* Dacă s-ar organiza o şedinţă de îndată a Consiliului Local, proiectele de hotărâre care vizează construcţia unui supermaket Carrefour în Piaţa din Micro 19 ar putea primi voturile necesare * O investiţie benefică pentru dezvoltarea economică, financiară şi socială a Galaţiului ar fi astfel salvată! * Vinovate de situaţia creată sunt lipsa de informare şi de transparenţă a iniţiatorilor *
„Cine (nu) îi sprijină pe investitori?”, articolul publicat ieri de cotidianul „Viaţa liberă”, care dezvăluia faptul oraşul nostru ar putea fi văduvit de un lanţ de şapte magazine şi un hipermarket Carrefour, a stârnit reacţia promptă a doi dintre aleşi.
Marius Stan, cel care a fost la recenta şedinţă a Consiliului Local vârful de lance al liberalilor în dezbateri, a ţinut să explice faptul că nu a ştiut care este finalitatea celor trei proiecte de hotărâre care vizau construirea unui supermarket Carrefour pe Aleea Comerţului, în Piaţa din Micro 19, în unitatea 208 Alcom.
După cum am spus, din setul de trei proiecte, unul a trecut, unul a picat la vot, iar unul a fost retras de pe ordinea de zi pentru că nu avea semnăturile necesare. Cert este că, în cuprinsul şi în documentele care însoţeau hotărârile, nu se spunea nici măcar un cuvinţel despre Carrefour.
„Dacă ştiam, votam!”
„Nu ne opunem dezvoltării unui concern Carrefour! Dar în proiectele respective nu era pomenit nimic despre Carrefour, nici măcar scopul final!
Am semnalat în repetate rânduri faptul că proiectele de hotărâre se prezintă la şedinţele pe comisii ale Consiliului Local incomplete din punct de vedere al informaţiei, sunt formulate anapoda şi fără respectarea legii, şi că iniţiatorii lor nu vin să explice ce înseamnă fiecare din proiectele respective.
Revenind la subiectul nostru, la Comisie nu a venit nimeni să ne explice utilitatea şi scopul final al acestor trei proiecte. Pentru că, iertaţi-mă, se naşte un semn mare când, ca la şamponul „Head&shoulders - trei în unu”, sunt trei proiecte într-o şedinţă pentru acelaşi scop. Este o premieră în Consiliul Local să se voteze trei proiecte pentru a ieşi ce s-a propus.
Am înţeles după şedinţă că exista un contract cu cei de la Carrefour. Nu mă disculp, ci vă explic. Dacă aş fi ştiut care este finalitatea, sigur că aş fi votat! Evident! Dar cum să ştim, dacă iniţiatorii proiectelor ţin secretul de parcă ar construi maşini zburătoare!”, ne-a declarat Marius Stan.
Suspiciuni
Aşa cum am mai spus, dintre cele trei proiecte având ca finalitate Carrefour, doar unul a trecut. A picat la vot proiectul privind trecerea unor terenuri din proprietatea publică în cea privată a municipiului, printre care şi 343 de metri pătraţi, pe Aleea Comerţului.
Faptul că doar nouă consilieri (doi PDL şi şapte PSD) au votat favorabil poate fi pus şi pe seama faptului că declaraţiile lui Marius Stan din şedinţă au trezit suspiciunea aleşilor.
Liberalul a remarcat sarcastic viteza cu care s-a întocmit documentaţia necesară în privinţa terenului de pe Aleea Comerţului şi lipsa crasă de celeritate dovedită în cazul celorlalte, la care partea birocratică a durat luni întregi.
Unele terenuri aşteptau acea trecere din decembrie 2010 sau din februarie anul acesta! Graba cu care s-au mişcat lucrurile în cazul terenului de pe Aleea Comerţului a dat naştere la semne de întrebare şi a determinat un vot negativ PNL, PDL şi PC, din cauza suspiciunilor.
Ultimul proiect care viza Carrefour prevedea concesionarea pe 25 de ani a terenului cu suprafaţa de 475 mp, situat în Micro 19, pe Aleea Comerţului, Complex Comercial - Unitatea 208 Alcom, în vederea amenajării unui spaţiu comercial, redevenţa fiind stabilită la 4,19 euro/mp/an, fără TVA.
roiectul a fost retras de către primarul Dumitru Nicolae, pentru că nu avea avizul de specialitate semnat de consilierii locali. „Nu s-a discutat dacă suntem împotriva Carrefour sau a Alcom, ci despre legalitatea întocmirii şi prezentării proiectelor respective.
Este contrar legii să pui în dezbatere o hotărâre care nu are avizul comisiei de fond”, ne-a spus Marius Stan. „Ca să fiu onest, poate naşte discuţii faptul că noi dăm prin atribuire directă un teren către Alcom, care plăteşte o redevenţă de 4 euro. Probabil că între Alcom şi Carrefour plata e mai mare, dar nu ne interesează, chiar dacă ştiu cine beneficiază de acest lucru. De ce? Pentru că dezvoltarea pe care o face Carrefour, impozitul pe clădire, locurile de muncă aduc mult mai mult.
Gândesc liberal, cu capul, şi votez, dar când cineva îmi explică şi ştiu despre ce e vorba, nu atunci când cineva îmi bagă documente nelegale şi fără să spună care e finalitatea lor! Altfel, ori ne crede tâmpiţi, ori incapabili să înţelegem”, a comentat nemulţumit Marius Stan.
„Votez cu ambele mâini!”
„Niciodată nu mă voi opune aducerii investitorilor, ba dimpotrivă, este unul dintre obiectivele mele. Dacă acum, ştiind despre ce este vorba, s-ar face o şedinţă de îndată, aş vota cu două mâini, de ce nu! În spiritul pur liberal, oricând şi oricine poate să vină şi să investească în Galaţi.
Va avea toată susţinerea noastră, dar preferabil ar fi să vină direct la Primărie să discute. Nu agreez investiţiile prin intermediar. Nu aş vrea să intru în polemică, dar o am întrebare de bun simţ, normală şi firească:
De ce oare până acum cele două hipermarketuri Carrefour au preferat să meargă la Brăila, nu la Galaţi? Aici să răspundă cei care sunt îngrijoraţi că noi, chipurile, îi izgonim pe investitori”, a conchis Marius Stan.
Când bate mall-ul la uşă şi nu-i deschide nimeni
Dacă tot vorbim de afaceri locale, liberalul Marius Stan a dezvăluit că un ditamai mall, emblematic pentru estul Europei ar putea fi amenajat în râpa de la Stadionul Dunărea, creând în cei doi ani de construcţie 300 de locuri de muncă, apoi 200 stabile.
Este vorba de o investiţie de 100 de milioane de lei a unei firme din Cluj despre care Marius Stan spune că bate de doi ani de zile la uşă! De ce nu i se răspunde?