Unde-s crapii japonezi din Parcul „Viva”? Iazul trebuie curățat (FOTO şi VIDEO)
Foto: Anca Melinte

Unde-s crapii japonezi din Parcul „Viva”? Iazul trebuie curățat (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Unde-s peștișorii?"/ -"Poate că s-au ascuns de căldură. Dar uite broscuțele! Ce multe sunt! E și o țestoasă!"/ -"Da, dar eu vreau să văd peștișori!"/ -"Nu mai sunt! Uite ce frumoși sunt nuferii!"/ - "Dar de ce e apa așa de verde?"/ -"Serios, zici că au turnat vopsea în ea!". Aceasta era atmosfera, miercuri, după ora 18,00, pe cele două poduri care traversează iazul din Parcul "Viva", unde copiii și părinții căutau de zor, cu privirea, celebrii crapi japonezi.

Crapii japonezi care populează iazul din Parcul "Viva" au rămas una dintre principalele atracții ale celui mai modern dintre locurile de relaxare, sport, joacă şi agrement ale Galaţiului. Tocmai de aceea, sesizarea că iazul nu ar mai avea pești, că apa e verde, tulbure și plină de mâl, ne-a determinat să verificăm situația.

Miercuri, după ora 18,00, când am ajuns în Parcul "Viva", pe cele două poduri era destulă animație. Copiii căutau de zor, cu privirea, crapii japonezi. Iar părinții, pentru că nu dibuiau niciun pește, încercau să le atragă atenția către nuferii înfloriți, la broscuțe sau la țestoasa care dormita la soare pe un pietroi. Mai să se lase cu lacrimi și tăvălit pe jos în cazul unui puști hotărât să facă scandal, pe motiv că nu-s peștii. Ce-i drept, prin apa verde și tulbure era cam greu să poți vedea ceva. Sub piciorușele celor mici, puntea de lemn vibra nesigură, mai ales că am numărat cel puțin trei scânduri rupte sau lipsă. O grijă în plus pentru părinți și un risc serios ca, din grabă sau neatenție, vreun copil să se împiedice.

Până la urmă, când căldura s-a mai domolit, doi pești destul de mari au binevoit să apară la suprafața apei, de sub podul de lemn, spre bucuria celor doi băieți care i-au observat primii. Iar când un tătic a remarcat peștișorii roșii, înghesuiți într-un colț, tot în zona podului, entuziasmul a devenit general. Iar părinții au putut răsufla ușurați că le-au putut îndeplini celor mici dorința de a vedea mult-doriții crapi japonezi.

Faptul că peștii din iazul Parcului "Viva" există este o veste bună. Însă calitatea apei din iaz ne-a ridicat semne de întrebare, motiv pentru care i-am solicitat informații directorului general al SC Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu.

"Într-adevăr, s-a constatat că apa nu e în parametri optimi acolo", ne-a declarat Magearu, explicând motivele acestei stări de fapt: iazul este suprapopulat cu pești. Tocmai de aceea are nevoie să fie curățat temeinic, dar pentru asta e nevoie ca toți peștii să fie scoși din lac și găzduiți în altă parte timp de patru - cinci zile, cât ar putea dura operațiunile: "Trebuie scoasă toată apa, curățat cu vidanja tot nămolul - pentru că este foarte mult, curățate cu presiune toate pietrele și fundul iazului, și pusă apoi apă curată și readuși peștii. Dar vom putea face toate acestea în condițiile în care găsim un bazin care să găzduiască peștii", ne-a declarat Magearu.

Managerul va căuta o soluție la începutul săptămânii. Reamintim că, în toamna anului 2018, iazul a beneficiat de ample operațiuni de curăţare şi dragare, necesare pentru instalarea unor echipamente performante de întreţinere - echipamente de filtrare şi pompare, dotate cu sterilizare cu lămpi UV-C, cărora li s-a adăugat un aspirator pentru mâlul care se depune pe fundul iazului, iar peștii au fost găzduiți la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Citit 3095 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.