Interviu cu primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. ”Gălățenii merită un oraș modern, nu promisiuni deșarte”

Interviu cu primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. ”Gălățenii merită un oraș modern, nu promisiuni deșarte”
Evaluaţi acest articol
(56 voturi)

Un dialog cu primarul municipiului Galați după patru ani de mandat care arată cum a evoluat orașul în tot acest timp.  Ionuț Pucheanu vorbește deschis și despre lupta politică, dar și despre proiectele pe care le are pentru Galați.

 

- Sunteți la final de mandat, peste câteva zile începe campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie. Ați tras linie? Cât din ceea ce ați promis acum patru ani s-a concretizat?

 

- La autoevaluarea de la finalul celor patru ani de mandat consider că am realizat ceea ce mi-am propus într-o proporție de 85-90 la sută, iar diferența arată că doar patru ani nu sunt de-ajuns pentru a schimba cu adevărat un oraș, având în vedere cele două resurse: de timp și de bani. În ceea ce mi-am propus am avut sprijinul unor oameni cu experiență, profesioniști, care au înțeles că trebuie schimbat ritmul de lucru și abordarea, și cărora le mulțumesc.  Sunt împăcat cu mine însumi că am avut curajul de a lua o decizie tranșantă într-un subiect sensibil - termoficarea orașului. Circa 10 milioane de euro din banii noștri ai tuturor se duceau în fiecare an pe acoperirea pierderilor din sistemul centralizat de încălzire. Am închis sistemul, am sprijinit oamenii cu venituri mici să își achiziționeze sistem alternativ de încălzire, iar acele milioane de euro care s-au dus ani de zile într-o gaură neagră au fost direcționați către investiții pentru modernizarea orașului. Am investit în infrastructură, pentru că eu consider la modul serios că un oraș care îți oferă străzi bune, locuri de parcare, spații verzi și de petrecere a timpului liber este un oraș prietenos cu oamenii săi și atractiv pentru vizitatori.  

 

- Care credeți că au fost punctele forte și punctele slabe ale mandatului?

 

-Cu certitudine punctul forte al mandatului a fost atragerea de fonduri europene. Avem proiecte de peste 200 de milioane de euro și vreau în continuare să aducem cât mai mulți bani europeni la Galați în următorul exercițiu financiar. Orașului nostru i-a lipsit un centru modern, demn de un oraș european și iată că am reușit să-l transformăm și să-l redăm gălățenilor. Pentru prima dată în acești ani s-au făcut schimbări majore în interioarele cartierelor pentru că un oraș modern înseamnă cartiere moderne. La fel, intrările în oraș dinspre Tecuci și Brăila au fost modernizate, dar și artere principale cum ar fi Brăilei sau Basarabiei. Am investit în sănătate și pentru toate spitalele noastre am atras fonduri europene. Educația este importantă și avem deja proiecte pentru 28 de școli și cu siguranță vor urma multe altele. Mereu este loc de mai bine, iar un punct slab cred că l-a reprezentat Plaja Dunărea, dar am reușit să repun lucrurile în mișcare și se lucrează acum acolo.

 

 

- Un reproș care vi se aduce este acela că nu ați „adus investitori la Galați”. Cum comentați acest aspect?

 

- Sigur că, dacă ne uităm la orașele din vest sau zona Capitalei, vedem multe investiții din zona privată, dar asta pentru că ele sunt conectate foarte bine la rețeaua națională de transport. Lucrurile se vor schimba și la noi, însă rolul primarului este unul limitat în această privință pentru că proiectele mari de infrastructură țin de autoritățile centrale. Noi am făcut tot ceea ține de noi, acordând facilități fiscale în limitele legale, am avut și avem discuții cu potențiali investitori, dar în final totul se rezumă la decizia lor. Oricum, nici nu trebuie să cădem în zona în care unii spun că orașul este mort. Orașul nostru este viu! Sunt companii importante aici, iar lor li se adaugă multe firme care oferă locuri de muncă și susțin economia locală. Mai mult, prin investițiile făcute de către noi în plan local orașul s-a schimbat, iar toate acestea au condus la o îmbunătățire a calității vieții gălățenilor, dar cu siguranță mai sunt multe de făcut. Trebuie acceptat faptul că un investitor vine și dacă orașul este unul ofertant, cu o infrastructură locală bine pusă la punct. Am îndeplinit multe obiective în această direcție și sunt încrezător că vor fi tot mai multe investiții în orașul nostru.

 

 

- Cum credeți că va arăta această campanie electorală atipică, în pandemie?

 

- Îmi doresc în campania electorală să existe o dezbatere serioasă, reală, pe proiecte. Dar, din păcate, opoziția nu a făcut și nu face altceva decât să să împroaște cu noroi, să critice orice s-ar face concret și bun pentru gălățeni. Nimeni nu a oferit soluții palpabile la nevoile orașului, nu a venit nimeni cu proiecte concrete și serioase, cu menționarea surselor de finanțare. Ba chiar unii, veniți de nicăieri, s-au trezit numiți în funcții publice și dau lecții de administrație și politică. Le transmit să revină cu picioarele pe pământ și din respect pentru gălățeni să propună proiecte realizabile și nu vise, nu iluzii. Nu trăim într-un oraș care să trebuiască „repornit” sau „ridicat”. Galațiul este un oraș cât se poate de viu, gălățenii sunt oameni de toată isprava, aici trăiesc, aici le sunt familiile, aici își câștigă pâinea, mai ușor sau mai puțin ușor, ca peste tot în lume în această perioadă dificilă. Prin urmare, gălățenii merită tot respectul și un oraș care se modernizează și se dezvoltă cu fiecare zi, dar nu cu promisiuni deșarte.

 

- Care sunt proiectele pe care vi le propuneți pentru al doilea mandat de primar?

 

- În mod evident, vor continua proiectele pentru modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie, Henry Coandă, Traian Vuia, Coșbuc, Domnească, pe porțiunea cuprinsă între Biserica Greacă și strada Gării, strada Brăilei, pe segmentul Roșiori-Potcoava, se va moderniza Aleea pietonală de la P-uri, se amenajează Plaja Dunărea, care cred că va fi gata la finalul acestui an. Vom continua să achiziționăm mijloace de transport în comun noi și nepoluante, într-o primă etapă vin 8 tramvaie și 20 de autobuze hibrid. Mai mult, am două proiecte majore despre care am vorbit abia în momentul în care am știut că vor exista și surse de finanțare. Un proiect de suflet pe care îl avem în pregătire este modernizarea Falezei Dunării, cel mai îndrăgit loc de către gălățeni și atractiv pentru cei care ne vizitează, un proiect de circa 15 milioane de euro. Și mai mult, în parteneriat cu Consiliul Județean vom pune în valoare sculpturile de pe Faleză.  Totodată, vrem să transformăm Valea Țiglinei într-un loc plăcut de petrecere a timpului liber în mod activ. Vreau în continuare să realizăm parcări subterane, supraterane și la nivel, terenuri și săli de sport, modernizarea parcurilor, dar și amenajarea Lacului Vânători, așa cum își doresc gălățenii. Mereu am pus oamenii pe primul loc și voi lupta în continuare pentru modernizarea și dezvoltarea orașului, iar astăzi suntem pe drumul cel bun.

Citit 4602 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2020 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.