Consilierii PNL atacă majorarea impozitelor şi a taxelor locale. Primul pas pentru a ajunge în contencios administrativ

Consilierii PNL atacă majorarea impozitelor şi a taxelor locale. Primul pas pentru a ajunge în contencios administrativ
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Consilierii locali PNL ai municipiului Galaţi au făcut primul pas pentru a ataca în contencios administrativ hotărârea prin care au fost majorate impozitele şi taxele locale pentru 2021. Liberalii au transmis către Registratura Generală a Primăriei o adresă în care demonstrează că Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 512 din 17 decembrie 2020 a fost adoptată cu încălcarea legii, motiv pentru care se impune revocarea ei. De asemenea, au înştiinţat şi Instituţia Prefectului judeţului Galaţi.

În documentul care va ajunge pe masa viceprimarului PSD Sorin Enache, preşedintele care a condus şedinţa din 17 decembrie, şi a secretarului general Radu Kovaci, liberalii argumentează motivele pentru care majorarea impozitelor şi a taxelor locale nu a respectat prevederile legale.

Consultare publică degeaba

Grupul consilierilor PNL arată că, pe 9 noiembrie 2020, în ultima zi de consultare publică organizată de Primăria Galaţi pentru proiectul de hotărâre privind indexarea dărilor la bugetul local, grupul consilierilor locali PNL a formulat în scris o serie de propuneri cu privire la proiect. Primăria le-a ignorat, dar nici nu a justificat în scris nepreluarea lor, "încălcând astfel procedura minimală de consultare publică expres cerută de lege", precizează aleşii PNL.

Acest fapt a fost reiterat şi în cadrul comisiilor de specialitate din cadrul CL, proiectul fiind avizat negativ de către aleşii liberali.

Amendament formulat nelegal

În cadrul şedinţei de Consiliu Local din 17 decembrie 2020, "cu totala încălcare a prevederilor Codului Administrativ şi a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Local al municipiului Galaţi, grupul politic al PSD a formulat în mod nelegal un amendament de modificare a fondului articolului 5 din acest proiect, contrar sensului acestuia, aşa cum a fost supus consultării publice", acuză liberalii.

Concret, dacă în textul supus dezbaterii publice scria că "în cazul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021 nu se aplică majorarea de maxim 50 la sută prevăzută de dispoziţiile Codului Fiscal", în şedinţă s-a propus o cotă adiţională de 50 la sută, începând cu anul 2021, pentru impozitul asupra mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică cu masa egală sau mai mică de 12 tone. Acest amendament a generat o creştere de 55,7 la sută a impozitului asupra autoturismelor.

În opinia liberalilor, promovarea acestui amendament este nelegală din cel puţin trei aspecte. În primul rând, nu a fost supus nici consultării publice, nici avizării comisiilor de specialitate din cadrul CL. În al doilea rând, a fost adus la cunoştinţa aleşilor în plină şedinţă, deci nu este cunoscut dacă a fost depus cu 48 de ore înainte de întrunire, aşa cum prevede legea. Iar cel mai grav, la momentul votării amendamentului şi, ulterior, a proiectului de hotărâre în integralitatea lui, în locul unui consilier local PSD a votat o terţă persoană, procedura fiind viciată grav.

Revocare sau proces

"Faţă de cele prezentate vă rugăm să procedaţi la revocarea HCL nr. 512 din 17 decembrie 2020", solicită consilierii PNL Anamaria Hărăbor, Marta-Iozefina Bencze, Eduard-Dănuţ Ciulei, Vasile Lupu, Valeriu-Laurenţiu Onose şi Adriana Silion.

"În drept ne întemeiem prezenta sesizare pe dispoziţiile art. 7 alin 2 din Legea privind contenciosul administrativ cu completările şi modificările ulterioare", se arată în document.

Conform prevederilor invocate, "înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia".

Citit 5288 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.