Palatul Gheorghiu s-ar putea transforma în incubator de afaceri. Soarta ruinelor din Domnească 24, departe de un verdict

Palatul Gheorghiu s-ar putea transforma în incubator de afaceri. Soarta ruinelor din Domnească 24, departe de un verdict
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Supunerea la vot a bugetului de venituri și cheltuieli din acest an al Parcului de Soft Galați, în ședința extraordinară a Consiliului Local din 28 aprilie, a adus în discuție, tangențial, și o posibilă destinație a fostului Palat "Simion Gheorghiu" din centrul orașului. Soarta actualelor ruine din Domnească 24 va fi decisă la Înalta Curte de Casație și Justiție și se pare că mai este mult timp până atunci. Vestea bună este că după ce a pierdut la Tribunal şi la Curtea de Apel Galaţi, Primăria municipiului ar putea obţine câştig de cauză la instanţa supremă, în litigiul privind locuinţa vândută din Palatul "Simion Gheorghiu".

"Viața liberă" a publicat, chiar în ziua respectivei ședințe de CL, articolul "La Parcul de Soft rămâne doar contabilul", în care prezentam soarta Parcului de Tehnologia Informației Galați, cunoscut și ca Parcul de Soft. A fost primul astfel de parc deschis în România, în urmă cu 19 ani, și a ajuns acum tot primul astfel de parc din țară care nu mai are sediu, nu mai are firme, nu mai are nici măcar director salarizat, rămânând cu un singur angajat: contabilul. Bugetul propus pentru acest an de către administratorul parcului, SC Cons Management Parc de Soft SRL, a fost aprobat, cu 24 de voturi "pentru" de consilierii locali și prevede venituri de 30.000 de lei pentru ultimele două trimestre din anul 2021 și cheltuieli de exploatare de 25.000 de lei. Din acestea, 15.000 de lei sunt cheltuieli cu personalul, care constă dintr-un singur angajat, un contabil, plătit cu salariul minim, pentru jumătate de normă. Profitul estimat pentru acest an, de 5.000 de lei, poate suferi modificări, prin recuperarea, pe cale juridică, a unor creanțe de la firmele care au activat în Parcul de Soft, precum și prin rambursarea sumei de 70.000 de lei, provenite din TVA achitat pentru Cons Proiect SA.

Din discuțiile purtate în CL, premergătoare votului, a reieșit că municipalitatea caută în continuare soluții pentru ca Parcul de Soft să nu dispară complet. "Societatea are de recuperat niște creanțe, de aceea s-au alocat bani pentru jumătate de normă la contabilul respectiv. Am identificat linii de finanțare pentru repunerea pe picioare a acestui parc de tehnologia informației. Avem pe POR o linie de finanțare, în direcția respectivă ne îndreptăm și, dacă vor părea cât mai curând ghidurile de finanțare, vom depune proiect pentru revigorarea acestui obiectiv", a afirmat city managerul Cezar Bichescu.

La rândul lui, viceprimarul Sorin Enache a declarat că sunt luate în calcul mai multe variante pentru amenajarea unui nou sediu pentru Parcul de Soft, una fiind cea a Palatului Gheorghiu. "Avem inclusiv cele două proiecte întocmite pentru reabilitarea Palatului Gheorghiu. Au fost două axe ratate din cauza acelui drept de proprietate, care stă ca o insulă acolo, în mijlocul palatului. Avem inclusiv proiect pentru incubator de afaceri, care ar urma să fie gestionat de Parcul de Soft. Avem proiectul făcut. Practic, acum așteptăm reglementarea juridică a proprietății, pentru a putea să accesăm o axă de finanțare. Am mai luat în calcul clădirea P+1 de la Liceul «Mircea Eliade», care întâi trebuie consolidată și reabilitată. Sunt lucruri de durată, nu puteam să inventăm peste noapte un spațiu corespunzător pentru activitatea Parcului de Soft", a încheiat viceprimarul Enache.

Soarta actualelor ruine din Domnească 24 va fi decisă la Înalta Curte de Casație și Justiție și se pare că mai este mult timp până atunci.

Recursul Primăriei, admis în principiu

După ce a pierdut la Tribunal şi la Curtea de Apel Galaţi, Primăria Galaţi ar putea obţine câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în litigiul privind locuinţa vândută din Palatul "Simion Gheorghiu". Acest proces a fost intentat de Bogdan Iacob, gălăţeanul care a cumpărat, în 1997, un apartament, din care a fost evacuat în 2001, iar acum îşi revendică locuinţa, care, fizic, nu mai există.

Potrivit datelor publice pe portalul instanţei supreme, în şedinţa care a avut loc marţi, 25 mai 2021, a fost admis în principiu recursul declarat de Primărie împotriva deciziei civile nr. 12 A din 27 ianuarie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi. Magistraţii Curţii de Apel respinseseră ca nefondat apelul formulat de Primăria Galaţi împotriva sentinţei civile nr. 934/18.09.2019 pronunţată de Tribunalul Galaţi. Judecătorii Tribunalului stabiliseră că imobilul de pe strada Domnească nr. 24 a ajuns o ruină din vina exclusivă a autorităţilor locale şi au obligat Primăria să-i achite lui Bogdan Iacob 48.050 de euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri pentru contravaloarea locuinţei distruse, şi 7.200 de euro, echivalent în lei la data plăţii, daune pentru că nu şi-a putut folosi apartamentul. Sume la care se adaugă 7.252,56 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde a fost fixat un termen de judecată în această toamnă. Cert este că, dacă nu rămâne unic proprietar al imobilului din Domnească 24, Primăria nu poate accesa fonduri europene pentru salvarea de la distrugere a monumentului.

Revenind la Parcul de Soft, unul dintre consilierii locali a întrebat: "Cine este vinovat de situația în care s-a ajuns?" Urmarea a fost, să zicem, amuzantă. Președintele de ședință a spus că subiectul va fi discutat la "Diverse". La final, după vot, același președinte de ședință a spus: "Fiind o ședință extraordinară, nu avem puncte pentru Diverse sau Interpelări". Așa că mai avem de așteptat până să se spună, cu subiect și predicat, de ce primul parc de soft deschis în România este și primul care se închide.

 

Citit 2988 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 02:51

3 comentarii

 • postat de Traim din plin in numea analfabetilor figuranti
  Vineri, 28 Mai 2021 12:22
  77.111.247.***
  Deci...Uzina de Apa, cea care a alimentat orasul cu apa atata vreme si care a fost inchisa in stare de functionare fiind (!!!), este considerata "epava industriala" iar aceasta INFECTIE INIMAGINABILA este considerat un "palat".
  ASTA ESTE UN INCUBATOR DE SOBOLANI SI DE BOLI...NU UN PALAT INCUBATOR DE AFACERI !

  Din atata lume "buna", foarte emancipata si pretentioasa dealtfel, care locuieste sau trece prin zona "palatului", este inexplicabil cum nu se revolta nimeni de faptul ca, DE FAPT, ei traiesc intr-o GROAPA DE GUNOI, intr-un FOCAR DE INFECTIE ! Probabil ca se simt in mediul lor natural...

  Primaria, in frunte cu Domnul Primar Pucheanu, trebuie sa forteze toate mijloacele legale si sa demoleze URGENT toate aceste focare de infectie si ruine cu potential de prabusire IN ORICE SECUNDA pe trecatorii nevinovati din zona respectivelor "palate".

  Voi, astia care suferiti de regalitate si de "palatisme" din astea, sa plecati din Galati si sa va stabiliti in Valea Loarei, acum ca v-ati vaccinat anti-virus-cu-tulpini-ucigase si ca aveti pasapoarte pandemice, acolo sunt palate si puteti sa traiti printre ele, la adevarata voastra valoare si dupa placul inimii voastre. Noi, aici, in Galati, nu mai vrem sa traim printre SOBOLANI si DUHOARE DE RUINA !!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de DAN
  Joi, 27 Mai 2021 07:54
  136.255.148.***
  Toate locuintele administrate de Primarie sunt in paragina. Primaria , desi tebuie sa investasca si sa intretina aceste imobile, asteapta ca chiriasii sa investeasca in ele. este cazul locuintelor inchiriate pentru care chiriasii au cheltuit sume enorme pe care nu au cum sa le mai recupereze.
  2
  16
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 27 Mai 2021 00:09
  5.13.164.***
  Complicat... primaria e tare-n taxarea locurilor de parcare intre blocuri, borduri si panselute, de restu' e ca tare fularu' !!!
  13
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.