De la ora 19,00, gata cu joaca şi distracţia în Parcul Viva! Program de funcţionare

De la ora 19,00, gata cu joaca şi distracţia în Parcul Viva! Program de funcţionare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Inaugurat acum opt ani, pe 1 noiembrie 2013, după o modernizare care, conform declaraţiilor, a costat mai puţin de 500.000 de euro, Parcul Viva rămâne, deocamdată, cel mai modern dintre locurile de relaxare, sport, joacă şi agrement ale Galaţiului. Fostul tăpşan transformat în parc a ridicat un standard pe care, credem noi, nicio altă investiţie de acest tip nu a reuşit să îl depăşească. De aici şi interesul gălăţenilor pentru Parcul Viva, dar şi nemulţumirea cu care ne-au reclamat că au fost trimişi acasă de paznici când ceasul a arătat ora 19,00.

"Parcul Viva se închide la ora 19,00. Paznicul dă afară din parc toţi oamenii, susţinând că aşa a dispus Primăria", ne-au reclamat, săptămâna trecută, mai mulţi cetăţeni. Fie că îşi aduseseră copiii în parc la joacă, fie că doreau să se bucure de promenadă, relaxare şi de priveliştea frumoasă - mai ales că vremea era prietenoasă - cu toţii s-au trezit trimişi acasă de agenţii de pază. Unii s-au plâns de atitudinea agenţilor de pază, dar cei mai mulţi nu înţelegeau de ce un loc public ar trebui închis la ora 19,00.

La rândul nostru, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi explicaţii pentru această măsură. Şi am aflat că orarul pentru locurile de joacă din oraş a fost stabilit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 335 din 21 iunie 2018: "Programul pentru spațiile de joacă amplasate în zonele rezidențiale în perioada 1 aprilie - 30 septembrie este între orele 8,00 și 22,00, iar în perioada 1 octombrie - 30 martie este între orele 9,00 și 19,00. În ceea ce privește spațiile de joacă amplasate în parcuri, programul este între orele 8,00 și 24,00", ne-a comunicat Primăria.

Autorităţile ne-au transmis că trebuie să ţinem seama şi de restricţiile impuse de lupta cu pandemia, în vigoare în acest moment!

Cum locul de joacă, terenul de sport şi zona de fitness şi de skate se află într-un parc, la distanţă, totuşi, de blocurile de locuinţe, ni s-ar fi părut firesc ca programul Parcului Viva să fie mai generos. Aşa că am decis să verificăm situaţia la faţa locului.

Program de la 1 noiembrie

La intrarea în parc dinspre clădirea Distrigaz ne-a sărit în ochi un panou mâzgălit în fel şi chip pe care erau trecute nu doar regulile de utilizare a echipamentelor de joacă, numărul şi data autorizaţiei, ci şi… un program de funcţionare: aprilie - octombrie 8,00 - 22,00; noiembrie - martie 9,00 - 19,00. Nu se pupa întocmai cu orarul stabilit de aleşi, dar tot zicea de ora 19,00.

Un tur prin parc ne-a convins că, în cei opt ani care au trecut de la inaugurare, investiţia a rezistat onorabil. Cu excepţia problemelor apărute în mod repetat la podul de lemn de peste iaz, care a avut nevoie de reparaţii, lucrările de modernizare executate s-au dovedit destul de rezistente în timp. Chiar şi la actele de vandalism, care nu au lipsit! Iar dacă la momentul redeschiderii parcul părea lipsit de umbră, acum zonele verzi şi-au luat revanşa. Echipamentele noi montate în iazul din parc au făcut ca şi acum copiii şi adulţii să poată admira crapii japonezi în apă. Suprafaţa de tartan din locul de joacă destinat celor mici şi din zona de fitness a rezistat şi ea, chiar dacă în unele locuri prezintă tăieturi sau desprinderi.

Terenul de sport era plin de adolescenţi, dar cea mai zgomotoasă era zona dedicată skate-ului. Rampele pentru acrobaţii hodorogesc serios sub trotinetele copiilor, motiv pentru care există şi aici un (alt) program de funcţionare. Fireşte, pentru cei care îl bagă în seamă: aprilie - octombrie 8,00 - 13,00, respectiv, 15,00 - 22,00; noiembrie - martie 8,00 - 13,00, respectiv, 15,00 - 19,00.

În fond, indiferent de vârstă, de statut şi de condiţie fizică, tot românul are nevoie de orele lui de linişte…

Foto: Anca Melinte

Citit 6356 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 02:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.