Bacalbaşa-Chebac, prima ciocnire publică

Bacalbaşa-Chebac, prima ciocnire publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Monitorizarea continuă a stării de sănătate a pacienţilor, reducerea erorilor medicale, reducerea timpilor de transfer a datelor şi informaţiilor medicale între secţii sau spitale, debirocratizarea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective ale proiectului de informatizare a spitalelor votat ieri de Consiliul Judeţului.

Acest proiect, introdus suplimentar pe ordinea de zi, de pe urma căruia vor beneficia cei aproximativ 650.000 cetăţeni ai judeţului şi cadrele medicale, a făcut să sară scântei între consilierul PSD Nicolae Bacalbaşa (FOTO 1) şi preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac (FOTO 2).

Fonduri pentru sistemul informatic

Aleşii s-au angajat ieri să asigure sursele necesare cofinanţării proiectului „Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale”.

Proiectul vizează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” şi Spitalul de Pneumoftiziologie, finanţarea urmând să fie asigurată în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007- 2013.

Valoarea totală a proiectului este de 6.916.739,34 lei, din care finanţarea nerambursabilă se ridică la 5.466.455,29 lei.

Replica şi riposta

Dr. Nicolae Bacalbaşa a luat cuvântul înainte de supunerea la vot a hotărârii, pentru a aminti că Spitalul Judeţean „a mai avut o încercare de informatizare cu firma InfoWorld, care s-a dovedit a fi dezastruoasă”, serviciile fiind „supraevaluate de 5 ori”. La acea vreme era directorul spitalului şi, spune Bacalbaşa, i s-a cerut să îşi dea demisia.

Medicul a atras atenţia CJ: „Vă rog, când o să fie licitaţia, feriţi-vă ca de naiba de această hienă care a smuls din carnea Spitalului Judeţean!”.

Preşedintele Chebac i-a replicat că deficienţele din sistemul sanitar sunt cauzate tocmai de lipsa unui program digital.

„Dacă sistemul de informatizare s-ar fi dus la capăt nu am fi ajuns în această situaţie. Există un prejudiciu la nivelul Spitalului Judeţean Galaţi de circa 12 miliarde, prin rezilierea unilaterală a contractului cu firma respectivă”, a spus Chebac.

În secunda următoare, dr. Bacalbaşa a ripostat virulent ameninţând: „Nu există prejudiciu în reziliere, este inexact, banii care s-au dat erau arierate. Făcând această acuzaţie gravă, mă obligaţi să mă adresez justiţiei! Staţi liniştit, că toate escrocheriile din Consiliul Judeţean vor apărea ca uleiul la lumină, vă promit. Eu nu stau în Arcaşilor, eu stau la bloc, în apartamentul pe care mi l-a luat mama din gărzile ei de medic! Eu nu fur, poate alţii fură!”, a spus, supărat şi pe ton, Bacalbaşa.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, dar tensiunea dintre cei doi politicieni PSD nu s-a risipit.

Preşedintele Chebac a catalogat ieşirea dr. Bacalbaşa drept un atac la persoană: „Îşi doreşte foarte mult să fie scos de alţii în faţă şi, neavând altă putere, încearcă atacuri sub centură şi nefondate”.

Citit 2505 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.