Capitala risipeşte, provincia plăteşte?!

Capitala risipeşte, provincia plăteşte?!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii cheltuiesc, alţii sunt puşi să economisească, arată liberalul Mircea Răzvan Cristea * Salariile „nesimţite” în administraţia gălăţeană: sub 5 la sută din buget! *

Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea a protestat ieri împotriva faptului că se aruncă incorect responsabilitatea marilor cheltuieli pe administraţiile locale:

„Această răţoială la adresa administraţiei locale în general – au făcut-o şi Băsescu, şi Boc, şi Blaga – creează impresia că la nivelul administraţiei locale se petrece nu ştiu ce risipă!”

„Niciodată în bugetul municipiului Galaţi salariile nu au depăşit 5 la sută! Ba chiar au fost mai mici în 2008, când am avut un buget mai mare. Deci nici pe departe să se atingă valoarea de 29–30 la sută din bugetul de stat”.

Cheltuielile enorme sunt de fapt la Guvern, nu la primăriile din ţară: un secretariat de stat cheltuieşte mai mult decât un oraş precum Galaţiul! – susţine viceprimarul.

De fapt, administraţia locală nu are nici de unde să risipească, în ultimii 3 ani toate administraţiile din ţară primind fonduri de la stat mai mici cu 30–35 la sută. Din august 2008, ministrul de Finanţe Vosganian a interzis cumpărarea de maşini şi birotică, mai spune viceprimarul Cristea.

Şi salariile din administraţie au scăzut anul trecut faţă de 2008 cu 25 la sută, iar acum Guvernul vrea să fie reduse cu încă pe atât! 

Iar cei cu contract sunt şi mai afectaţi: deja „nu ştiu dacă ajunge vreunul cu măcar un leu peste  salariul minim pe economie!”

Bucureştiul, pe spinarea noastră!

În schimb, la Bucureşti, unde şomajul este acum la doar 2,5 la sută, muncesc în administraţie, la Primărie, ministere, agenţii, bănci etc. 400.000 de funcţionari, care „nu creează PIB”!

„E singurul oraş din România care primeşte subvenţie de la bugetul de stat. Metroul din Bucureşti, de exemplu, este subvenţionat şi de Guvern, nu numai de cetăţenii Capitalei. Astfel, putem spune că noi subvenţionăm metroul din Bucureşti!”

„O economie incredibilă” s-ar face reducând în primul rând cheltuielile Capitalei. Altfel, reducerile din teritoriu vor fi făcute doar „ca să trăiască cei din Bucureşti bine”.

Cotroceniul trăieşte cu peste un an în urmă?

Cristea a mai pus în evidenţă o lipsă de informare la Cotroceni: preşedintele Băsescu ameninţă cu tăierea fondurilor de echilibrare ale bugetelor locale dacă în teritoriu nu se ajustează indemnizaţiile celor din consiliile de administraţie.

Or, spune viceprimarul, indemnizaţiile respective sunt deja reduse, de 2 ani, de la 700 lei la 30 lei pe lună.

Astfel, guvernarea nu face decât să arunce „acuzaţii şi înţepături” spre teritoriu,  pentru o situaţie care nu mai există de un an şi jumătate!

Citit 553 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.