Primăria monitorizează presa printr-o firmă de apartament. Contract de peste 13.000 de euro fără TVA
Foto: Anca Melinte

Primăria monitorizează presa printr-o firmă de apartament. Contract de peste 13.000 de euro fără TVA
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Nu mai puțin de 65.000 de lei fără TVA, adică peste 13.200 de euro, va plăti Primăria Galați pentru „prestări servicii privind monitorizarea presei (media)”, contract atribuit prin cumpărare directă unei firme înființate în august anul trecut. Cel puțin așa reiese din datele Sistemului Electronic de Achiziții Publice, conform căruia achiziția a fost finalizată pe 1 iunie 2021, dar publicarea notificării s-a făcut abia pe 13 august 2021.

Deși are cel mai numeros birou de presă pe care l-a avut vreodată municipalitatea, Primăria Galați își dorește, încă de anul trecut, servicii de monitorizare a presei. 

Contract atribuit direct unei firme de apartament. Primăria Galaţi se joacă de-a «monitorizarea presei»” era titlul articolului publicat în ediția din 28 martie 2020, în care relatam că, pentru "servicii de monitorizare media", Primăria municipiului Galaţi atribuise, în 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. Misiunea firmei era aceea de a monitoriza zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, „pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei”.

Intrigaţi de nevoia nestăvilită de monitorizare a presei resimţită de Primăria Galaţi în plină stare de urgenţă instituită la nivel naţional din cauza pandemiei, am cerut explicații autorităților. După circa o oră de aşteptare, ni s-a transmis o declarație de presă conform căreia aceasta era o achiziție programată, dar momentul era nepotrivit: „De aceea, am decis să amânăm investiţiile prevăzute pentru (...) servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viaţa noastră normală, despre presă".

În portalul achizițiilor publice, pe 30 martie 2020, Primăria Galaţi a anulat cumpărarea directă pentru „Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrale și locale”.

Contract atribuit

Ceea ce nu a izbutit Primăria anul trecut a reușit acum. A atribuit direct un contract de 65.000 de lei fără TVA firmei Data Trustmedia Sistem SRL pentru „prestări servicii privind monitorizarea presei (media)”. Valoarea este jumătatea celei de anul trecut, dar și contractul a fost atribuit la 1 iunie, deci la jumătatea anului!

Firma își are sediul într-un apartament de bloc de pe bulevardul Siderurgiștilor, a fost înființată pe 21 august 2020 și, conform clasificării CAEN, se ocupă de „activități ale agențiilor de publicitate”. Conform situației financiare la 31 decembrie 2020, de pe site-ul Ministerului Finanţelor, a avut o cifră de afaceri netă de 32.500 de lei, reprezentând venituri totale, zero cheltuieli, zero salariați și un profit net de 31.525 de lei.

Și Transurb are contract de monitorizare media

Curioși să aflăm dacă mai sunt și alte instituții publice gălățene care plătesc firme pentru monitorizare media, am descoperit, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, că și SC Transurb are nevoie de asemenea servicii. „Contract de monitorizare media” - achiziție inițiată din catalogul electronic – a fost atribuit de operatorul public de transport firmei gălățene Haimedia PR System SRL, pe 4 ianuarie 2021, cu valoarea de 34.800 de lei fără TVA (7.146,67 de euro).

Firma a fost înregistrată pe 7 octombrie 2020 într-un apartament de bloc de pe strada Blaj. Până la 31 decembrie 2020, a izbutit o cifră de afaceri netă de 120.000 de lei și un profit net de 115.840 de lei, cu zero salariați, având, conform clasificării CAEN, activități ale agențiilor de publicitate.

Revenind la contract, conform datelor din portal, „pachetul lunar este de 2.900 lei și constă în servicii de monitorizare media ce urmează a fi transmise beneficiarului într-un raport de monitorizare care poate fi zilnic, săptămânal sau lunar. Pachetul va cuprinde monitorizarea zilnică a presei scrise, audiovizuale și social media”.

Și alții au contracte

Pentru a avea un termen de comparație, aflați că și Primăria Cluj Napoca are un contract de 40.000 de lei fără TVA pentru „Servicii de monitorizare de presă scrisă, online, radio și TV”, atribuit, pe 29 iunie 2021, firmei Trend Communication SRL, cu o experiență de peste zece ani în domeniu. Obiectul monitorizării sale îl reprezintă: toate programele de știri – jurnale, emisiuni, talk-show-uri - ale posturilor TV locale din Cluj și ale posturilor TV naționale, ale posturilor de radio cu specific local, presa scrisă cu apariție și interes local și site-uri de știri de interes local. Firma livrează rapoarte zilnic și, la cerere, pune la dispoziție în termen de două ore, pe suport DVD, emisiuni monitorizate și arhivate.

Citit 5246 ori Ultima modificare Luni, 23 August 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.