Licitaţie pentru amplasarea a patru busturi în Parcul "Eminescu"

Licitaţie pentru amplasarea a patru busturi în Parcul "Eminescu"
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Amplasarea a patru busturi, pe soclurile existente în Parcul "Eminescu" şi ridicarea pe soclu a unei statui în Piațeta Florilor de Tei, asta îşi doreşte Primăria Galaţi, motiv pentru care a lansat o licitaţie. Valoarea totală estimată a contractului este de 147.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 31 ianuarie 2022, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.
Cele patru busturi le aparţin personalităţilor pe care gălăţenii le-au ales în cadrul unui sondaj derulat în septembrie 2019, pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu. Dintre cele 18 personalităţi propuse, cele mai multe voturi au mers către: Eremia Grigorescu - 1.109 voturi, Mihail Kogălniceanu - 797, Hortensia Papadat-Bengescu - 172 şi Iosif Ivanovici - 140.
În ceea ce priveşte Piaţeta Florilor de Tei, pe soclul care va fi construit va fi ridicată opera "Înaripat", realizată de George Sorin Purcaru, lucrarea care a întrunit cele mai multe aprecieri din partea gălăţenilor care au participat la un sondaj derulat în martie 2021, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Galaţi.

Citit 2034 ori Ultima modificare Joi, 27 Ianuarie 2022 00:39

10 comentarii

 • postat de Ghi.
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 18:28
  5.13.214.***
  "Cele patru busturi le aparţin personalităţilor pe care gălăţenii le-au ales în cadrul unui sondaj derulat în septembrie 2019, pe pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu. Dintre cele 18 personalităţi propuse, cele mai multe voturi au mers către: Eremia Grigorescu - 1.109 voturi, Mihail Kogălniceanu - 797, Hortensia Papadat-Bengescu - 172 şi Iosif Ivanovici - 140."


  Dintre atâtea personalități propuse, cred că s-ar fi putut și cred că încă se poate, ca în loc de fierătanii ruginite hidoase amplasate aiurea prin oraș(ca și cea propusă, m!zeria pentru Piațeta florilor de tei) cred că ar putea fi în schimb amplasate tot busturi/statui/statuete ale acelor personalități, în loc de acele fierătanii ruginite sudate - și prezentate pe post de artă.

  Nu tuturor plac fierătaniile ruginite... În schimb, statuile, statuetele, busturile ar fi altceva cu mult mai b7n, mai aspectoase și mai de apreciat de către cetățeni... Nu vă bateți joc de oameni cu fierătaniile acelea ruginite.
  10
  0
  Raportează
 • postat de Ghi.
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 18:20
  5.13.214.***
  Ce STATUIE se va amplasa în "Piațeta florilor de tei".
  Despre a cui "statuie" se face vorbire? Pe cine va întruchipa?
  11
  0
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 06:03
  5.13.198.***
  Pentru un “ galatean”
  Multumesc pentru criticile acide la adresa mea,datorate unui comentariu facut la adresa acestui articol. Daca nu ati inteles singurul lucru care am dorit sa-l subliniez ,ca o gluma la adresa conducerii acestui oras este acela ca de ani de zile suntem condusi de reprezentantii unui partid cu care Kogalniceanu ar fi fost in opozitie! Cat despre cunostinte…..parerea mea este ca “ nu aveti scoala cat am avut eu,vacanta” asta tot asa ca o gluma !
  12
  2
  Raportează
 • postat de Gradina Publica...
  Joi, 27 Ianuarie 2022 20:57
  104.243.214.***
  in Gradina Publica , de ce nu se așază , in jurul băncilor acele cadre de lemn pentru flori , (asemănătoare cu cele din foto) , si care acum zac mai mult aruncate la margine Grădinii ?!?
  INCAPABILILOR DIN PRIMARIE !!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 27 Ianuarie 2022 12:47
  195.176.3.***
  Obiectivul de patrimoniu, aici aflat în discuție, se numea în perioada precomunistă ”Parcul Municipal” pentru că, în perimetrul acestui parc, bustul lui Mihail Kogălniceanu fusese dezvelit cu 18 ani înaintea monumentului poetului național. Doar după ce autoritățile comuniste au decis eliminarea bustului Kogălniceanu a devenit posibilă adoptarea noii denumiri, fiind definitiv statornicită abia după 1980, când statuia lui Costache Negri a fost mutată pe locul actual, iar cea a poetului național a fost readusă înapoi din Grădina Publică.

  În consecință, dacă acum vor mai apare și alte statui în acest parc, se va schimba din nou denumirea acestuia?
  0
  16
  Raportează
 • postat de Pazvante
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 16:27
  81.12.149.***
  Nu inteleg de ce aceste sondaje se fac doar pe pagina de Facebuci a lui Pucheanu? Poate cei cu initiativa nu au Fb sau nu il au in retea pe Pucheanu, ce fac?
  Pe un ziar local precum Viata Libera, pe site-ul Primariei sau pe un forum citit de multi galateni, nu se poate?
  Asta inseamna subiectivism, manipulare sau lipsa clara de viziune a unui Primar care se vrea alaturi de cetateni.. De aia a luat cele mai proaste decizii in mandatul sau si a facut cele mai oribile lucrari (cu mici exceptii)!
  7
  17
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 12:33
  109.96.134.***
  @Goe
  Chiar ca-mi meriti nick-ul sub care postezi...
  Eremia Grigorescu nu s-a "nascut in apropiere de Galati". S-a nascut la Tg. Bujor, jud. Galati, a facut scoala la Liceul Alecsandri din Galati, a avut mosii in jud. Galati. Si-a aparat tara la Oituz si Marasesti, a fost apreciat si decorat de regele Ferdinand cu cele mai inalte decoratii militare. A primit Legiunea de onoare in grad de mare ofiter, a fost pentru scurt timp ministru al apararii, etc. Pe scurt, se poate scrie o carte despre gen. Grigorescu.
  Iosif Ivanovic nu "a trait o perioada in Galati" ci aproape intreaga viata (vreo 40 de ani din 57...) si oricum cea mai prolifica din punct de vedere al carierii.
  Hortensia Papadat Bengescu clar nu are legatura cu zona. Doar ("decat" pt @Goe) ca e nascuta la Ivesti. Exista si o casa memoriala. Desigur, necunoascand persoana si opera sa, consideri ca nu exista.
  Kogalniceanu - nici el n-are treaba cu Galatiul. Doar prostii de istorici - si alti asemenea - au consemnat prezenta lui de-a lungul multor ani in conacul lui C. Negri de la Manjina. Alaturi de alti necunoscuti - Cuza, Alecsandri, Balcescu... Stii, Goe, ce personalitate fost omagiata prin plasarea unui bust in Parcul Municipal din Galati pe la 1893? N-ai ghicit... Era vorba de Kogalniceanu...
  Iata ce supea primarul care a contribuit la vremea aceea la dezvelirea primei opere de arta din Galati: „Ca român ar fi de ajuns atâta pentru a putea dice (zice - n.m.) că suntem fericiți a poseda în orașul nostru chipul în bronz al acestui ilustru bărbat; ceea ce însă pentru noi face ca oferirea D-v să fie cea mai prețioasă, este faptul că Kogălniceanu a iubit mult orașul nostru, al cărui nume, al cărui representant a fost de atâtea ori în parlament; până în ultimele sale dile (zile - n.m.) nu a încetat un moment a ridica vocea sa autorisată și a apăra interesele Galaților când ocasiunea se presenta”.
  Sursa: https://www.bvau.ro/infoghid/index.php/Virgiliu_G._Poienaru
  VA Urechia despre acelasi Kogalniceanu, cu aceeasi ocazie:
  „Unde puteam aşeza mai nimerit icoana scumpă decât în mijlocul Galaţilor, al cărui reprezentant a fost Mihail Kogălniceanu de atâtea ori în parlament (...), care m-a deprins şi pe mine a iubi Galaţii, nu pentru beneficii ce mi-ar oferi, ci pentru că a fost şi că trebuie să devină organul de respirare, de viaţă, a ţării române”
  Sursa: Viata Livera din 07 decembrie 2013

  Niste prosti, dom'le... Toti.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 10:08
  5.13.223.***
  Printre putinele initiative laudabile, ale lui pucheanu….in rest, aroganta si mai nimic pentru urbe…faleza dunarii, o paragina si scrematuri si promisiuni de sase ani, o marina pentru galateni, povesti si tot asa…uitativa la braileni, cum isi respecta statul de oras port.
  15
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 09:58
  5.2.205.***
  147.000 lei fara TVA? Ieftin.
  3
  13
  Raportează
 • postat de Goe
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 05:56
  5.13.198.***
  In afara de Eremia Grigorescu nascut in apropiere de Galati ,Iosif Ivanovici care a trait o perioada in Galati ceilalti doi nu au nici un fel de legaturi cu Galatiul. Pe deasupra Mihail Kogalniceanu mai era si “ PNL”-ist ! Nu se pupa cu actuala conducere…..
  37
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.