aberatie cu acesti 30 km: adica nu pot sa merg pana la Braila (vezi Doamne alt judet) care e la 20 km , dar ce sa mai vorbim de interdictii si facilitati (declaratii si fara declaratii pe propia raspundere)!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.