Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
9 comentarii

Electrocentrale Galați, firma care, în anii '60, a fost creată pe platforma combinatului siderurgic cu scopul de a produce atât energie electrică pentru fostul Sidex, cât și energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al orașului, va intra în faliment, începând cu data de 23 septembrie. Cei 205 salariați vor fi concediați, dar vor primi sume compensatorii.

Planul de reorganizare a Electrocentrale, care prevedea convertirea datoriilor CET către principalul său creditor, Romgaz, în acțiuni care să fie preluate de către acesta, a fost respins, în cursul lunii trecute, de acționarul său unic, Electrocentrale Grup, astfel că pentru fosta întreprindere-simbol a Galațiului a sunat începutul sfârșitului. De altfel, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, declarase, pentru "Viața liberă", la sfârșitul lunii mai, că "ori restructurăm, ori închidem".
Întrucât restructurarea nu a mai fost posibilă și nici Romgaz nu a vrut să preia Electrocentrale și să continue activitatea, a rămas doar varianta închiderii definitive. CET a mai avut de doi bani speranță, atunci când Romgaz a anunțat o investiție mare la Galați, în parteneriat cu actualul proprietar al combinatului, Liberty, însă speranța s-a stins după ce Romgaz și Liberty au anunțat că investiția respectivă va fi una de tip "greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice.
În consecință, din 23 septembrie, Electrocentrale Galați va intra în faliment. Întreprinderea este deja în insolvență din 2014. Directorul general Ion Stanciu, fost lider de sindicat până în luna mai, ne-a declarat că cei 205 salariați existenți la ora actuală au început deja să primească preavize. "Prima jumătate dintre ei au primit preaviz de 20 de zile lucrătoare începând de luni, ceilalți vor primi și ei în perioada următoare. Pleacă toată lumea, rămânând ca, din 23 septembrie, firma de lichidare (Maestro SPRL - n.red.) să desemneze un număr minim de personal pentru paza obiectivului și pentru prevenirea și stingerea incendiilor. "În ultimul an, mai ales la început, am mai produs energie electrică, intrând zilnic la licitații, pe piață. În ultimele opt luni, însă, n-am mai produs nimic. De-aia și plecăm, că nu mai avem ce face", ne-a spus Ion Stanciu.
Directorul general ne-a mai spus că cei 205 salariați ai CET Galați, cu o medie de vârstă de 52 de ani, vor primi sume compensatorii, câte 37.000 de lei net pentru fiecare, "fără discriminare". "Prima tranșă probabil că va fi plătită la lichidarea lunii august, adică pe 11 septembrie, iar restul, tot probabil, la lichidarea lunii următoare. Banii ăștia n-am fi vrut să-i luăm niciodată, ne-am fi dorit să avem de muncă aici în continuare", ne-a mai spus Ion Stanciu.

Citit 5150 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:19

9 comentarii

 • postat de Informat Vineri, 07 August 2020 22:28 5.13.156.*** Link la comentariu
  7
  1

  Platile compensatorii sunt date in functie de vechimea in unitate, nu suma fixa.

  Raportează
 • postat de Cetatean Vineri, 07 August 2020 19:55 84.117.41.*** Link la comentariu
  5
  8

  ..pentru cetatean'' Profesionisti care se bat pe spatele prostilor care muncesc la privat
  si platesc impozite. Nu este normal ce se intampla...Asta-i discriminare in toata regula!
  Cum sa dai 37.000 de ron unor putori din banii statului? Un om munceste pt banii astia
  aproape 2 ani, iar altii ii primesc moaca de la stat,
  pe spatele mediului privat care tine cat de cat economia in picioare.
  S-o ia dracului de tara !

  Raportează
 • postat de pentru cetatean Vineri, 07 August 2020 16:47 86.124.202.*** Link la comentariu
  9
  7

  Jos palaria pentru liderii lor de sindicat. Uite ca mai exista si profesionisti adevarati care stiu sa se zbata pentru binele salariatilor pana in panzele albe. Nu ca majoritatea care se inteleg pe la spate cu patronatul si ridica ,,neputinciosi,, din umeri cand salariatii se arata nemultumiti.

  Raportează
 • postat de Ionut Vineri, 07 August 2020 15:53 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  8

  Nu vreau sa fac campanie electorala, dar singura arma pe care o avem noi, oamenii de rand, este votul. Cand ne vine randul sa votam, sa o facem cu cap, in urma unei analize impartiale, fara patimi si interese. Abtinerea la vot, nu e o solutie consistenta, altcineva decide pentru tine.
  Iar in ultimii ani partidele si-au cam clarificat intentiile si pozitiile - alegerea a devenit un pic mai usoara.

  Raportează
 • postat de ESCU Vineri, 07 August 2020 13:51 89.39.81.*** Link la comentariu
  10
  4

  domnule ion stanciu o singura rugaminte avem si noi boborul ,de la care vin banii pe care cu modestia ce va caracterizeaza spuneti ca nu prea va vine sa-i luati ,rugaminte ce este pentru a spune cu adevarat lucrurilor pe nume :PUBLICATI SI SITUATIA FINANCIARA LA ZI A ELECTROCENTRALE GALATI ! Aceste cifre trebuiesc stiute de ...bobor ! Va multumesc anticipat in numele aceluiasi bobor de la care a-ti primit mila atatia ani !

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Vineri, 07 August 2020 12:46 86.34.180.*** Link la comentariu
  1
  15

  Decizie corecta dpdv economic. Trebuia luata in seama, a doua zi dupa privatizarea Sidex; cand "indianul" nu a vrut ca odata cu mireasa sa se pricopseasca si cu neamurile ei...
  Papucarii stiu sa faca afaceri. Noi nu stim.
  Ca si in cazul Damen, cand le-am tras presul de sub picioare cu corvetele, acum culegem roadele!
  Cat de curand si "fabrica de vapoare" isi va inchide definitiv obloanele spre satisfactia celor ce conduc , cum foarte bine spunea aici, altcineva, Galatiul spre dezastru!

  Raportează
 • postat de Cetatean Vineri, 07 August 2020 10:24 84.117.41.*** Link la comentariu
  8
  29

  Stai si ma intreb...De unde luati acesti bani 37.000 Net pt fiecare fost angajat?
  De la bugetul de stat cumva? Adica de la noi prostii care platim impozite la stat?
  Legile nu sunt corecte, e o descriminare fata de mediul si sistemul privat.
  Nimeni nu-ti da acesti bani daca esti la privat. Niciun patron din lume
  nu face aceste acte de milostenie. Si-n combinat s-au dat salarii compensatorii,
  poate baga cineva mana-n foc ca acele salarii compensatorii colosale
  n-au fost platite de prosti, adica de noi cei care platim impozite statului roman?

  Raportează
 • postat de Nicu Vineri, 07 August 2020 08:56 188.24.253.*** Link la comentariu
  4
  28

  Asa este cand sapi groapa altuia. Dar si politicul are o foarte mare vina. Unde s-a vazut ca sa vinzi marfa (sa furnizezi caldura si apa calda de consum la populatie) chiar daca consumatorul nu isi achita integral facura ????? Si pe deasupra nici nu ii dai in judecata sa recuperezi datoriile. Fiecare pasăre pe limba ei piere.

  Raportează
 • postat de un plin de lehamite Vineri, 07 August 2020 07:06 5.13.250.*** Link la comentariu
  2
  44

  Incet,incet galatii se narue, maharii care de treizeci de ani conduc e un cuvant impropriu spus, jefuesc aceasta urbe , spun asta uitanduma la averile pe care l eu acumulat,sau retras la dos prin parlamentul european la mii de euro simbrie, altii infiintand partide, dupa ce au trecut prin toate ,si averile le cresc, copii nostri colinda lumea dupa paine, iar in galati au ramas doar pensionarii...
  Iar noi ne pregatim de vot , sa alegem ce? pe aceiasi? nu acum pe odraslele lor care sunt cu mult mai hrapareti...chinuit neam...o meritam, fiindca noi ne alegem satrapii.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.