Curând se pune lacătul și pe Electrocentrale

Curând se pune lacătul și pe Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Electrocentrale Galați, firma care, în anii '60, a fost creată pe platforma combinatului siderurgic cu scopul de a produce atât energie electrică pentru fostul Sidex, cât și energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al orașului, va intra în faliment, începând cu data de 23 septembrie. Cei 205 salariați vor fi concediați, dar vor primi sume compensatorii.

Planul de reorganizare a Electrocentrale, care prevedea convertirea datoriilor CET către principalul său creditor, Romgaz, în acțiuni care să fie preluate de către acesta, a fost respins, în cursul lunii trecute, de acționarul său unic, Electrocentrale Grup, astfel că pentru fosta întreprindere-simbol a Galațiului a sunat începutul sfârșitului. De altfel, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, declarase, pentru "Viața liberă", la sfârșitul lunii mai, că "ori restructurăm, ori închidem".

Întrucât restructurarea nu a mai fost posibilă și nici Romgaz nu a vrut să preia Electrocentrale și să continue activitatea, a rămas doar varianta închiderii definitive. CET a mai avut de doi bani speranță, atunci când Romgaz a anunțat o investiție mare la Galați, în parteneriat cu actualul proprietar al combinatului, Liberty, însă speranța s-a stins după ce Romgaz și Liberty au anunțat că investiția respectivă va fi una de tip "greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice.

În consecință, din 23 septembrie, Electrocentrale Galați va intra în faliment. Întreprinderea este deja în insolvență din 2014. Directorul general Ion Stanciu, fost lider de sindicat până în luna mai, ne-a declarat că cei 205 salariați existenți la ora actuală au început deja să primească preavize. "Prima jumătate dintre ei au primit preaviz de 20 de zile lucrătoare începând de luni, ceilalți vor primi și ei în perioada următoare. Pleacă toată lumea, rămânând ca, din 23 septembrie, firma de lichidare (Maestro SPRL - n.red.) să desemneze un număr minim de personal pentru paza obiectivului și pentru prevenirea și stingerea incendiilor. "În ultimul an, mai ales la început, am mai produs energie electrică, intrând zilnic la licitații, pe piață. În ultimele opt luni, însă, n-am mai produs nimic. De-aia și plecăm, că nu mai avem ce face", ne-a spus Ion Stanciu.

Directorul general ne-a mai spus că cei 205 salariați ai CET Galați, cu o medie de vârstă de 52 de ani, vor primi sume compensatorii, câte 37.000 de lei net pentru fiecare, "fără discriminare". "Prima tranșă probabil că va fi plătită la lichidarea lunii august, adică pe 11 septembrie, iar restul, tot probabil, la lichidarea lunii următoare. Banii ăștia n-am fi vrut să-i luăm niciodată, ne-am fi dorit să avem de muncă aici în continuare", ne-a mai spus Ion Stanciu.

Citit 6293 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.