Electrocentrale, pe muchie de cuţit

Electrocentrale, pe muchie de cuţit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vestea bună: „Nu se pune problema sistării furnizării agentului termic în această iarnă”, afirmă preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrocentrale, Iulian Aramă

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale Galaţi, democrat-liberalul Iulian Aramă, spune că a renunţat la serviciile de avocat ale cumnatei sale, Ionela Cerasela Zeca, pe care o alesese să apere interesele termocentralei în procesul cu Apaterm.

„Am renunţat la contractul cu avocata după discuţia avută la nivelul conducerii Organizaţiei Judeţene a PDL şi după articolele din presă”, a spus Aramă. Politicianul a explicat de ce Consiliul de Administraţie al Electrocentrale, format din cinci oameni, a luat decizia de a solicita ajutorul unui avocat din exterior: „De câte ori discutam măsuri împotriva Apaterm, toate aceste discuţii, aflate sub umbrela confidenţialităţii, erau aflate imediat, până când am descoperit că şefa biroului juridic Electrocentrale Galaţi este fiica unui membru CA al Apaterm.

Împreună cu membrii CA al Apaterm am luat decizia să apelăm la o firmă externă pentru asistenţă juridică. Am apelat la nişte case de avocatură din Bucureşti, dar, dacă vă spun ce costuri sunt acolo, probabil intrăm în altă zonă de discuţii.

Era ultima zi prin care puteam declara recurs la hotărârea instanţei de declarare a insolvenţei şi m-am dus personal să verific la Electrocentale dacă s-a făcut recurs şi juriştii dădeau din colţ în colţ. A trebuit să apelez la cineva în care am încredere şi putea să facă acest recurs”, a explicat Iulian Aramă.

În momentul de faţă, de acţiunea în instanţă prin care Electrocentrale încearcă să blocheze reorganizarea Apaterm se ocupă juriştii CET, jurişti în care Aramă spune ferm că nu are încredere.

Probleme cu furnizorul

Lăsând la o parte compartimentul juridic al Electrocentrale, Aramă a mai explicat că situaţia societăţii este delicată în raport cu furnizorul său, Romgaz.

Preşedintele CA afirmă că Electrocentrale a acumulat datorii foarte mari, în valoare de 17 milioane de lei, faţă de Romgaz, însă din vina societăţii Apaterm: „Din 7 iunie, administratorul judiciar al Apaterm nu a mai plătit un leu către Electrocentrale şi suntem în situaţie foarte gravă.

Noroc că prin hotărâre de guvern s-a liberalizat accesul la păcura din rezerva de stat, ceea ce pentru noi este un balon de oxigen. Suntem pe muchie de cuţit în relaţionarea cu Romgaz. În condiţiile micşorării debitului, pentru că în condiţii de neplată aici se va ajunge, vom funcţiona şi cu păcură”, a declarat Aramă.

Vestea bună este că, în ciuda tuturor dificultăţilor, preşedintele CA al Electrocentrale promite că: „Nu se pune problema sistării furnizării agentului termic în această iarnă”.

Deşi iniţial nu ştia cu cât vinde Electrocentrale gigacaloria către Apaterm, Aramă este convins că, dacă CET va prelua serviciul de termoficare al oraşului, printr-o eficientizare a distribuţiei energiei termice, se pot reduce costurile încălzirii populaţiei chiar cu 40 la sută.

Atac

Deşi a încercat şi se străduieşte în continuare să pună beţe în roate reorganizării Apaterm, Iulian Aramă a acuzat, ieri, în conferinţă de presă, RomInsolv, administratorul judiciar al Apaterm, că nu îşi face treaba şi că a întârziat cu depunerea listelor preliminară şi definitivă a creditorilor „Nerespectarea termenelor mă face să declar că acest lichidator nu are niciun interes în a rezolva situaţia”, a spus Aramă.

Cât despre personalul Apaterm, Aramă afirmă că maxim 400 de oameni pot face ceea ce face azi societatea şi că primeşte zilnic telefoane prin care i se sugerează, în caz de preluare a societăţii locale, să păstreze anumiţi angajaţi şi să renunţe la alţii.

„Apaterm a respectat termenele legale”

În replică, reprezentantul RomInsolv SPRL, Florian Mateiţă ne-a declarat că Apaterm a respectat termenele stabilite de instanţă pentru depunerea tabelului preliminar şi a celui definitiv de creditori.

Mateiţă a precizat că documentele au fost transmise prin poştă şi de aceea este posibil să fi ajuns târziu la dosar, dar ceea ce contează este data poştei. Reprezentantul RomInsolv a declarat că ar prefera să se „certe” cu Electrocentrale pe aceste teme în instanţă şi nu în presă.

Citit 1163 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.