Încasările la bugetul de stat. Galațiul, locul 14 național în topul impozitelor pe venit
Foto: Marian Calestru

Încasările la bugetul de stat. Galațiul, locul 14 național în topul impozitelor pe venit
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Într-un top național al județelor dezvoltate din punct de vedere economic, Galațiul nu stă tocmai rău, după cum reiese din valoarea sumelor încasate de ANAF la bugetul de stat din impozitele pe venituri și salarii în cursul anului trecut, analizate de profit.ro. Astfel, județul nostru este pe locul 14 din 42, cu 367,6 milioane de lei (cu o pondere a încasărilor de 1,5 la sută din totalul național), situându-se în prima treime a acestui clasament care include toate județele și municipiul București.

Impozitul pe venit cumulează încasări din veniturile persoanelor fizice, în principal din salarii, dar și din pensii și alte tipuri de venituri, cum sunt cele din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole și transferul titlurilor de valoare. Impozitul pe salarii și venituri este printre sursele importante de bani la bugetul statului. Anul trecut, cele 24,33 miliarde de lei au reprezentat 7,5 la sută din totalul veniturilor statului, de 322,52 miliarde lei.

La sfârșitul anului 2020, suma totală încasată de ANAF din impozitul pe venit a fost de 24,258 miliarde de lei. Aproape jumătate din această sumă a fost colectată din București (11,258 miliarde de lei, reprezentând 46,4 la sută din totalul încasărilor), lucru perfect normal ținând seama de nivelul salariilor, oferta variată de pe piața muncii și procentul ridicat al populației ocupate din Capitală.

Pe locurile următoare, din nou, nu sunt mari surprize: Cluj (936,2 milioane de lei, 3,9 la sută), Timiș (770,4 milioane, 3,2 la sută), Iași (665,2 milioane, 2,7 la sută), Constanța (619 milioane, 2,6 la sută), Brașov (570,1 milioane, 2,4 la sută), Ilfov (566,7 milioane, 2,3 la sută), Prahova (538,6 milioane, 2,2 la sută), Dolj (482,1 milioane, 2 la sută) și Bihor, pe locul 10 (469,3 milioane, 1,9 la sută din încasările la nivel național).

Galațiul se situează pe locul 14, cu 367,6 milioane de lei încasate în 2020, cu un plus de 9,3 la sută față de anul precedent. Ca pondere în încasările totale din venituri și salarii, avem un onorabil 1,5 la sută. Înaintea noastră s-au mai situat județele Argeș, Mureș și Sibiu. Ultimele cinci județe din top, cu încasări cuprinse între 119 și 138 milioane de lei, sunt Covasna, Caraș Severin, Sălaj, Mehedinți și Giurgiu.

În aprilie, "Viața liberă" a publicat un clasament județean, pe ultimii cinci ani, al celor mai mari contributori locali din punct de vedere al sumelor plătite ca impozit pe salarii și venit. Pe locurile fruntașe s-au situat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (Regionala ANAF, cu sediul în Galați), Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei", Universitatea "Dunărea de Jos", Casa Județeană de Pensii (entitate asimilată angajatorului) și singura firmă privată din top 10, Next Energy Partners SRL. Atât din clasamentul prezentat de noi, cât și din cel al încasărilor ANAF de la Galați lipsesc marii contribuabili gălățeni, care au fost preluați de București, începând din 2017, și sunt administrați de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. În consecință, sume importante plătite de firme ca Damen, Liberty, Arabesque, Mairon, Prutul sau CNFR Navrom sunt contabilizate la nivelul municipiului București.

Citit 2990 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.