Creditul pentru finanţarea proiectelor europene, modificat iar
Foto: Marian Calestru

Creditul pentru finanţarea proiectelor europene, modificat iar
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Creditul de 100 de milioane de lei, contractat anul acesta la EximBank, pentru finanțarea unor proiecte europene, ar urma să sufere astăzi o a doua modificare, desigur, dacă aleşii locali vor fi de acord. Conform documentelor, ar urma să fie „puse la loc” cele mai mari sume de bani care au fost luate în august, de la două proiecte majore de investiţii, pentru plata autobuzelor hibrid. Banii vor fi redirecţionaţi de la alte proiecte europene.

Potrivit proiectului care va fi supus astăzi votului consilierilor locali, nu mai puţin de 10 milioane de lei ar urma să fie redistribuite de la alte proiecte de investiţii către două obiective majore. Este vorba despre modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie 1918, care va beneficia de un plus de 6 milioane de lei şi de modernizarea axei Traian Vuia - Henri Coandă - George Coşbuc, căreia îi sunt alocate încă 4 milioane de lei.

Iată şi de unde vin banii redirecţionaţi. Câte 2,5 milioane de lei au fost luate de la proiectele de reabilitare a Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, reabilitare a zonei istorice Domnească nr. 56 şi regenerare urbană a zonei Uzina de apă nr. 1. Un milion de lei va fi luat de la construcţia grădiniţei cu opt săli de grupă din Ţiglina II, 760.159 de lei - de la proiectul de creştere a performanţei energetice a blocurilor G2, G3, C6C, 500.000 de lei - de la anveloparea blocurilor CD1, CD2, CD3, CD4, iar 239.840 de lei - de la reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Nr. 33.

Iată cum explică autorităţile necesitatea acestei modificări: „Prin hotărârea de autorizare a împrumuturilor locale s-a autorizat, în anul 2021, efectuarea de trageri în sumă de 100 milioane de lei pentru obiective de investiţii de interes local şi proiecte care beneficiază de fonduri nerambursabile. Pentru a utiliza toată suma aprobată pentru anul 2021, este necesară modificarea listei obiectivelor de investiţii”.

Nu contestăm justificarea autorităţilor şi nici faptul că modernizarea celor două axe – din care una care ar fi trebuit să fie terminată încă din această primăvară, cealaltă aflată în plină derulare - are nevoie de bani. Nu trebuie uitat, însă, că în luna august, când creditul contractat pentru finanţarea investiţiilor europene a suferit prima modificare, cele două axe au fost principalele văduvite financiar. Astfel, din cele 20 de milioane de lei redistribuite de la proiecte europene pentru plata autobuzelor hibrid, peste 10 milioane de lei au fost luate fix de la modernizarea axelor Traian Vuia - Henri Coandă - George Coșbuc (6,5 milioane de lei), respectiv, Siderurgiștilor - 1 Decembrie 1918 (4 milioane de lei). Prin urmare, se poate spune că autorităţile pun la loc banii pe care i-au luat în vară. Rămâne de văzut, însă, ce vor spune aleşii. 

Citit 2963 ori Ultima modificare Joi, 28 Octombrie 2021 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.