Bugetarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul (Proiect)
Foto: Marian Calestru

Bugetarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul (Proiect)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Bugetarilor le va fi interzis să-și mai cumuleze salariul cu pensia, conform unui proiect de lege pus în dezbatere la Ministerul Muncii, în luna martie. Potrivit unei declarații a premierului Florin Cîțu, proiectul va fi adoptat de Guvern în această săptămână. După cum prevede proiectul, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, bugetarii vor fi nevoiţi să opteze dacă rămân activi până la 70 de ani sau ies la pensie. În plus, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat, dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia.

Concret, potrivit proiectului de lege, bugetarii vor avea dreptul de a-și continua activitatea, până când ating 70 de ani, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, fără a avea nevoie de acordul angajatorului. Acest lucru se va face la cerere, care se va depune la angajator cu aproximativ o lună înainte de eventuala pensionare.

Totuși, chiar dacă optează pentru continuarea activității, salariații vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie.

În același timp, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.

Citit 3894 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.