Măcel în administraţie

Măcel în administraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 265.642 de cetăţeni din comunele judeţului vor fi păziţi de … 31 de poliţişti comunitari * Cei 366 de poliţişti comunitari, câţi rămân la nivelul întregului judeţ, sunt, totuşi, ceva mai mulţi decât medicii de familie - 255 * Municipiul Galaţi va rămâne cu doar 290 de poliţişti comunitari din 712 *

La miezul nopţii a expirat termenul până la care prefecţii trebuia să transmită Ministerului Administraţiei numărul maxim de posturi pentru fiecare unitate administrativ teritorială conform OUG nr. 63/2010. Ieri după-amiază, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO) a bătut în cuie lista salariaţilor din primării, evidenţa persoanei, poliţie şi implementare proiecte europene.

Datele au fost transmise şi primarilor care, până pe 16 august la ora 24,00, au misiunea să le transpună în realitate. Sec, la un număr de 609.398 de locuitori, judeţul Galaţi va avea, în total, 3.889 de posturi în administraţie: primării, evidenţa persoanei, poliţie comunitară, implementare fonduri UE.

Cu siguranţă normativele de personal nu vor fi pe placul tuturor primarilor. Gheaţa a fost spartă: ieri videoconferinţa cu ministrul Administraţiei, Vasile Blaga a devenit tensionată, când primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi ministrul Blaga au ridicat tonul certându-se aprig pe tema organigramei. Probabil că unul dintre ei ar fi trântit furios telefonul, dar se certau prin videotelefon!

Ce rămâne la judeţ?

Concret, OUG 63/2010 corelează numărul de locuitori al fiecărei unităţi administrativ teritoriale cu numărul maxim de posturi. Preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, ştia deja că reducerea de personal pe care va trebui să o facă e de aproximativ 103 persoane.

CJ va trebui să se plieze pe un personal de 613 suflete: 562 aparat propriu, 41 la evidenţa populaţiei şi 10 pentru implementarea de proiecte europene.  

Poliţia Comunitară, decimată la Galaţi

Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că are în subordine 1.487 de oameni: 490 în Primărie, 285 la ADP, 342 în teatre, 345 la Ecosal, 25 la geo-topo.

Personalul cu care va rămâne l-a aflat, cu surprindere de la noi: 768 la Primărie, 45 la evidenţa persoanei, 290 la Poliţia Comunitară şi zece la proiecte europene, total – 1.113. Edilul urbei se gândeşte la contestarea normativelor stabilite de prefect. Măcel va fi la Poliţia Comunitară unde, din 712, rămân 290 de caschete!

Nedumeriri la Tecuci

Primarul municipiului Tecuci, democrat-liberalul Eduard Finkelstain, aşteaptă cu nerăbdare răspuns la adresele trimise la Prefectură şi Finanţe cu privire la aspecte ale OUG 63. „Ordonanţa este evazivă, în loc să rezolve creează dileme”, ne-a declarat primarul.

Edilul ar fi preferat să aibă libertatea de a-şi stabili personalul în interiorul unei organigrame maxim decât să i se impună nişte posturi. Problema cea mare nu e la Primărie, unde are în prezent 203 salariaţi şi normativul îi permite 270!

Durerea este că din 71 de poliţişti comunitari va rămâne cu 42, iar la Evidenţa Populaţiei, din 15, îi rămân şapte salariaţi. „Va trebui să reduc 40 la sută din poliţiştii comunitari. Având în vedere că Ministerul de Interne şi-a redus efectivele, poliţiştii comunitari şi-au făcut treaba şi se vede pe statistici că a scăzut infracţionalitatea!”, spune primarul.

Problema este că la Tecuci îşi fac buletin cetăţenii din cele 20 de comune arondate, însă acest aspect nu a fost luat în calcul! Cu doar 7 oameni la evidenţa persoanei, Tecuciul nu va putea face faţă! O altă problemă este aceea a salariaţilor din serviciul comunitar de apă şi canalizare care, nefiind angajaţi la o societate cum se întâmplă la Galaţi, sunt loviţi de două ori: de restructurare/concedieri şi reducerea salarială!  

Date seci

Primăria Bereşti va rămâne cu 41 de salariaţi din care trei poliţişti comunitari, Tg Bujor cu 73, dar fără poliţişti! În mediul rural, de siguranţa celor 265.642 de cetăţeni se vor ocupa 31 de poliţişti comunitari! Oamenii din mediul rural pot răsufla, însă, uşuraţi: 59 de persoane se vor ocupa de implementarea proiectelor europene.

Primăria din Pechea, cea mai mare comună a judeţului, va avea 54 de salariaţi. La polul opus, Poiana, Jorăşti şi Ghidigeni vor avea 16. Cei mai mulţi poliţişti comunitari vor fi în comuna Brăhăşeşti – nouă, şi Ghidigeni – şapte. 

Citit 3607 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.