”Casa Cuza Vodă”, cel mai vechi muzeu gălățean, intră în reabilitare

”Casa Cuza Vodă”, cel mai vechi muzeu gălățean, intră în reabilitare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În 1937, un grup de gălățeni iubitori de istorie au achiziționat cu fonduri obținute inclusiv din donații publice casa părintească a domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza. Doi ani mai târziu, chiar pe 24 ianuarie 1939, Muzeul "Casa Cuza Vodă" își deschidea porțile pentru vizitatori.

Revenind în prezent, Consiliul Judeţean Galaţi a emis ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, restaurare şi amenajare pentru muzeul gălățean. Valoarea investiţiei este de peste 3,1 milioane de lei, sumă care include contractul de lucrări, realizarea documentaţiei tehnice, dar și achiziţionarea dotărilor şi digitizarea clădirii. Finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

"Mă bucur că am reuşit să demarăm lucrările şi la Muzeul «Casa Cuza Vodă», după mai multe licitaţii anulate din cauză că nu au existat ofertanţi. «Casa Cuza Vodă», prima instituţie muzeală deschisă în Galaţi, prezintă degradări atât la interior, cât şi la exterior. Mai mult, din cauza tasării terenului, sunt afectate fundaţia şi zidurile clădirii. Se va interveni pentru consolidare, precum şi pentru înlăturarea factorilor care pun în pericol stabilitatea construcţiei. Vor fi refăcute toate instalaţiile, iar muzeul va fi dotat cu vitrine şi panouri de expunere, precum şi cu sisteme de supraveghere. De asemenea, va fi realizat şi un tur virtual al acestuia", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Lucrările vor fi realizate de firma Stiloterm SRL, iar termenul de implementare este de un an și jumătate.

Citit 1924 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 12:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.