Primăria caută proiectanți pentru Faleza Dunării. Licitație pe bani europeni

Primăria caută proiectanți pentru Faleza Dunării. Licitație pe bani europeni
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Până pe 19 iulie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei deschise pentru servicii de proiectare având ca obiectiv „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”. Valoarea estimată a contractului este de 1.953.058 de lei fără TVA, criteriul de atribuire va fi „cel mai bun raport calitate – preţ”, iar finanţarea ar urma să fie asigurată prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în cadrul contractului se vor realiza servicii de proiectare – elaborare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic de execuție și proiect pentru autorizația de construire, termenul de realizare fiind de opt luni.

Procedura este iniţiată sub incidența clauzei suspensive. Mai exact, Primăria va încheia contractul cu ofertantul declarat câștigător numai în măsura în care fondurile necesare achiziției vor fi asigurate prin semnarea contractului de finanțare între Municipiul Galați și Ministerul Dezvoltării. Este vorba despre finanţare prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, pe care municipalitatea estimează că o va obţine în două luni de la finalizarea procedurii de atribuire și declararea câștigătorului.

Parteneriat semnat acum un an

Reamintim că, în vara anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, au semnat un parteneriat pentru realizarea proiectului "Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării". La vremea aceea declarau că proiectul ar urma să fie depus spre finanţare în exerciţiul financiar european 2021-2027, de unde pot fi atrase 15 milioane de euro.

Protocolul prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean, prin Muzeul de Artă Vizuală, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public - sculpturile în metal - și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent.

Ce se doreşte

Nu va fi "O faleză a Dunării ca în Dubai", după cum cataloga primarul Pucheanu uluitorul proiect care a câştigat premiul I, în 2019, la concursul de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării.

Edilul promite acum „o zonă spectaculoasă la malul Dunării pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut, îmbinând un circuit cultural dat de monumentele de for public, unul sportiv și unul de promenadă. Totul pentru că Faleza Dunării de la Galați merită să devină pe viitor un reper turistic apreciat”.

Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galați și principalul loc de promenadă pentru locuitorii orașului, având o lungime de aproximativ trei kilometri și o suprafață totală de aproximativ 200.000 mp.

Citit 3385 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:15

10 comentarii

  • postat de Natura si flori
    Joi, 17 Iunie 2021 19:07
    89.137.230.***
    Faleza trebuie sa ramana un loc liber si linistit unde te poti reface in natura. In niciun caz nu trebuie sa fie o zona cu terase si restaurante si cu chioscuri si beton. Trebuie sa ramana in starea ei doar ca trebuie mai multa vegetatie, flori, pomi si asfalt bun pe zona de biciclete. Acolo trebuie sa fie o oaza de liniste si sa ascultam pasarile , pescarusii si valurile dunarii si nu manele si porcarii. Se poate face o zona de relaxare cu hamace si un difuzor unde sa fie doar muzica romantica si de buna calitate in tot cu zona si Dunarea. Sper ca nu puneti si pe faleza camere ca sa urmariti lumea si pe acolo si indragostitii care se tin de mana sau se saruta sa fie filmati. Va dau in judecata daca faceti nemernicia asta.
    0
    6
    Raportează
  • postat de Ioana
    Joi, 17 Iunie 2021 11:21
    5.13.235.***
    Faleza cu taluxul său înverzit, împădurit trebuie să rămână așa cum este o oază de spațiu verde și copaci și NU cu rahaturile alea de buticuri/magazine, cică spații de "belvedere" încastrate în mal cum afișau ei prin planuri.

    Faleza nu trebuie decât a fi consolidată și apoi refăcut același plan peisagistic.
    Dar, bineînțeles că niște șmecheri or fi mai găsit/gândit ei idei năstrușnice de afaceri, de stors bani de la cetățeni cu "modernizare falezei cu spații încastrate în mal de belvedere cică"...

    Să crăpi tu în zacuscă/rahat(de cozonaci, bineînțeles)cu nasu domn' primar că asta nu va fi un dezastru, iar acele spații cât și toată faleza va fi umplută de rahaturi de tarabe, gherete, buticuri... Dar, știm, cică tre să fie pe acolo la dispoziția lor și câte o posibilitate de a-și procura "plimbăreții/faleziștii" și câte un duc, o înghețată...și de aici, dezastrul.

    Faleza să rămână naibii așa cum este. Ea necesită doar a fi CONSOLIDAT versantul, dacă și ăla mai necesită consolidat, deși studiile făcute nu au stipulat acest lucru ca și concluzie, necesitate.
    0
    4
    Raportează
  • postat de Ruşine PMG!
    Miercuri, 16 Iunie 2021 14:31
    81.12.149.***
    Pe Faleza Dunării, TALUZAREA malului la un nivel corespunzător, pentru a nu se mai inunda aşa uşor, trebuie să fie o PRIORITATE!
    De la Revoluţie încoace, Primăria nu a fost în stare să întreţină deloc vechea taluzare! Nici măcar o dală, care a fost dislocată de apă sau furată, nu a fost înlocuită!
    1
    19
    Raportează
  • postat de Alexutz
    Miercuri, 16 Iunie 2021 11:40
    5.2.205.***
    Hai ca pe asta nu ati distrus-o inca in totalitate....doar ati manelizat-o maxim in ultimii ani cu toate gheretele posibile.

    Turnati betoane, taiati copaci si puneti niste banci de alea sf ca la Nespalata de numai voi le intelegeti.

    Apropo niste locuri de munca, firme atrase in oras, investitori, ceva? Ahhh da stai ca aia ca sa vina trebuie sa le oferi ceva si la noi inca iti rupi masina in 2 pe strazi.
    1
    32
    Raportează
  • postat de plimbator
    Miercuri, 16 Iunie 2021 10:02
    78.96.59.***
    Primul lucru care trebuie facut este un dig care sa impiedice inundarea falaezei inferioare. De ani de zile, cand ploua ceva mai tarisor, aleea de jos se inunda si nu mai ai pe unde trece. Restul e abureala.
    6
    17
    Raportează
  • postat de pro
    Miercuri, 16 Iunie 2021 07:41
    5.13.140.***
    In urma "punerii in valoare" mi-e teama ca faleza se va imbogati cu noi restaurante si baruri. Sper sa fie doar o nevinovata cheltuiala de fonduri, ca si "ouale" de la pasaj sau reparatiile de la "Tanc".
    2
    21
    Raportează
  • postat de ADYtza74
    Miercuri, 16 Iunie 2021 06:34
    109.166.135.***
    Consolidați malul și mai tundeți bălăriile. Și ce să vezi ,a apărut vestitul raport "calitate-pret". Deci tot scump ,prost executat și cu întârzieri.
    3
    29
    Raportează
  • postat de Brother
    Miercuri, 16 Iunie 2021 00:42
    5.13.238.***
    Toata faleza o sa fie santier vreo 10 ani.

    Apropo, mergeti la ultimul leu sa vedeti cum balteste apa la trecerea de pietoni (strada abia data in folosinta)
    3
    49
    Raportează
  • postat de manager faleza dunarii
    Miercuri, 16 Iunie 2021 00:23
    89.137.230.***
    Am o viziune geniala privind Faleza Dunarii si stiu cum ar trebui si ce ar trebui facut acolo dar pe scurt va spun ca faleza trebuie largita pe zona de apa si pe acolo se vor plimba oamenii, vor fi mese, banci, felinare, pomi, flori, arbusti si barcile , iahturile vor putea si acosta acolo. Practic va fi ca un dig, un baraj si se protejeaza si malul.
    Apoi zona de ciclism si sport care nu trebuie ignorata dar faleza trebuie lasata cat mai libera si fara multe constructii si sa fie cat mai multa vegetatie, pomi, flori si o a doua gradina botanica, zona de hamace, de relaxare pe iarba.
    Apoi acel mal va fi sus cu o alta zona de plimbare ceva gen facut din lemn si plimbare deasupra pomilor sau printre coroanele copacilor..o pasarela sau pod din lemn printre copaci. Am vazut asta la multe tari si e o idee geniala. Pe zona de mal abrupt se pot pune banci din lemn ca la stadion si se poate vedea un festival de film pe panza cu proiectorul. Acel mal pe unele zone se poate face terase si zone de observatie. Se mai poate face o tiroliana care sa porneasca de la fructul soarelui pe diagonala pe deasupra copacilor si coborarea pe faleza.
    Trebuie plantati foarte multi pomi pe toata zona inclusiv specii exotice, brazi, fagi, castani, salcami, magnolii .
    9
    25
    Raportează
  • postat de Ultimul mandat...?!
    Miercuri, 16 Iunie 2021 00:15
    77.111.247.***
    Nu e nevoie de prea mare "arhitectura" de care suntem satui pana peste gat !!!
    "Arhitectura" de care avem nevoie este urmatoarea:

    - Demolarea urgenta a tuturor bodegilor si imitatiilor de vapoare si tiribombelor si tarabelor cu vata de zahar si bomboane pe bat si sirop la pahar si aviziere de terase-bodegi ordinare si fieratanii si betoane si dale si toate celelalte porcarii cuprinse intre Palatul Navigatiei si Punct Trecere Bac, care au distrus Faleza.
    - Plantarea in numar FOARTE MARE de arbori ornamentali si amenajarea si intretinerea spatiilor verzi.

    Asta-i toata "arhitectura" pe care o vrem noi pe Faleza de la cei care vor sa mai apuce inca un mandat la conducerea Primariei.
    5
    54
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.