Abonamente gratuite pentru pensionari, elevi şi studenţi. Facilităţi propuse consilierilor locali

Abonamente gratuite pentru pensionari, elevi şi studenţi. Facilităţi propuse consilierilor locali
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Odată cu noile tarife ale abonamentelor de călătorie cu mijloacele Transurb, consilierii locali vor aproba miercuri, 24 februarie 2021, şi gratuităţile şi reducerile de care vor beneficia în transportul public în comun diferite categorii de pasageri. 

Ultima versiune a proiectului ajuns, spre dezbatere şi aprobare, la comisiile Consiliului Local prevede gratuităţi la trei categorii de abonamente: Plus Nominal 1 care oferă un număr nelimitat de călătorii pe durata unei luni, BASIC 45 – care cuprinde 45 de călătorii valabile o lună şi BASIC 25 – care oferă 25 de călătorii valabile o lună.

Prima categorie de beneficiari de facilităţi o reprezintă persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani și pensionarii. Pentru aceştia este prevăzută o reducere de sută la sută la preţul de 90 de lei al unui abonament PLUS NOMINAL 1.

Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilitățile prevăzute de Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, persoanele cu handicap accentuat și grav, însoțitorii, asistenții personali și asistenții personali profesioniști ai acestora îşi vor putea procura un abonament gratuit PLUS NOMINAL 1.

Aceeaşi facilitate este prevăzută şi pentru revoluționari, veterani și văduve de război, persoane persecutate din motive politice.

Abonament PLUS NOMINAL 1 gratuit vor primi studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați, dar şi elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, din municipiul Galați.

Şi şomeri indemnizați și neindemnizați vor avea transport gratuit – abonament PLUS NOMINAL 1, cu perioadă de reactivare la o lună.

În schimb, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.300 lei brut/lună, ar urma să aibă reducere de sută la sută la preţul unui abonament BASIC 45 (număr limitat de 45 de călătorii), pentru care cei care nu beneficiază de facilităţi plătesc 55 de lei pe lună.

Aceeaşi gratuitate la abonamentul BASIC 45 este prevăzută şi pentru persoanele beneficiare ale serviciilor Cantinei de Ajutor Social.

Iar donatorii de sânge vor avea acces la un abonament gratuit BASIC 25 (număr limitat de 25 de călătorii) pe lună, pentru care cetăţenii fără facilităţi ar urma să plătească 45 de lei. 

Rămâne de văzut care va fi forma finală a acestor facilităţi, după votul aleşilor locali.

Citit 8797 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.