Primarul Bute rupe tăcerea

Primarul Bute rupe tăcerea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În scris * Viceprimarul Ciprian Ilie scrie rapoarte zi şi noapte şi aşteaptă judecata Consiliului de Combatere a Discriminării *

După 14 ani de convieţuire şi activitate în echipă, autorităţile comunei Scânteieşti - primarul PSD Ghiorghe Bute (FOTO 1) şi viceprimarul PNL Ciprian Ilie  (FOTO 2) – au ajuns la „divorţ”. Aşa cum v-am informat, săptămâna trecută scandalurile s-au ţinut lanţ în comună.

Joi, viceprimarul a alertat presa că primarul vrea să mute primăria din satul Scânteieşti în Fântânele. Vineri, primarul l-a sancţionat pe vice, Ciprian Ilie, în cadrul unei şedinţe de CL, pe motiv că aceasta nu-i face un raport zilnic de activitate şi că nu îşi îndeplineşte responsabilităţile pe care le are.

Pentru că tocmai a început o nouă săptămână, am încercat să aflăm ce mai fac „beligeranţii” de la Scânteieşti şi în special să obţinem un punct de vedere al primarului Ghiorghe Bute, care până acum nu a putut fi contactat.

„Ar trebui să fiu robot”

Viceprimarul Ciprian Ilie ne-a declarat că pregăteşte documentaţia pentru a ataca în contencios administrativ hotărârea CL prin care a primit sancţiune: „Nu mă simt vinovat cu nimic. Este anormal ce se întâmplă”.

Între timp, s-a apucat de scris rapoarte, deşi, potrivit subprefectului Paul Florea, nu există obligaţie legală ca un ales să facă raport zilnic, ci doar unul anual.

„Azi am prezentat un raport de activitate pe săptămâna trecută, dar Direcţia Juridică mi-a dat să fac 4-5 rapoarte într-unul. Mai precis, câte un raport pentru fiecare domeniu de care mă ocup: iluminat public, alimentare cu apă, Legea 416… ar trebui să scriu zi şi noapte, pentru că noaptea aş monitoriza iluminatul public, alimentarea cu energie electrică. Ar trebui să fiu robot ca să le pot face pe toate. Nu voi reuşi, dar încerc. Îmi fac treaba”, ne-a declarat viceprimarul Ciprian Ilie.

Politicianul spune că legal nu poate fi schimbat din funcţia de viceprimar, dar cum ultimele măsuri s-au luat pe lângă lege, se aşteaptă la tot ce e mai rău. Vicele aşteaptă cu nerăbdare, pe 15 iulie, judecata Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, unde l-a reclamat pe Ghiorghe Bute. 

„Nu încalc sau îngrădesc dreptul nimănui”

Timp de două zile nu am reuşit să luăm legătura telefonic şi cu primarul Ghiorghe Bute, pentru a afla şi punctul său de vedere. Am reuşit acest lucru ieri, dar primarul a preferat să ne răspundă în scris, trimiţând pe mailul redacţiei o serie de precizări.

„Nu este vorba de mutarea Primăriei Scânteieşti, ci doar de stabilirea punctului de lucru. Există o Hotărâre de Consiliu Local în care a fost aprobat punctul de lucru la Fântânele şi programul de lucru, respectiv Hotărârea Consiliului Local nr. 22/12.05.2010. Acest  demers a avut la bază faptul că localitatea Fântânele înregistrează o populaţie majoritară, în  procent de aproximativ 70 la sută din totalul populaţiei comunei”.

„De 10 ani se lucrează două zile pe săptămână în localitatea Fântânele şi nu am văzut nicio revoluţie din partea cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat acum,  datorită consilierilor liberali şi democrat-liberali care au instigat populaţia, punând lanţ şi lacăt pe poarta instituţiei şi interzicând funcţionarilor accesul în cadrul instituţiei”, scrie primarul Bute.

„Responsabilităţile viceprimarului au fost stabilite prin Dispoziţia nr. 108/23.03.2010, iar neîndeplinirea sarcinilor acestuia au fost aduse la cunoştinţa consilierilor locali prin rapoarte întocmite de către primar. În aceasta dispoziţie sunt stabilite pe domenii de activitate sarcini clare şi precise.

Au fost prezenţi la şedinţa din data de 02.07.2010 a Consiliului Local domnul subprefect şi doamna vicepreşedinte a CJ Galaţi, care au constat că votul privind sancţionarea viceprimarului nu este moral, dar este legal, fără să sancţioneze acţiunea consilierilor PNL şi PDL de a pune lanţ şi lacăt pe uşa instituţiei Primăriei Scânteieşti şi fără să ne spună dacă aceşti consilieri mai pot închide şi alte instituţii (ex. Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţului Galaţi)”, afirmă primarul în documentul remis.

„Toate acţiunile mele sunt conforme cu prevederile legale şi nu încalc sau îngrădesc dreptul nimănui, ci contribui la modernizarea unui exerciţiu democratic privind alegerea viceprimarului unei unităţi administrativ teritoriale”, se arată în finalul precizărilor semnate de Ghiorghe Bute.

Politicianul PSD s-a abţinut de la alte comentarii oficiale. Afirmaţia privind „modernizarea unui exerciţiu democratic privind alegerea viceprimarului unei unităţi administrativ teritoriale”, poate fi tradusă ca o dorinţă de a face echipă la conducerea comunei cu altcineva.

În plus, faptul că le reaminteşte lui Eugen Durbacă şi Taniei Bogdan că alegerea în funcţia de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţului Galaţi a fost facută prin negociere între consilieri şi prin exercitarea votului democratic poate duce la aceeaşi concluzie.

Asupra precizărilor primarului legate de impozitul cetăţenilor de la Fântânele şi închiderea şcolii de la Scânteieşti vom reveni. 

Băşcălie?

La recenta noastră vizită la Primăria Scânteieşti am descoperit lipită pe uşa primarului Ghiorghe Bute o fotografie a vicelui Ciprian Ilie, printată direct de pe site-ul ziarului nostru (FOTO 3). Fotografia ilustra articolul „Mărul discordiei de Drumul Comunal 30”, un prim material despre neînţelegerile autorităţilor de la Scânteieşti.

În subsolul pozei lui Ciprian Ilie, care nu este însoţită şi de articolul în sine, se află reclama la un concurs derulat de „Viaţa liberă” - „Eu şi prietenul meu cel mai bun” dedicat animalelor de companie. Asocierea fotografiei lui Ilie cu concursul, în lipsa articolului, poate fi considerată  băşcălioasă.

„A lipit câte o astfel de fotografie pe uşa lui şi pe un dulap. Nu am înţeles ce a vrut primarul să demonstreze cu acest lucru. Îi place să facă băşcălie. Eu am făcut o copie a articolului, care merita să fie citit, şi am lipit-o lângă poză, dar a dispărut imediat”, ne-a declarat Ciprian Ilie.

Întrebat despre poză, primarul Bute a izbucnit în râs. Ne-a declarat că nu a avut bani să cumpere ziarul, aşa că l-a luat de pe net. De ce a printat doar poza, nu şi articolul, nu ne-a putut spune.

Cât despre asocierea fotografiei vicelui cu reclama la concursul dedicat animalelor de companie, Bute susţine că abia acum, când i-am atras noi atenţia, a văzut-o.

Citit 1729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.