Bugetarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul (Proiect)
Foto: Marian Calestru

Bugetarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul (Proiect)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Bugetarilor le va fi interzis să-și mai cumuleze salariul cu pensia, conform unui proiect de lege pus în dezbatere la Ministerul Muncii, în luna martie. Potrivit unei declarații a premierului Florin Cîțu, proiectul va fi adoptat de Guvern în această săptămână. După cum prevede proiectul, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, bugetarii vor fi nevoiţi să opteze dacă rămân activi până la 70 de ani sau ies la pensie. În plus, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat, dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia.

Concret, potrivit proiectului de lege, bugetarii vor avea dreptul de a-și continua activitatea, până când ating 70 de ani, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, fără a avea nevoie de acordul angajatorului. Acest lucru se va face la cerere, care se va depune la angajator cu aproximativ o lună înainte de eventuala pensionare.

Totuși, chiar dacă optează pentru continuarea activității, salariații vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie.

În același timp, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.

Citit 3771 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 16:40

7 comentarii

 • postat de X
  Sâmbătă, 12 Iunie 2021 06:14
  46.97.169.***
  Nu ii iubesc pe nemernicii de politicieni, indiferent de culoare, dar asta e o măsură foarte bună. Păcat ca sunt masuri luate din motive ascunse noua. Toate. Am avut colega de birou o madama care era pensionara și era foarte supărată, nene, ca cineva i-a spus odată STOP ȘI ACASĂ. se plimba toată ziua prin excursii și nu ii ajungeai cu prajina la nas. Acum sta cuminte, la pensie, unde ii e locul.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Praf in ochi
  Marți, 08 Iunie 2021 12:03
  86.124.205.***
  Iar se mai fac astia ca le pasa de populatie. In realitate vom sta in continuare cu mortu-n geam ca sa primim pensia.
  1
  13
  Raportează
 • postat de CERCEL
  Marți, 08 Iunie 2021 11:13
  136.255.148.***
  este corect cumulul dar nu sa lucrezi tot la stat. Sunt pline primariile, consiliile de indivizi care nu au facut nimic si care au ramas pe aceleasi posturi fara sa faca nimic si fara sa dea sansa unor tineri care sa ocupe un post, in afara porigenturilor lor care au ocupatmpostul usor.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Elena
  Marți, 08 Iunie 2021 08:23
  89.136.3.***
  Mai exista si "portite/strutocamile" de genul societatilor comerciale administrate de consiliu judetean sau local, care sunt incadrate dupa voia directorilor si a administratorilor (CJ/CL), cand la bugetare, cand la privat, in functie de interesul personal sau politic.
  Spre exemplu Administratia Domeniului Public, cei cu drumurile judetene, sau Administratia Pietelor, afirma ca sunt societati cu capital privat cand trebuie sa acorde drepturi salariale sau vouchere de concediu (conform contractului colectiv de munca aprobat de CA), angajatilor productivi, ori cand angajeaza pensionari bugetari, pe posturi de consilieri personali ai directorilor (inclusiv presedinte CJ/primar), sau efectiv in calitate de jucatori de solitaire (lipitori de afise sau beizadele de politruci).
  Iar atunci cand se acorda drepturi si beneficii/bonificatii anuale directorilor, inclusiv vouchere de concediu (cel putin 3-4 la fiecare gaura neagra), aceleasi societati sunt considerate entitati bugetare (fiind administrate de CJ/CL). Cele trei sunt doar exemple, deoarece astfel se situatii exista in toate societatile si institutiile deconcentrate din tara.
  1
  12
  Raportează
 • postat de dgi
  Luni, 07 Iunie 2021 22:36
  81.196.245.***
  Este exact la fel ca in cazul reducerii varstei de pensionare din cauza poluarii la Galati. Mult zgomot ptr nimic. O mare pacaleala.
  1
  25
  Raportează
 • postat de dgi
  Luni, 07 Iunie 2021 22:33
  81.196.245.***
  Interzicerea cumulului pensiei cu salariul este corecta daca nu afecteaza personal direct productiv sau edential. Definit corect. In cazul actualei propuneri vom observa ca nu se refera doar la bugetari. Mai mult excepteaza bugetari. Nu se aplica tocmai celor care au generat nemultumiri pe aceasta tema: parlamentari, judecatori, alti magistrati, militari, politisti, etc etc. In fapt doar prostii vor fi sanctionati de lege. In cazul unei societati cu capital integral sau partial de stat (vizata de lege), in care sunt salariile personalului direct productiv, sunt de regula mici, nu se gasesc meseriasi de genul strungar, sudor, frezor, electrician, etc In acest caz angajezi pensionari pe determinat sau nedeterminat ca sa-ti faci treaba. Acestia vor fi exclusi primii, ptr ca pensia este mai mare ca salariul. Felul cum este construita legea este defectuos si va aduce prejudicii celor care si asa deabia supravietuiesc. Cine nu stie sau nu intelege ce spun sa nu comenteze. Multumesc
  2
  23
  Raportează
 • postat de Doru
  Luni, 07 Iunie 2021 21:41
  84.117.41.***
  La privat cand se va intampla acest lucru?
  Mii de pensionari freaca menta in firmele private
  protejati de sefi pt ca sunt in varsta si nu pot sa faca tura de noapte
  protejati sa nu faca nici efort fizic prea mult...Saracii de ei...Sa nu se rupa ceva in ei
  Abonamente gratuite la transportul in comun (au si salariu si pensie)
  si nimeni din Consiliul Local nu s-a gandit sa le ceara si adeverinta de la ANAF
  privind veniturile. Sute de mii de tineri nu-si gasesc serviciu din cauza lor
  Nimeni nu vede...Nimeni nu face o analiza de productivitate cu acesti pensionari
  care primesc salariu moca...Un pic de vinut...Un purcelus...Merge si anul acesta!
  Sefii trebuie sa manance!
  Mama voastra de nenorociti!
  10
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.