Cum ar trebui Primăria să-şi îngrijească arborii. Recomandările dr. ing. Paul Lupoae, şeful Grădinii Botanice
Foto: Marian Calestru

Cum ar trebui Primăria să-şi îngrijească arborii. Recomandările dr. ing. Paul Lupoae, şeful Grădinii Botanice
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Chiar dacă specialiştii Grădinii Botanice din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" nu răspund de întreţinerea spaţiilor verzi din Galaţi, credem că autorităţile locale ar avea multe de învăţat de la ei. Mai ales în ceea ce priveşte îngrijirea arborilor plantaţi în special pe aliniamentele stradale, dar mai cu seamă de pe Faleza Dunării. Aşa cum am promis la finalul articolului "Ce soartă vor avea teii uscaţi de pe Faleză", vă prezentăm soluţiile oferite de dr. ing. Paul Lupoae, şeful secţiei Grădina Botanică.

Primăria se pregăteşte să înlocuiască teii uscaţi de pe Faleza Superioară cu alţi arbori, mai rezistenţi. Numai că, pentru ca arborii să prindă rădăcini şi să se dezvolte bucurându-ne zeci de ani, municipalitatea ar trebui să ţină seama de recomandările dr. ing. Paul Lupoae, şeful secţiei Grădina Botanică.

"Plantele nu consumă decât atât cât le trebuie"

Afirmaţia îi aparţine unui profesor universitar recunoscut la nivel naţional, dar acel "trebuie" este nuanţat de specialiştii care ştiu ce condiţii trebuie respectate. Problema ar fi că specialiştii vin şi pleacă dintr-o instituţie, de aceea importantă este continuitatea: un plan de acţiune care să fie pus în aplicare indiferent cine se angajează şi cine lucrează.

Ce le trebuie viitorilor copaci

În opinia dr. ing Lupoae, planul trebuie să plece de la realitatea că solul de pe aliniamentul Falezei Superioare nu este unul bun. O spune clar şi expertiza Oficiului Judeţean Fitosanitar!

De aceea, ar trebui executate nişte gropi care să aducă un aport de pământ vegetal, menit să asigure cel puţin într-o perioadă de cinci-zece ani substanţele nutritive de care un arbore sau un arbust are nevoie: "Este foarte importantă execuţia gropilor. În zona Falezei, este o situaţie aparte, drept pentru care dimensiunea lor ar trebui să fie dublă sau chiar triplă faţă de o dimensiune standard", spune specialistul.

De pildă, pentru că zona noastră nu e prielnică pentru dezvoltarea bradului, a molidului, soluţia Grădinii Botanice a fost, în zona de răşinoase, realizarea unor gropi în care a intrat mai mult de un metru cub de pământ vegetal îmbogăţit cu îngrăşământ natural.

Apa este resursa vitală pentru dezvoltarea arborilor, care nu trebuie neglijaţi în perioadele secetoase.

În cazul unui aliniament, este foarte importantă forma pe care un arbore sau arbust o poate avea. "Sunt anumite specii care au nevoie de o radiaţie solară uniformă, pe tot coronamentul. Dacă plantez un copăcel la umbra unui tei bătrân nu se va dezvolta aşa cum ar trebui pentru că nu are suficientă lumină", spune dr. ing. Lupoae.

De unde ar trebui aduşi puieţii

"Aş recomanda, în ceea ce priveşte materialul dendrologic, ca puieţii să fie aduşi din zonele noastre, cât mai aproapiate de Galaţi, pentru a fi oarecum aclimatizaţi", spune specialistul. Pentru colecţia de răşinoase din Grădina Botanică, puieţii nu au fost aduşi din zona montană, cum s-ar putea crede, ci din pepiniere de la Tulcea şi Constanţa, iar rezultatele au fost pe măsură.

Cum trebuie protejaţi

Teii sau orice alţi arbori abia plantaţi pot fi tăiaţi, la baza trunchiului, de cositorile care tund spaţiul verde. Şi atunci ne mirăm de ce nu mai cresc, de ce se usucă! Tocmai de aceea trebuie protejaţi: "Cei care au mers la Bucureşti, la intrarea dinspre Autostrada Soarelui au văzut, probabil, la platanii de pe aliniamentul central, nişte tuburi de plastic la baza arborelui. Acelea îi protejează de cositori", spune dr. ing. Lupoae.

Esenţial este şi sistemul de susţinere al puietului, care poate fi uneori mai costisitor decât copacul în sine: "Dacă s-a dat pe un puiet zece lei, i se pune un par alături, de care e legat cu o funie sau sârmă, ca să nu-l bată vântul. Total greşit! Sistemul de susţinere trebuie să se realizeze în trei puncte, mai ales pe aliniamente unde sunt curenţi de aer, unde bate vântul. Şi se leagă nu cu sârmă sau funie, ci cu un bandaj special, centrat, ca să se poată dezvolta corect. Aici este cuvântul specialistului, care trebuie respectat!", spune dr. ing. Lupoae.

Cât de importantă este toaletarea

"În Viena, la Schönbrunn, sunt nişte aliniamente extraordinare din platan. La prima vedere este un arbore maiestuos, puternic, foarte mare, despre care nu ai zice că s-ar preta la tuns. Ei bine, se pretează, şi nu este singura specie, dar acolo e o tradiţie în ceea ce priveşte îngrijirea, toaletarea. Când toaletezi un arbore trebuie să ştii ceea ce trebuie să-i faci şi să faci cu maximă responsabilitate, sub supravegherea şefului tău. O banală tăiere pe o ramură a unui arbore poate să dăuneze dezvoltării acestuia. Dacă o ramură este mai groasă şi afectează o anumită zonă, ea poate să fie suprimată, dar nu venind cu o drujbă şi tăind de unde îţi vine, pentru că, în cădere, acea ramură se desface şi creează o rană pe acel arbore, expunându-l la boli şi dăunători", spune specialistul.

Grădinăritul, meserie nobilă

"Meseria de grădinar este nobilă. În meseria aceasta e nevoie nu numai de pricepere, ci şi de pasiune, pentru că nu se fac aceste activităţi la viteză. Este adevărat că, de-a lungul timpului, la Grădina Botanică am lucrat şi cu muncitori sezonieri, avem şi muncitori permanenţi, dar avem şi specialişti care au participat de la primele plantări", a subşiniat dr. ing. Lupoae.

Tocmai de aceea, oamenii care lucrează la spaţii verzi ar trebui să fie pregătiţi pentru a deveni grădinari pricepuţi.

Citit 2747 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.