Bogdan Ciucă, deputat cu datorii

Bogdan Ciucă, deputat cu datorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii ţării vor decide astăzi, prin vot, asupra Legii ANI reexaminată şi adoptată marţi, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, de plenul Camerei Deputaţilor.

În urma dezbaterilor, deputaţii au preferat păstrarea sistemului de declarare a averilor folosit până acum – o declaraţie de avere şi una de interese - dar cu blurarea datelor referitoare la CNP, adresă şi semnătura politicianului înainte de publicarea documentelor pe site-urile instituţiilor.

Printre excepţii se numără deputatul PDL Mihail Boldea, care ar fi preferat folosirea a câte două tipuri de formulare - unul pentru uzul ANI şi unul care să nu conţină date cu caracter personal, pentru public – de teamă că vreun funcţionar va uita să blureze adresa, şi vor exista consecinţe asupra demnitarului în cauză.

Ca o noutate absolută, în declaraţiile de interese a fost introdusă, la cererea Preşedinţiei, o rubrică în care titularul să declare dacă el, soţul, copiii majori sau părinţii săi ori ai soţului au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăţi comerciale la care sunt asociaţi ori acţionari, contracte cu statul, finanţate din fonduri publice.

Deocamdată, până când aleşii vor legifera transparenţa averilor, agoniseala aleşilor gălăţeni este în mare parte secretă. În momentul de faţă, singurii parlamentari gălăţeni care şi-au actualizat public declaraţiile de avere pe acest an sunt Bogdan Ciucă (PC) şi Mihail Boldea (PDL).

Precizăm că parlamentarii şi-au actualizat averile înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să declare ca neconstituţionale prevederile legii ANI. Iată ce a scris Bogdan Ciucă în declaraţia de avere completată pe 17 martie anul acesta: 

Interes pentru imobiliare

Bogdan Ciucă nu are nici el o avere imobiliară de neglijat. Faţă de declaraţia precedentă, situaţia imobiliară nu s-a schimbat. Deputatul PC deţine 5 terenuri – două intravilane în Galaţi (de 800 metri pătraţi, respectiv 498,35 metri pătraţi), un teren forestier de 5.000 de metri pătraţi la Soveja, unul arabil de 15.140 de metri pătraţi în judeţul Ilfov şi 9.020,25 metri pătraţi, în extravilanul comunei Vânători.

Trei dintre suprafeţe erau dobândite cu credit ipotecar. Zestrea imobiliară este completată cu două locuinţe, o anexă şi un garaj.

Bogdan Ciucă nu mai are maşină. Autoturismul Cielo, fabricat în 1999, a fost predat societăţii de leasing, dar figurează încă în evidenţa lui fiscală, situaţia fiind în curs de reglementare.

Colecţia de statuete şi măşti africane, indoneziene şi cubaneze a rămas aceeaşi din 2006. Împătimit iubitor de artă, Ciucă deţine o colecţie în valoare totală de peste 12.000 de euro.

Singura tranzacţie pe care deputatul a realizat-o anul acesta vizează tot terenul de la Vânători. Ciucă menţionează un contract de vânzare cumpărare autentic, în valoare de 1.000.000 de lei, încheiat cu un bărbat, având ca obiect acest teren, sau, cel mai probabil, o parte a lui, deoarece nu se precizează suprafaţa.

Credite mari, câştiguri aidoma

Deputatul nu are economii sau plasamente, dar are de plătit datorii. Este vorba de două credite pe câte 30 de ani, în valoare de 495.890 de euro şi 826.650 de lei şi de o datorie către o persoană fizică în valoare de 240.000 de euro, achitată parţial. 

Camera Deputaţilor i-a adus lui Bogdan Ciucă, în 2008, un venit de 61.276 de lei, la care s-au adăugat salariile de lector universitar la Universitatea Danubius şi la Universitatea „Dunărea de Jos” de unde a încasat 25.968 de lei, respectiv, 36.672 de lei.

Calitatea de preşedinte al Colegiului Director al Corpului Notarilor Publici i-a mai întregit veniturile cu 37.560 de lei.

Câştigul adus de biroul său notarial urmează să fie recalculat, valoarea serviciilor juridice acordate de „Ciucă şi Asociaţii” ridicându-se la 29.821.2 de lei.

Parlamentarul îşi încheie mărturia de avere cu aceeaşi precizare pe care a folosit-o de când e parlamentar: „Toate datele din prezenta declaraţie sunt date cu bună credinţă. Eventualele erori, omisiuni, inexactităţi sunt făcute fără intenţie”.

Citit 1599 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.