Şanse pentru salvarea de la demolare a "Casei cu margarete"
Foto: Marian Calestru

Şanse pentru salvarea de la demolare a "Casei cu margarete"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Veche de peste 120 de ani, monumentala clădire de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a primit, săptămâna trecută, două şanse importante de a fi salvată. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat dreptate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi şi au casat sentinţa prin care Tribunalul dispusese anularea procedurii de clasare de urgenţă, în categoria monumentelor istorice, a imobilului. Clasarea salvează clădirea de la demolarea dorită de proprietar, care intenţionează să construiască în loc un alt imobil, din temelie. Mai mult, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat un prim aviz favorabil în vederea clasării ca monument istoric.

Una dintre puţinele clădiri care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol - astăzi, strada Nicolae Bălcescu - este casa de la numărul 17. Cu tencuiala căzută şi balcoanele şubrede, "Casa cu margarete" - după cum o numeşte Asociaţia "Mila 80" - este în pericol de demolare din luna martie a anului trecut.

Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", proprietarul ei obţinuse o autorizaţie de demolare de la Primăria Galaţi şi se pregătea să o pună la pământ. Demolarea a fost sistată, deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. "Clasarea de urgenţă este procedura excepţională prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Proprietarul clădirii s-a adresat Tribunalului Galaţi şi a obţinut câştig de cauză, magistraţii dispunând, prin sentință civilă, anularea procedurii de clasare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a atacat sentinţa civilă cu recurs.

Decizie definitivă

Pe 6 iulie 2021, completul de trei judecători al Curţii de Apel a admis recursul, constatând că prima instanță a pronunțat o hotărâre nelegală: "Curtea de Apel apreciază că declanșarea procedurii de clasare în regim de urgenţă în cauză nu poate fi anulată", se arată în hotărârea disponibilă pe site-ul www.rolii.ro.

La dosarul cauzei a fost prezentată documentația de clasare, întocmită de specialiștii Institutului Naţional al Patrimoniului. Instanţa a reţinut, de asemenea, argumentele formulate în privinţa clasării: "vechimea imobilului, arhitectura acestuia și faptul că aparține unei perioade de glorie a orașului Galaţi, fiind prezentat în câteva cărți poștale ilustrate din perioada ante și interbelică a orașului".

Prin Decizia nr. 702/2021, Curtea de Apel a casat sentinţa recurată şi, în rejudecare, a respins ca nefondată acțiunea formulată de proprietar. Hotărârea este definitivă. Cu alte cuvinte, procedura de clasare a imobilului poate continua. Cu succes!

Un pas important

Tot săptămâna trecută, la Buzău, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat un prim aviz favorabil în vederea clasării clădirii din Bălcescu nr. 17 ca monument istoric. Este adevărat, avizul final pentru clasare îl dă Comisia Naţională, dar şi acesta este un pas important, după cum am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. O etapă necesară pentru ca dosarul imobilului din Bălcescu nr. 17 - dosar ce va cuprinde procesul verbal al şedinţei de la Buzău, dar şi studiul istoric făcut de Institutul Naţional al Patrimoniului - să poată fi înaintat Comisiei Naţionale de la Bucureşti. Iar auspiciile sunt din cele mai bune.

Este adevărat, clasarea ca monument istoric pune la adăpost clădirea de o iminentă demolare. Din păcate, nu-l poate determina pe proprietar să ia măsuri pentru salvarea imobilului sau măcar a elegantei sale faţade, înainte de a fi prea târziu.

Citit 4070 ori Ultima modificare Marți, 13 Iulie 2021 15:51

7 comentarii

 • postat de Goe
  Joi, 15 Iulie 2021 06:59
  5.13.132.***
  Preferem sa tinem in viata niste cladiri subrezite de timp in locul altor cladiri moderne care ar mai inviora imaginea acestui oras trist !
  8
  1
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Luni, 12 Iulie 2021 22:50
  77.111.247.***
  Dar daca proprietarul actual ar fi primit inapoi casa, dar si chiria (uzufructul) incasata ani de zile de statul comunist roman, plus diferenta calculata intre evaluarea teoretica a imobilului in starea in care era la momentul confiscarii si respectiv evaluarea sa in starea actuala? În acest caz proprietarul actual ar fi putut s-o repare pe banii lui? Cine e de vina, pana la urma, ca nu poate?
  0
  13
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 12 Iulie 2021 19:28
  5.13.199.***
  Dupa ce, probabil, imobilul a trecut printr-o nationalizare, ca majoritatea caselor "chiaburilor", devenind "culcus" pentru toti golanii, betivii si putorile de partid din acea vreme, urmat, dupa anii '90, de o populare cu "minoritari" ce s-au incalzit cu dusumelele si tamplaria de lemn, cu acceptul proprietarului, onor Primaria Galati, care dupa cum arata cladirea acum, n-a batut un cui in toata casa, de aproape 30 de ani, dupa multi bani cheltuiti de actualul proprietar prin procese si ani de lupta prin instante, si-au adus aminte unii, ca imobilul e "imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol".
  Pai daca e asa, cumparati imobilul de la proprietar si, cu banii vostri, reabilitati cladirea. Ca mai apoi, sa deschodeti pacanele si case de amanet, la parter, ca sa aveti din ce sa plati impozitul pe teren si imobil.
  7
  7
  Raportează
 • postat de Sorin
  Luni, 12 Iulie 2021 18:18
  89.136.0.***
  Trebuie demolata. Au exploatat-o tot felul de neica nimeni 80 de ani si acum s-o repare proprietarul pe banii lui.
  6
  5
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 12 Iulie 2021 17:22
  5.13.233.***
  carmen - nu mor caii, cand vor caini !!!...
  2
  6
  Raportează
 • postat de CetăţeanAsa este
  Luni, 12 Iulie 2021 11:43
  92.83.34.***
  RUŞINE...................................................
  2
  9
  Raportează
 • postat de carmen
  Luni, 12 Iulie 2021 10:50
  195.32.91.***
  deja e tarziu ....ce au facut pana acum comisia monumentelor,de ce nu au actional acum 25 30 de ani cand era locuibila ,inca.......acum e facuta praf ,cade singura la prima zguduire
  3
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.