Consultarea publică privind bugetul Galaţiului în 2021, o băşcălie

Consultarea publică privind bugetul Galaţiului în 2021, o băşcălie
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe 2021 a ajuns deja la comisiile Consiliului Local şi, cel mai probabil, va fi supus votului aleşilor săptămâna viitoare. Gălăţenii au putut afla despre banii oraşului doar din ediţia de miercuri a ziarului "Viaţa liberă", deoarece consultarea publică pe care legea o impune în privinţa bugetului s-a desfăşurat… în secret.

Publicarea proiectului de buget pe portalul Primăriei Galaţi, spre consultarea gălăţenilor, făcea parte din normalitatea anilor trecuţi. Mai mult, acum mai bine de un an, pe 29 ianuarie 2020, Primăria Galaţi anunţa, printr-un comunicat de presă, că a lansat pe site-ul oficial, www.primariagalati.ro, în consultare publică, proiectul de buget aferent anului 2020. De asemenea, gălăţenii erau înştiinţaţi că propunerile, sugestiile și opiniile referitoare la proiectul supus dezbaterii publice pot fi transmise până la data de 3 februarie 2020.

Spre surpriza noastră, în 2021, proiectul de buget nu a mai fost făcut public - cel puţin până miercuri, 7 aprilie 2021, ora 13,30 - pe portalul Primăriei Galaţi! L-am descoperit, însă, pe platforma dedicată strict consilierilor locali, acolo unde accesul este restricţionat de parole, unde a fost postat în cursul după-amiezii de marţi, 6 aprilie 2021.

Cum ne-a consultat Primăria

Curioşi să aflăm când şi cum s-a desfăşurat consultarea publică a gălăţenilor privind bugetul pe 2021, am solicitat aceste informaţii Biroului de Presă al Primăriei. Iată răspunsul primit: "Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2021 a fost lansat în consultare publică în data de 22 martie 2021, fiind afișat la sediul instituției, potrivit prevederilor legale. Proiectul bugetului a fost de asemenea înaintat comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, așa cum prevede legea. Mai mult, abia la sfârșitul săptămânii trecute s-au transmis de la bugetul de stat sumele destinate educației. Astfel, în scurt timp proiectul de buget va fi publicat și pe siteul Primăriei".

Dileme fără răspuns

Interesant este că Primăria Galaţi nu a anunţat că proiectul bugetului pe 2021 a fost afişat la sediul instituţiei pentru ca gălăţenii interesaţi să poată merge să-l consulte. Practic, doar cei care au trecut pragul sediului Primăriei, cu vreo treabă de rezolvat, şi au citit documentele de la aviziere au putut afla despre buget.

Pare cel puţin ciudat ca în realitatea restricţiilor impuse de pandemie, Primăria Galaţi să prefere consultarea publică la sediul său, şi aşa aglomerat, în locul unei consultări online.

Misterioase sunt căile Primăriei şi inexplicabilă bătaia de joc cu care sunt trataţi gălăţenii.

Citit 3938 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.