Modificări ale regulamentului privind cimitirele: "Mutăm morţii prin ţară?!"

Modificări ale regulamentului privind cimitirele: "Mutăm morţii prin ţară?!"
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

„Înhumările în cimitirele din municipiul Galați se fac de luni până sâmbătă, conform programului de lucru. Înhumările în zilele de duminică și sărbătorile legale se fac cu solicitare prealabilă, doar: în cazul în care decesul s-a produs ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2; ca urmare a unor dispoziții ale autorităților”, prevede un proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali la şedinţa de astăzi. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei trecute, după ce şi primarul Ionuţ Pucheanu a fost surprins de una dintre prevederile lui, care friza absurdul.

Modificarea unor prevederi ale actualului Regulament de organizare şi funcţionare a serviciului de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi a stârnit discuţii la precedenta şedinţă ordinară a Consiliului Local. Proiectul prevedea că „locurile de înhumare se atribuie, în folosinţă, la decesul unei persoane, aparţinătorilor acesteia care au domiciliul în municipiul Galați”.

Consilierul Local USR PLUS Daniel Zinica a ridicat problema numeroaselor familii în care copiii s-au stabilit în alte oraşe, dar părinţii au rămas aici. „S-ar crea un blocaj în care aparţinătorul are domiciliul la Braşov, Cluj sau Brăila, iar persoana decedată este aici cum poate intra în posesia unul loc de veci?”.

„Îl mută pe raza unităţii teritoriale unde este aparţinătorul! Are temei legal această completare. Fiind un cimitir în administrarea municipiului Galaţi, este logic ca aparţinătorii să fie din municipiul Galaţi”, a răspuns Vergiliu Vals, director executiv în cadrul Primăriei.

Precizarea l-a surprins şi pe primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul proiectului de hotărâre: „Acum ce facem, mutăm morţii prin ţară? Dacă aparţinătorul e vameş la Sighetul Marmaţiei, pun decedatul pe Fan Curier şi îl trimit? Organizăm o dată pe săptămână transporturi naţionale? Mi s-ar părea corect, dacă cetăţeanul este de pe raza municipiului Galaţi şi a decedat aici, să beneficieze de loc de înhumare. Dacă doresc aparţinătorii să îl strămute, e în regulă!”, a spus primarul.

În discuţie a intervenit şi consilierul local PACT Sorin Frăsina, care a propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, arătând că sunt gălăţeni care s-au mutat inclusiv în străinătate, dar părinţii lor sunt încă aici şi ar trebui să beneficieze de loc de înhumare.

Primarul a fost de acord cu retragerea de pe ordinea de zi, iar în documentul supus votului la şedinţa de astăzi precizarea nu se mai regăseşte.

Citit 6845 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Decembrie 2021 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.