Maraton ministerial la Galaţi, cu promisiuni de investiții
Foto: Marian Calestru

Maraton ministerial la Galaţi, cu promisiuni de investiții
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Desant guvernamental vineri, 20 mai, la Galați, unde vicepremierul Sorin Grindeanu, care este și ministru al Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și ministrul Economiei, Florin Spătaru, au avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri local - fermieri, patronatul IMM-urilor, dar și ai companiei APDM Galați. Formula guvernamentală a fost completată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, europarlamentarul Dan Nica, președintele CJ Galați, Costel Fotea, și primarul Ionuț Pucheanu.

Seria de întâlniri a fost deschisă de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a avut o discuţie cu fermierii și asociațiile de producători locali gălățeni, în sala de conferințe a CJ Galați. În cadrul discuțiilor, ministrul a precizat că, până în prezent, în 2022 au fost deja prevăzute 500 milioane de euro sub formă de subvenții și ajutoare pentru fermieri.
Criza alimentară ce ar putea să afecteze lumea, ca efect al războiului, nu a lipsit de pe ordinea de zi. "Agricultura va fi nu doar o ancoră a economiei românești, dar vom avea șansa să ajutăm și alte state", a arătat ministrul Agriculturii.
Dar pentru asta, trebuie ca baza de procesare a produselor agricole să fie lărgită, costurile de producție să fie menținute sub control (se iau în calcul inclusiv o serie de facilități fiscale - n.r.) infrastructura - irigații, combaterea grindinei - să fie extinsă. În acest context, o veste bună pentru fermierii gălățeni este că, săptămâna viitoare, la nivelul Ministerului Agriculturii se va lua în discuție aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind sistemul de irigații din câmpia Covurluiului.

Ziua Întreprinzătorilor

În timp ce ministrul Agriculturii a rămas în continuare să discute cu fermierii, oaspeții guvernamentali s-au deplasat la sala de conferințe a Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", unde era marcată Ziua Întreprinzătorilor, printr-un amplu eveniment dedicat accesării fondurilor europene, organizat în parteneriat de CNIPMMR, CJ Galați și Patronatul IMM-urilor Galați.
Amfitrion a fost președintele patronatelor gălățene, Marian Filimon, care ținut să aprecieze dialogul dintre mediul de afaceri și administrația publică.
Vorbitorii au arătat, printre altele, că, în actualul context, "cheia pentru dezvoltare este viteza de implementare a proiectelor europene, pentru că orice zi irosită e o zi pierdută pentru mediul de afaceri" (președintele CNIPMMR, Florin Jianu), dar în același timp, faptul că "nu ne dorim măriri de taxe, ci o modernizare a acestora" (președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu) e o veste bună pentru întreprinzători. "Am aprobat un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport, pe 10 ani, în valoare de 70 miliarde de euro" (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu), dar "întreprinzătorii nu trebuie să neglijeze nici axele de finanțare, mai puțin folosite la noi, cu fonduri direct de la Bruxelles" (europarlamentarul Dan Nica).
Ca noutate, la Galați se va afla sediul viitoarei Agenții Regionale a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a arătat Costel Fotea, președintele CJ Galați, în timp ce primarul Ionuț Pucheanu a reamintit că "Galațiul este un oraș deschis pentru investiții".

Lucrări la terminalul multimodal

Nu în ultimul rând, reprezentanții guvernamentali au fost prezenți la APDM Galați, unde a fost semnat, în sfârșit, contractul de lucrări pentru proiectului "Platformă Multimodală Galați" (PMG) - Etapa 2.
Directoarea APDM Galați, Marcela Daniela Costea, a semnat cu reprezentanții asocierii Tancrad (lider) - Citadina `98 - Oldroad Construct - Lemacons, având ca subcontractori Arcada Company și Gazterm Proiect SRL, contractul de lucrări în valoare de 78,9 milioane de lei ce vizează "Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară".
"Aici se configurează a fi - odată cu derularea tuturor proiectelor pe care le avem la Galați și Brăila - un adevărat pol de creștere în sensul real al cuvântului", a concluzionat vicepremierul Sorin Grindeanu.
"Încercăm să găsim soluții, atât executive, cât și legislative, pentru ca România să fie pregătită pentru orice provocare de acum înainte", a spus și Marcel Ciolacu, arătându-se la rândul său convins că zona Galați - Brăila are un potențial de dezvoltare însemnat.
Vizita s-a încheiat cu o serie de consultări între oficialii guvernamentali și reprezentanții administrațiilor din Galați și Brăila pe tema proiectelor importante de infrastructură aflate în derulare la nivel regional.


Citit 3364 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 21:09

7 comentarii

 • postat de Gelu
  Luni, 23 Mai 2022 10:03
  37.60.108.***
  Și marmota invelea la ciocolata!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Investitor
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 20:49
  5.14.136.***
  Ba, de ce trebuie sa existe 5 dislike-ri la solicitarea berestenilor?!? Ok. Pe fondul altui subiect oamenii au făcut din nou un apel către autorități. Un apel CIVILIZAT!
  Dar, postacii au target. 'Nu v-ar fi rușine!
  4
  7
  Raportează
 • postat de marr
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 19:29
  86.124.200.***
  Sigur Promisiuni ...si luna de pe cer la o adica . Da'... mai sunt creduli ?
  3
  15
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 13:16
  86.124.201.***
  "Agricultura va fi nu doar o ancoră a economiei românești, dar vom avea șansa să ajutăm și alte state"
  Bai ma lasi cu lozinci de astea!!!!!!In PNRR ati prins piste de bicicleta nu modernizarea infrastructurii in agricultura!Deci pentru acea ancoraaaaa nu ati luat un euro in PNRR si voi .....Bai daca ploua o sa avem!Daca nu ne ia dracii!!!!!!
  4
  13
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 10:32
  5.13.234.***
  Așteptăm un " maraton " cu ce au realizat, nu cu promisiuni! Oare cat a costat deplasarea acestor "Pinochio" pentru a își aerisi gurile la Galați. Cu acești bani (de combustibil, protocol, pază etc.) se puteau premia niste copii performanți sau flămânzi. Mai bine, când termină de realizat ceva, să trimită un mesaj televizat, cred că este mai ieftin și nici domniile lor nu își consumă timpul.
  2
  19
  Raportează
 • postat de Doru
  Sâmbătă, 21 Mai 2022 09:42
  95.76.2.***
  Spre informare APDM Galati
  Fratilor va rad si curcile...
  Cum este posibil ca nimeni din oamenii politici din aceasta sedinta
  sa nu observe ca nu se respecta o lege elementara privind arborarea drapeluui national.

  Potrivit art. 8 din Legea nr. 75/1994 se specifică felul în care se arborează drapelul României, în situaţia în care o dată cu acesta se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine. Astfel:

  a) Când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă; nu este specificat ca si in dreapta.
  Rusine!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Beresteni
  Vineri, 20 Mai 2022 19:46
  89.39.81.***
  Investitii . Rugam pe domnul Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati sa asfalteze drumurile judetene DJ 242 B Plesa - Limita cu judetul Vaslui si DJ 242 C Plesa - Aldesti (comuna Beresti Meria) . De multi ani ne rupem masinile ocolind pe camp . Va rugam frumos veniti si vedeti zona ! Ne-am saturat de promisiuni !!!
  7
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.