Galațiul, în cursa pentru 2,2 miliarde de euro

Galațiul, în cursa pentru 2,2 miliarde de euro
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Șase dintre județele cel mai puternic afectate de tranziția la o economie bazată pe Pactul ecologic european, dependente de utilizarea și producția combustibililor fosili, ori cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră, intră într-o „bătălie” a proiectelor pe energie verde, prin Mecanismul pentru Tranziție Justă, finanțat cu o sumă totală de 2,239 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă încă 301 milioane de euro reprezentând cofinanțarea națională. Ne place sau nu, printre aceste județe defavorizate de tranziție, care au cunoscut un pronunțat declin economic și social, se numără și Galațiul, care va intra în cursa proiectelor alături de Hunedoara, Dolj, Gorj, Prahova și Mureș.

Selecția celor șase regiuni a fost făcută de Comisia Europeană. Banii nu se vor împărți în mod egal între cele șase județe, ci pe baza eligibilității proiectelor depuse de acestea în planurile lor teritoriale. Se are în vedere, totuși, ca fondurile să nu fie acaparate de unul sau două județe, iar altele să nu primească nimic.

Mecanismul pentru Tranziție Justă (MTJ) va mobiliza fonduri pentru investiții pentru perioada 2021-2027 și se va implementa prin trei piloni: - Fondul pentru o Tranziție Justă – implementat prin gestiune partajată; - O schemă dedicată în cadrul InvestEU pentru atragere de investiții private; - O facilitate de împrumut pentru sectorul public, în cadrul căreia Banca Europeană de Investiții va mobiliza investiții suplimentare pentru regiunile în cauză. Fondul pentru o Tranziție Justă (cu o alocare de 2,239 miliarde euro plus 0,3 miliarde cofinanțare națională) va reprezenta un instrument esențial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților regionale. Fondul va fi implementat prin gestiune partajată, în strânsă cooperare cu autoritățile naționale, regionale și locale și cu părțile interesate. Mecanismul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este coordonator național, CJ-urile sunt coordonatori județeni, susținute de ADR-uri.

Vestea rea: suntem printre județele rămase puternic în urmă

„Viața liberă” a mai scris despre subiectul MTJ. Acesta a fost readus în discuție recent, după o întâlnire, la sediul MIPE, cu ministrul Ghinea, la care au participat și doi gălățeni: Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, și Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați, în calitate de unic reprezentant la nivelul Regiunii Sud-Est al Coaliției pentru Dezvoltarea României – inițiativă privată alcătuită din 20 de asociații ale oamenilor de afaceri și camere de comerț. De altfel, autoritățile locale – Consiliul Județean, dar și Primăria Galați – și antreprenorii sunt printre principalii „pioni” ai implementării MTJ. La fel de importante sunt, însă, și ONG-urile, marile firme (Liberty, Damen etc.) și universitățile, pe partea de cercetare.

Într-un dialog centrat pe acest subiect și, respectiv, într-o conferință de presă, președinții CJ și PIMM ne-au oferit mai multe detalii. Practic, MTJ se aplică pentru șase județe care au fost puternic industrializate, sau monoindustriale, cu unități recunoscute ca mari poluatori cu emisii de dioxid de carbon. Sunt județe care au pierdut capacități de producție și au ajuns în dezechilibru față de celelalte județe. Este pentru prima dată când sunt finanțate și marile întreprinderi, iar proiectele depuse trebuie să vizeze trei aspecte importante: reducerea noxelor și emisiilor de carbon, crearea de locuri de muncă și producerea de energie verde, competitivă.

În urma consultărilor cu mediul de afaceri și cel academic, Consiliul Județean a făcut un plan cu caracter general, pe care l-a trimis la MIPE, de unde va merge la Comisia Europeană, unde va aștepta verdictul consultanților CE. După verificarea de către aceștia, planul se va întoarce la minister, vor fi făcute ghidurile, se vor stabili criteriile și punctajele, după care va fi scos la finanțare, fiind așteptați să aplice cât mai mulți antreprenori.

Vestea bună: putem spera la unul din cele mai mari „poturi” europene

Cum spuneam mai sus, cele peste 2,2 miliarde de euro nu se vor împărți egal între cele șase județe, ci pe baza proiectelor acceptate la finanțare. Putem spera însă la unul din cele mai mari „poturi” europene care au ajuns în Galați după aderarea la Uniunea Europeană.

Printre măsurile sprijinite de MTJ se numără: investiții productive în IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi noi, care să conducă la diversificare economică, modernizare și reconversie; investiții în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care conduc la crearea de locuri de muncă; investiții în utilizarea tehnologiei, precum și în sisteme și infrastructuri pentru energie curată la prețuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei; investiții în mobilitate locală inteligentă și durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorului transporturilor și infrastructura acestuia la nivel local.

Conform președintelui Costel Fotea, cele aproximativ 100 de cereri de proiecte din Galați ar depăși lejer, numai ele, suma de 2,5 miliarde de euro, adică întreg bugetul alocat celor șase județe. Combinatul Liberty s-ar putea califica cu investițiile anunțate recent de Sanjeev Gupta (panouri fotovoltaice, eoliene, ecologizarea haldei de zgură), Damen ar putea merge pe eficiență energetică pentru clădiri și linii de producție. Primăria este și ea eligibilă, cu proiecte pentru transportul public urban cu energie verde. Vor fi acceptate în MTJ doar proiecte care nu beneficiază de alte programe de finanțare.

Citit 8380 ori Ultima modificare Luni, 09 August 2021 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.