Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
14 comentarii

Odată cu noile tarife ale abonamentelor de călătorie cu mijloacele Transurb, consilierii locali vor aproba miercuri, 24 februarie 2021, şi gratuităţile şi reducerile de care vor beneficia în transportul public în comun diferite categorii de pasageri. 

Ultima versiune a proiectului ajuns, spre dezbatere şi aprobare, la comisiile Consiliului Local prevede gratuităţi la trei categorii de abonamente: Plus Nominal 1 care oferă un număr nelimitat de călătorii pe durata unei luni, BASIC 45 – care cuprinde 45 de călătorii valabile o lună şi BASIC 25 – care oferă 25 de călătorii valabile o lună.

Prima categorie de beneficiari de facilităţi o reprezintă persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani și pensionarii. Pentru aceştia este prevăzută o reducere de sută la sută la preţul de 90 de lei al unui abonament PLUS NOMINAL 1.

Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilitățile prevăzute de Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, persoanele cu handicap accentuat și grav, însoțitorii, asistenții personali și asistenții personali profesioniști ai acestora îşi vor putea procura un abonament gratuit PLUS NOMINAL 1.

Aceeaşi facilitate este prevăzută şi pentru revoluționari, veterani și văduve de război, persoane persecutate din motive politice.

Abonament PLUS NOMINAL 1 gratuit vor primi studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați, dar şi elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, din municipiul Galați.

Şi şomeri indemnizați și neindemnizați vor avea transport gratuit – abonament PLUS NOMINAL 1, cu perioadă de reactivare la o lună.

În schimb, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.300 lei brut/lună, ar urma să aibă reducere de sută la sută la preţul unui abonament BASIC 45 (număr limitat de 45 de călătorii), pentru care cei care nu beneficiază de facilităţi plătesc 55 de lei pe lună.

Aceeaşi gratuitate la abonamentul BASIC 45 este prevăzută şi pentru persoanele beneficiare ale serviciilor Cantinei de Ajutor Social.

Iar donatorii de sânge vor avea acces la un abonament gratuit BASIC 25 (număr limitat de 25 de călătorii) pe lună, pentru care cetăţenii fără facilităţi ar urma să plătească 45 de lei. 

Rămâne de văzut care va fi forma finală a acestor facilităţi, după votul aleşilor locali.

Citit 6415 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 00:03

14 comentarii

 • postat de despre noi Marți, 23 Februarie 2021 08:00 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  6

  Nu mai vreau sa sponzorizez pensionari cu pensia mai mare decat venitul minim pe economie, studenti si elevi ai caror parinti sunt cu salarii mult mai mari decat ai celor cu salarii minime pe economie si care trebuie sa le plateasca transportul copiilor lor..
  Daca suntem in Europa , nicaieri nu vezi asa ceva. Studentii isi platesc taxe pentru studii , transport …
  Daca consilierii vor sa adopte aceste masuri , sa plateasca din salariile lor...

  Raportează
 • postat de Radler Luni, 22 Februarie 2021 11:12 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  11

  .....MAI....ASTIA DE LA PSD....mai terminati cu MOACA la pensionari si studenti ....TOATE SOCIETATILE DE TRASNPORT PUBLIC DIN ROMANIA (Municipii si orase ) sunt falimentate de MOACA ASTA ....din acest motiv multe dintre ele sunt în faliment de vreo 20 de ani ...si sunt sustinute din bugetul local + biletele vândute la fraierii cotizanti ...iar salariile la smecherii care lucreaza si conduc sunt de mii de euro lunar.....iar de investitii nu mai zic nimic ......NOROC DE UE...că altfel ...
  Acceași problemă apar si la firmele de transport national gen CFR , Tarom ..... mulse de ani de zile .....prin felde fel de măgării..........
  M-ați înebunit cu gratuitătile pentru studenti care se plimbă cu trenul prin tară sau să se ducă săptămânal acasa să-i spele măsa ..lengeria intimă....... dăcă îi cauti prin buzunare toti au telefoane 1500-2000 RON tigari sau alte . lucruri ....LA MUNCA.......

  Raportează
 • postat de Fanel Duminică, 21 Februarie 2021 05:19 5.13.241.*** Link la comentariu
  1
  15

  Chestia cu 60 de min inseamna schimbari de traseie fata de ce e acum , c-am asa se aude prin tirgul Galatiului , ce rost sa mearga mai multe autobuze pe str Brailei sau pe alte artere? Atunci omul se da jos din unul se urca in altul si tot asa pina ajungi la destinatie, Haideti sa stie si lumea de acest aspect ascuns.Se da gratuitate ca e un votant constiincios , cel cu 3500 lei pensie mai si munceste [unii dintre ei] dar pensia acumulata cu a sotiei poate ajunge la 6000 ron lunar , doua abonamente cumparate ei zic ca nu pot fii cumparate , dar au bani ptr benzina , motorina , sa mearga in drumetii la munte si la mare.dar de abonament nu ,

  Raportează
 • postat de Daniel Sâmbătă, 20 Februarie 2021 21:49 5.13.242.*** Link la comentariu
  0
  19

  @Vergiliu Vals
  Noi am inteles cum o invarti tu, sa dea bine, insa de la abonamentul actual nelimitat la 50 lei la cel limitat la 55 lei e o diferenta foarte mare. Vezi tu, noi in afara de servici mai mergem si la cumparaturi, mai iesim in oras, mai avem si alte necesitati. Viata noastra nu se rezuma doar la drumul pana la munca si inapoi.

  La fel, am inteles si indrumarea de-a sta linsitti ca ne veti informa pe 1 aprilie, cand ne veti pune fata-n fata cu faptul implinit.

  Raportează
 • postat de viata pe balta Sâmbătă, 20 Februarie 2021 20:46 5.13.255.*** Link la comentariu
  4
  21

  Sper sa falimenteze transurbul cu atatea pomeni. Fraierii platesc de doua ori, prima oara prin impozite, parte sunt virate catre transurb si alta parte sa plateasca imprumuturile, si a doua oara cand cumpara bilet/abonament. Suntem luati de prosti. Te imprumuti la banca ca sa dotezi transurbul, le dai subventii ... si ei tot isi bat joc de tine.

  Raportează
 • postat de Ion Sâmbătă, 20 Februarie 2021 18:47 5.14.154.*** Link la comentariu
  13
  5

  Pensionarii cu pensii mari nu primesc nici un abonament gratuit, mai întrebați, exista o limita.

  Raportează
 • postat de Vergiliu Vals Sâmbătă, 20 Februarie 2021 13:12 213.233.88.*** Link la comentariu
  18
  3

  Stimați domni. Campania de informare va incepe in forță după aprobarea in CL. Până atunci îmi permit să fac cateva precizări.
  Validarea unei călătorii va avea ca rezultat faptul că timp de 60 de minute puteți folosi ORICE traseu vă este necesar. O călătorie nu se mai termină cand coborâți din primul traseu utilizat,ci după 60 de minute,interval in care puteti schimba oricate trasee aveți nevoie.
  Și NU, abonamentul nu se scumpește DELOC. Abonamentul pe toate liniile va fi similar celui cu calatorii nelimitate și va costa tot 90 de lei.
  Actualul abonament pe o linie,care costă 50 de lei, va fi înlocuit, functie de necesități, de cel de 45 respectiv 55 de lei. Vă garantez că toți galatenii vor fi informați, inainte de aplicarea noului sistem de tarifare( 1 aprilie).
  Toate cele bune.

  Raportează
 • postat de Obiectiv Sâmbătă, 20 Februarie 2021 11:36 84.117.41.*** Link la comentariu
  2
  47

  Doamneeee!...Este strigator la cer ce faceti voi
  Chiar va bateti joc de cetatenii orasului,
  este inadmisibil sa votati asa ceva.
  Cum sa dai abonament gratuit unor pensionari
  cu pensie pana-n 3500 ron net sau unor ,,studenti,,
  ce urmeaza cursuri cu frecventa redusa?
  Oare acei pensionari care au 3000 sau 3500 ron (Net) pe luna
  n-au bani sa-si ia un bilet de calatorie sau un abonament?
  Acei ,,studenti,, care se duc la facultate odata sau de doua ori pe an
  au bani sa-si cumpere anii de studiu si cursurile dar n-au bani
  sa-si cumpere un bilet de calatorie sau un abonament.
  Aceste beneficii sau gratuitati ar trebui acordate doar persoanelor
  cu adevarat in nevoie, doar pensionarilor ce au pana-n 1500 ron/ luna pensie
  doar studentilor si elevilor ce fac parte din familii monoparentale si doar acelor
  care frecventeaza cursurile de zi, nu si trantorilor societatii
  (persoanele fara venituri peste 65 de ani) carora nu le-a placut niciodata munca!
  De ce nu cereti adeverinte ANAF, pe langa cupoanele de pensie? Sunt pensionari
  care inca mai profeseaza atat la stat cat si la privat, au pensie dar si salariu
  si care din caula lor tinerii nu gasesc un loc de munca.
  De ce nu cereti adeverinte de venit parintilor apartinatori care au in grija elevii
  si studentii? Cum sa dai abonamente gratuite elevilor sau studentilor ar caror parinti
  cumuleaza din salarii peste 5000 ron (net) pe luna
  Este inadmisibil ce faceti voi!
  Luati exemple de la orasele moderne ale tarii
  Iasi, Oradea, Arad, Timisoara, Brasov
  Unde sunt controlorii Transurb? De mai bine de 1 an de zile n-am vazut niciunul
  prin mijloacele de transport in comun.

  Raportează
 • postat de M-am saturat de cei cu diplome multe Sâmbătă, 20 Februarie 2021 10:14 93.122.250.*** Link la comentariu
  0
  38

  Pai ce faci cu 45 călătorii? Eu ca să ajung la munca, pt ca autobuzul pe care am abonament nu vine, schimb doua autobuze care au traseu comun cu cel pe care am abonament. Deci 4 călătorii pe zi. Iar pensionarii cu 3500 RON au gratuitate, iar eu am aproape jumătate din pensia lui salariu și plătesc 90 RON ca să am călătorii nelimitate. Mai istetilor, dar omul care muncește mai are o rata la banca, se îmbolnăvește și el, nu numai pensionarul, mai are un copil!...

  Raportează
 • postat de eu Sâmbătă, 20 Februarie 2021 10:06 62.231.94.*** Link la comentariu
  11
  28

  Bai pesedeu, nu-i mai simplu sa se adopte HCL cu cine plateste ma ? Se taie copaci pentru hartia aia pe care o irositi cu categoriile de mocangii ..... De ce le dati ma abonament nelimitat pe banii contribuabilului ?Bine, eu stiu de ce, am inteles de multi ani fenomenul cu aceste subventii pentru transportul public local si ce rost au ele, intrebarea mea este de ce nu le puneti pe paliere orare ? Ce sa caute ma dimineata la 7 pensionarul sa ocupe loc si sa inghionteasca in autobuz elevul care merge la scoala ori angajatul care merge la serviciu ? Ce e ma autobuzul pentru astia, e atractie turistica sa bantuie dintr-un capat in altul al orasului pentru patrunjel de 50 bani legatura nu cu 1 leu cum e la piata din apropiere ? Mai ales in vremea asta, cu ce se intampla de un an incoace ? Eu nu am uitat ma cum anul trecut pesedeu' local a dat liber la turism in oras pentru pensionari cu cateva zile inainte ca Guvernul sa instituie carantina .... Biserica s-a facut in locul fostului punct termic, centru de recreere pentru pensionari s-a facut pe bani europeni, gradinita pentru copiii astia nevinovati nu vor ca le trebuie socializare pe maidan ( acolo e alta golanie pesedeu cu gradinita cu fonduri europene, dar asta e alta discutie ) . Si prostii pun botul .... stau in frig in case pe mana pesedeului, se spala o data la saptamana iar hainele o data la luna, mai au 2 dinti in gura tot din cauza lor, merg cu aspirina in batista la spital dar merg moaca cu autobuzul ! Vajnicii nostri pensionari care atat au inteles din socialism respectiv comunism, ce e al tuturor e al nimanui ! Trebuia sa cascati ochii in tinerete, sa traiti cumpatat nu neaparat auster, sa puneti ceva deoparte pentru zile negre, nu sa stati la batranete cu mana intinsa la mocangeala si sa traiti precum animalele majoritatea dintre voi. Mai ales, sa va vindeti viitorul copiiilor vostri pentru 2 lei la pensie ! HUO !!!

  Raportează
 • postat de @Daniel Sâmbătă, 20 Februarie 2021 08:52 5.14.154.*** Link la comentariu
  12
  3

  @Daniel Nu ai inteles deloc, abonamentul de 90 de lei (Abonament Nominal, Lunar Valabil Pe Toate Liniile) este valabil pe toate liniile si pe toate mijloacele de transport: troleu, tramvai, autobuz), iar cel de 50 de lei este valabil doar pe o linie. Mai vezi pe Transurb la sectiunea Tarife.

  Raportează
 • postat de Ursus Sâmbătă, 20 Februarie 2021 08:31 89.136.2.*** Link la comentariu
  1
  36

  Deci, daca inteleg bine, un pensionar cu 4-5000 de lei pensie are abonament gratis, in timp ce un muncitor in Combinat sau stiu eu unde, care castiga o suta - doua de lei peste salariul minim (circa 1400 de lei in mana), trebuie sa dea, pe acelasi abonament, 90 de lei??? Din articol asa rezulta! Sper sa fie, totusi, o greseala, pentru ca altfel...

  Raportează
 • postat de florin Sâmbătă, 20 Februarie 2021 07:57 109.96.154.*** Link la comentariu
  4
  37

  Sunt foarte multi pensionari cu pensii de peste 2.500 lei mult mai mult decat au salarii multi dintre galateni. Nu e corect ca primaria sa subventioneze actualii pensionari cu abonamente nelimitate. Puneti o limita la valoarea pensiei, as propune sa beneficieze de transport gratuit pensionarii care au pana in 1.500 lei, adica cat castiga 60% din salariatii Galatiului.
  Lasa ca o sa vada Pucheanu peste 10-15 ani ca in Galati ai sa te mai intalnesti pe strada numai cu pensionari ca toti tinerii pleaca in strainatate sau in alte orase mai dezvoltate. Ii place cu pensionari. de asta o sa aiba parte.

  Raportează
 • postat de Daniel Sâmbătă, 20 Februarie 2021 00:34 5.13.242.*** Link la comentariu
  7
  22

  Pe scurt, abonamentul actual se scumpeste cu 80%, de la 50 la 90 lei.
  Cine se descurca cu 45 de calatorii va plati 55 lei.

  Elevii, studentii, somerii si cei cu salariu minim pe economie vor merge gratis.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.