Se va muta Primăria la Muzeul de Artă?

Se va muta Primăria la Muzeul de Artă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preţurile de vânzare a terenurilor de către Primărie, stabilite de către Serviciul Public GeoTopoCad-Expert, au fost puse sub semnul întrebării * Un singur teren din cele patru propuse spre vânzare a primit votul aleşilor * Cumpărător este firma Termaexim, la care acţionar este şi secretarul de stat Mihai Capră *

Şedinţa de ieri a Consiliului Local a fost marcată de două momente încordate. Consilierul Local PSD Lucian Podlaţi a lansat ideea mutării Primăriei, actualmente chiriaşă într-o clădire retrocedată fostului proprietar, în sediul Muzeului de Artă Vizuală – fostul Palat Episcopal.

Şedinţa a devenit tensionată la dezbaterea primului din cele patru proiecte de hotărâre care vizau vânzarea în exclusivitate a unor terenuri proprietatea municipiului Galaţi.

Aleşii locali liberali au pus la îndoială legalitatea şi cuantumurile preţurilor de vânzare estimate de GeoTopoCad-Expert, serviciu din cadrul Primăriei.

Din patru terenuri aflate pe ordinea de zi, doar unul singur a primit voturile necesare şi va fi vândut către firma la care acţionar este secretarul de stat Mihai Capră, Termaexim. Restul proiectelor au fost retrase de pe ordinea de zi după ce s-a descoperit că nu aveau avizul comisiei de specialitate. Asupra acestui subiect vom reveni în ediţia de mâine a ziarului nostru.

Scrisoare deschisă către arhiepiscopul Dunării de Jos

La începutul şedinţei, consilierul local PSD Lucian Podlaţi a dat citire unei scrisori deschise adresată ÎPS dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

„De 20 de ani desfăşuraţi o lucrare exemplară în fruntea Bisericii Ortodoxe pe aceste meleaguri. De fiecare dată, autorităţile municipiului şi ale judeţului Galaţi au fost atrase de iniţiativele şi de eforturile admirabile pe care le-aţi depus, spre binele acelora pentru care v-aţi dăruit prin rugăciuni, pentru luminare creştină şi pentru propăşire.

Având în vedere condiţiile actuale din oraşul Galaţi ca şi marea putere de înţelegere şi de generozitate a ÎPS voastre, eu, Lucian Podlaţi, consilier local, vă adresez cu încredere şi speranţă rugămintea de a găsi o cale pentru mutarea Primăriei Galaţi în actualul edificiu în care funcţionează Muzeul de Artă Vizuală, fostul Palat Episcopal.

Ar putea fi o rezolvare de mare şi semnificativ impact social şi civic: o reşedinţă municipală de ţinută europeană şi o pildă magnifică de cuvânt – faptă din partea dumneavoastră pentru locuitorii urbei.

Cu încrederea că veţi acorda atenţia cuvenită demersului meu, vă asigur că hotărârea dumneavoastră poate fi memorabilă în istoria oraşului Galaţi şi în sufletele oamenilor”, a spus Lucian Podlaţi.

Aleşii nu au comentat nimic cu privire la ideea consilierului PSD, care se aştepta ca demersul său să devină unul al întregului CL. Nici măcar primarul Dumitru Nicolae nu a reacţionat.

La solicitarea noastră, Nicolae a spus că ideea de a muta Primăria în fostul Palat Episcopal nu este bună: „Intrăm în război cu Arhiepiscopia, care s-a chinuit 20 de ani ca să intre în vechiul sediu. Nici nu încape Primăria acolo. Noi trebuie să ne găsim un sediu ca lumea”, ne-a declarat Nicolae.

Trebuie spus că Palatul Episcopal a fost construit în perioada 1897-1900 şi a aparţinut până în 1965, când a fost confiscat de regimul comunist, Episcopiei Dunării de Jos, căreia i-a şi fost retrocedat. Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi este primul muzeu de arta contemporană românească din ţară, fiind inaugurat în anul 1967.

Rămâne de văzut cum va răspunde Arhiepiscopia solicitării consilierului PSD.

Citit 2202 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.