Nereguli descoperite la Transurb de Camera de Conturi

Nereguli descoperite la Transurb de Camera de Conturi
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Achiziții de materiale pentru care există bonuri de consum, dar nu au fost identificate în vreo reparație realizată în cadrul societății, avansuri de trezorerie nejustificate în termenul legal, cheltuieli de protocol fără referat de necesitate, acestea sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de Camera de Conturi Galați - structură a Curții de Conturi a României - în cadrul unui control desfăşurat la SC Transurb SA Galaţi.

La finele anului trecut, societatea Transurb a fost ținta unui control al Camerei de Conturi Galați, care a vizat modul de administrare a patrimoniului public și privat în anul 2020. Decizia emisă pe 5 ianuarie 2022 a ajuns în atenția Consiliului Local, unicul acționar al companiei de transport. Vă prezentăm cele mai importante nereguli descoperite de auditori.

Camera de Conturi a descoperit că, în 2020, au fost efectuate achiziții de materiale în valoare de 4.409 lei, pentru care există întocmite note de intrare recepție și bonuri de consum, dar care nu au fost identificate în vreo reparație realizată în cadrul societății.

De asemenea, societății i s-a reproșat că nu a calculat penalități pentru încasarea cu întârziere a facturilor emise către Liberty Galați SA, în anul 2020, conform contractului de prestații de transport.

Auditorii au mai descoperit că, în decembrie 2019 și iunie 2020, au fost efectuate cheltuieli cu reparațiile la autovehicule ce deservesc activități de natură administrativă, nefiind probată realizarea operațiunilor respective. Mai exact, nu s-au completat corespunzător foile de parcurs și nu s-a conformat traseul efectuat de către conducători auto prin semnarea foilor de parcurs, nu s-a întocmit fișa de activitate zilnică.

În perioada 2019-2020, s-a constatat că achizițiile cu destinația "cheltuieli de protocol" nu au avut la bază întotdeauna referate de necesitate și/sau nu au fost însoțite întotdeauna de documente din care să reiasă încadrarea în limitele de cheltuieli. De asemenea, au ieșit la lumină situații în care nu s-a înscris timpul efectiv lucrat sau normat în pontajele întocmite pentru salariații din cadrul compartimentului Service Auto, dar aceștia au beneficiat de drepturile salariale pentru o normă completă în perioada martie - mai 2020.

"În perioada 2019-2020 au fost identificate următoarele nereguli: nu au fost întocmite sau solicitate deconturi de cheltuieli pentru justificarea avansurilor de trezorerie acordate; avansurile de trezorerie nu au fost justificate în termenul legal, au fost acordate noi avansuri, deși avansurile anterioare nu erau justificate, nu au fost efectuate controale inopinate de către conducătorii compartimentului cu atribuții financiar-contabile. Valoarea estimativă a abaterii este de 19.115 lei, reprezentând penalități de întârziere calculate pentru nedepunerea în termen a deconturilor pentru justificarea avansurilor în numerar", se arată în document.

Transurb a primit termen până pe 29 aprilie 2022 să remedieze aceste neajunsuri, să recupereze cheltuielile efectuate fără respectarea prevederilor legale, iar acolo unde este cazul să stabilească întinderea prejudiciilor și să le recupereze.

Citit 5482 ori Ultima modificare Vineri, 14 Ianuarie 2022 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.