Ce facilităţi oferă Navrom Bac celor care ajută refugiaţi. Discuţii în Consiliul Local
Foto: Anca Melinte

Ce facilităţi oferă Navrom Bac celor care ajută refugiaţi. Discuţii în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Bacurile care traversează Dunărea de la Galaţi la Tulcea şi înapoi au devenit tot mai aglomerate în ultimele zile şi asta pentru că numeroşi voluntari fac curse şi de câteva ori pe zi, pentru a veni în ajutorul refugiaţilor ucraineni care ajung la Isaccea. Se transportă alimente, pături, haine groase, produse de strictă necesitate şi de igienă, iar la întoarcere, în unele maşini se află refugiaţi. Problema facilităţilor de care ar putea beneficia, la traversarea cu bacul, persoanele care ajută sau transportă refugiaţi a fost ridicată la finalul şedinţei de luni a Consiliului Local.

„Există, în momentul de faţă, pentru trecerea cu bacul, o scutire de plată pentru cei care transportă refugiaţi? Sau măcar o reducere a tarifului? Pentru că aceia care transportă oameni de la Isaccea renunţă după o cursă – două, deoarece este foarte scump bacul. Cred că se poate găsi o modalitate de a acorda o facilitate”, a fost problema ridicată luni, la finalul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, de consilierul PACT Doru Căstăian.

Răspunsul a venit din partea prefectului judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu. Acesta a explicat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, nu există vreo astfel de facilitate: „Nici Primăria, nici Prefectura nu se poate implica în a cere agentului economic, care e privat, să facă o dispensă de genul acesta”.

„Ştiu că agentul e privat, mă gândeam la nişte acţiuni de lobby poate şi de parteneriat, nu de impunere”, a mai argumentat Doru Căstăian.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a venit cu informaţii despre ceea li se întâmplă la graniţă celor care fug din calea războiului: „Dinspre Orlivka spre Isaccea, taxele sunt încasate de operatorul ucrainean. Şi, ca amănunt picant, să ştiţi că acolo unde au bariera şi au oameni înarmaţi ucrainenii le mai iau o taxă suplimentară, între 30 şi 100 de euro, care nu este specificată nicăieri şi pentru care nu primesc chitanţă”.

Ce spune conducerea Navrom Bac

Contactată telefonic, conducerea Navrom Bac ne-a declarat că, oficial, începând de joi, se trece gratuit Dunărea din Orlivka la Isaccea. În ceea ce priveşte traversarea fluviului de de la Tulcea la Galaţi, există asociaţii de ajutorare a refugiaţilor care beneficiază de gratuitate pentru trecerea cu bacul. De asemenea, dacă este nevoie de transport pentru grupuri mici de refugiaţi, sunt voluntari care îi aduc în malul localităţii I.C. Brătianu, ucrainenii trec gratuit în baza actului de identitate, iar de pe malul gălăţean sunt preluaţi de alte maşini, care îi duc la destinaţie. Iar ucrainenii care solicită azil politic vin însoţiţi de Poliţia de Frontieră, cu autocare sau autobuze în Galaţi şi beneficiază de gratuitate la bac, indiferent că e zi sau noapte.

CITIȚI ȘI: Mulţi voluntari gălăţeni în vama de la Isaccea. De la o oală cu borş la zeci de maşini cu ajutoare

 

Citit 3261 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.