Proceduri pentru exproprieri de peste 1,5 milioane de euro pe "centura mică"

Proceduri pentru exproprieri de peste 1,5 milioane de euro pe "centura mică"
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Însușirea rapoartelor de evaluare cu privire la sumele stabilite pentru exproprierile de pe "centura mică" (DJ 251M) a avut loc, la nivelul autorității contractante a obiectivului de investiție, în ședința din luna iunie a Consiliului Județean (CJ) Galați. Per total, valoarea de expropriere estimată pentru cele 46 de proprietăți imobiliare (terenuri și construcții) este de circa 7,75 milioane de lei (echivalentul a aproape 1,57 milioane de euro, la un curs de schimb de 4,949 lei/euro).

Din acest total, valoarea de expropriere a terenurilor intravilane este de aproximativ 2,53 milioane de lei, a construcțiilor de 2,37 milioane de lei, în timp ce valoarea despăgubirii economice se apropie de 2,85 milioane de lei. La toate acestea, se adaugă costurile de consolidare a construcțiilor, estimate la 155.467 de lei.

Proprietățile în cauză sunt, în marea lor majoritate situate pe strada N. Mantu, dar și pe alte artere din zonă (Drumul Viilor, Oltului, Combinatului, P. Istrati, Calea Smârdan și G. Coșbuc), suprafața totală ce urmează a fi expropriată pentru a putea extinde calea de rulare a "centurii mici" fiind de 61.762 mp, referindu-ne strict la suprafața intabulată.

În baza unei dispoziții a președintelui Consiliului Județean, a fost constituită comisia pentru verificarea dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale și acordarea despăgubirilor în vederea finalizării formalităților aferente procedurii de expropriere, din care fac parte reprezentanți ai unității administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza căreia urmează a avea loc acestea: primar/membru supleant - viceprimar. Din aceeași comisie mai fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului Galați, ai OCPI, precum și consilieri juridici din partea expropriatorului, CJ Galați. Această comisie de verificare își desfășoară deja activitatea, începând din data de 1 iulie, la sediul UAT Municipiul Galați, iar ședințele sale se vor desfășura până la data la care vor fi emise și comunicate toate hotărârile de acordare a despăgubirilor pentru imobilele supuse exproprierii.

De menționat că transferul imobilelor expropriate din proprietate privată în proprietatea publică a Județului Galați operează de drept de la data emiterii Hotărârii CJ privind decizia de expropriere, de la finele lunii iunie. Eventualele litigii amână plata despăgubirilor, dar nu suspendă transferul dreptului de proprietate către expropriator. În plus, expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii se poate adresa instanței judecătorești competente în termenul general de prescripție, prevăzut de lege.

Citit 5647 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.