Cotizația și loialitatea nu contează la urnele liberale?

Cotizația și loialitatea nu contează la urnele liberale?
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Este perioada alegerilor interne din partidele politice, iar emoțiile cresc direct proporțional cu mizele celor aflați în căutare de poziții mai înalte. Membrii vechi, dar fără funcție, descoperă cu stupoare că simplul fapt că au cotizat peste 25 de ani nu le mai conferă nici măcar dreptul de vot. Membrii vechi, dar cu funcție, află cu nemulțumire că lupii tineri, pe care tocmai ei i-au învățat meserie, au acum instrumentele să îi dea la o parte. Culoarea politică aproape că nu mai contează, fiindcă sistemul este același, statutele nu sunt democratice, iar de la talpa țării, și în politică, se așteaptă să tragă plugul, nu să facă brazda.

Începutul bacovian de vară, lipsit însă de restricțiile anului trecut, pare să rodească noi intrigi politice în rândul formațiunilor care se revendică pe zona de centru dreapta al politicii bucolice locale. Zodia schimbărilor pare a prefigura o debarcare nesurprinzătoare în mișcarea politică progresistă, pe fondul unei atente selecționări a electorilor, în detrimentul unei participări largi a simpatizanților. Ceva similar stă să se petreacă și la liberali. E drept că numărul delegaților cu drept de vot de peste 700 de suflete presupune o reprezentare mai largă, dar vocille noilor candidaţi care vor să acceadă la putere acuză eliminarea multor liberali vechi din listele cu drept de vot, în schimb fiind cooptate personaje pestrițe din zona aldisto-pecistă.

"Cea mai puternică legătură dintre membri și partid este cotizația lunară" - atribuit lui I. V. Lenin, om politic rus

"Cea mai puternică legătură dintre membri și partid este cotizația lunară", expresie atribuită lui Lenin, pare a fi principiul pe care-l clamează conducerea liberală pentru stabilirea celor cu drept de vot, alături de solicitarea de noi adeziuni și angajamente ale vechilor liberali. Nu comentăm politica internă, dar nu putem să nu constatăm incongruența mecanismului de vot intern, cenzitar, cu mecanismul de vot universal practicat la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale. Poate de aici și rezultatele obținute de liberali în mai toate alegerile locale. Pretendenţii la funcţie mai susțin că atunci când ești membru al unei formațiuni, organizații etc., aceasta vine la pachet cu dreptul de a vota, neplata cotizației fiind motiv de excludere, ori atâta timp cât o persoană nu a fost exclusă printr-un act administrativ, își poate exercita dreptul de vot. Departe de contrele politice asupra cui are sau nu drept de vot la alegerile municipale, ne întrebăm dacă cuiva din conducerea liberalilor îi este teamă de a lăsa votul la îndemâna simpatizanților liberali, sau dorește orchestrarea unui rezultat, controlând intrările ca într-un business. Pentru un partid liberal, primul semnal de legitimitate către alegători pleacă din interior.

Citit 2129 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 00:15