Proiecte respinse pe bandă rulantă în Consiliul local. Din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate

Proiecte respinse pe bandă rulantă în Consiliul local. Din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Din 24 de vânzări de imobile din Galați, supuse aprobării aleșilor locali, la ultima ședință ordinară, doar opt au fost aprobate. Și asta pentru că, alături de PSD și PACT pentru Galați, grupul USR PLUS a votat „pentru”, în vreme ce consilierii PNL s-au abținut de la vot. Între cele 16 vânzări respinse se află și un proiect pe care Primăria a fost obligată să îl emită de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Conform primarului Ionuț Pucheanu, din vânzarea celor 24 de imobile bugetul local ar fi încasat minimum 428.040 de euro.

Vânzarea imobilelor a fost privită, adesea, cu rezerve și chiar suspiciune de consilierii locali ai opoziției. Nu o dată prețurile propuse au fost puse la îndoială și s-a cerut actualizarea lor sau evaluarea de către un expert privat independent.

O situație grăitoare în acest sens poate fi construcția de pe strada Brăilei nr. 18A, evaluată de Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei Galaţi la doar 5.966 de euro fără TVA și care a fost vândută cu 14.600 de euro fără TVA, preț stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Așa cum relatam la acea vreme, și primarul Ionuț Pucheanu a părut surprins de prețul extrem de scăzut, stabilit de colegii săi din Primărie motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi și a fost contractat un evaluator independent.

La finele lunii iunie 2022, un Regulament privind vânzarea unor categorii de imobile - proprietate privată a municipiului Galați a fost aprobat de Consiliul Local. Grupul consilierilor PNL, prin vocea lui Laurențiu Onose a propus un amendament potrivit căruia „prețul de vânzare se stabilește pe baza unui raport de evaluare, întocmit de evaluatori independenți, persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii, aprobat de Consiliul Local”. Și a arătat că în acest moment evaluările sunt efectuate de un serviciu din subordinea autorității locale. Amendamentul a fost însă respins de majoritatea PSD.

Efectul situațiilor prezentate mai sus s-a simțit din plin la ședința de luna trecută când, din 24 de proiecte privind vânzarea unor imobile, doar opt au fost aprobate cu câte 20 de voturi „pentru”. Și asta pentru că, în premieră în acest an, grupul USR PLUS a votat favorabil niște vânzări.

Ce s-a votat

Cinci dintre proiectele votate vizează vânzarea prin licitație publică a unor terenuri. O suprafață de 569 mp, situată pe strada Privighetoarei nr. 2A va fi scoasă la licitație cu prețul de pornire de 37.600 de euro fără TVA. O altă suprafață de 1.560 mp, pe strada Castrul Roman nr. 32C, va fi licitată cu un preț de pornire de 21.800 de euro fără TVA. Pentru suprafaţa de 1.390 mp, pe strada V.A. Urechia nr. 38, licitația va începe de la 55.600 de euro fără TVA. Iar pentru 420 mp pe strada Griviței nr. 32A, cu prețul de pornire la licitație va fi de 44.500 de euro fără TVA.

S-au mai aprobat și trei proiecte privind vânzarea unor terenuri către firmele sau persoanele care le-au ocupat deja cu niște construcții. Astfel, suprafața de 55 mp, situată în Cartier Micro 16, pe strada Lebedei nr.9 E43 va fi vândută cu 9.600 euro, iar suprafața de 17 mp, situat în Cartier Siderurgiștilor Vest, acces bloc 4E, lot 1, cu prețul total de 2.999 de euro. Pentru 351 mp, pe strada I. L. Caragiale nr. 25, firma interesată va plăti 65.300 de euro. Iar pentru suprafața de 2 mp, pe Ovidiu nr. 1-E40, un gălățean va achita 440 de euro.

Hotărâre definitivă a instanței

Alte 16 proiecte privind înstrăinarea unor imobile au fost respinse cu câte 16 voturi pentru (PSD și PACT), patru voturi „împotrivă” (USR PLUS) și patru abțineri (PNL). Între acestea s-a aflat și vânzarea terenului în suprafață de 105 mp, situat pe strada Nicolae Alexandrescu nr. 44, lot 2, cu o valoare totală de 27.900 euro. În documentație, se specifică faptul că Primăria a fost obligată de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă să emită un proiect de hotărâre în vederea vânzării acestei suprafețe.

„Aş dori să nu fiu părtaş la plata unor penalităţi de întârziere sau altor daune. Este un lot pentru care există o sentinţă judecătorească din 2021, cu obligaţia de a face. Ne opunem la executarea unei hotărâri judecătoreşti. Eu şi cu colegii mei am votat «pentru», aş vrea să se ia act. Dacă la celelalte vânzări vă opuneţi, nu ştiu din ce motiv, aici vă opuneţi efectiv şi la respectarea legii”, a atras atenția viceprimarului PSD Sorin Enache.

Prezent la ședință, prefectul Gabriel Panaitescu a intervenit afirmând că hotărârea de instanță este executorie, şi nerespectarea ei se pedepsește penal.

Răspunsul a venit din partea consilierei PNL Anamaria Hărăbor: „Am citit atât proiectul de hotărâre, cât şi hotărârea instanţei. Instanţa obligă Primăria la elaborarea unui proiect de hotărâre în acest sens, nu dispune obligativitatea Consiliului Local de a vota această vânzare. Noi aşa am interpretat hotărârea instanţei”.

Cert este că acest proiect de hotărâre și celelalte vânzări respinse au ajuns din nou la comisiile Consiliului Local și ar urma să fie supuse votului la ședința ordinară din această lună, alături de alte noi vânzări.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la vot, mai ales în lumina intervenției primarului Ionuț Pucheanu din ședința trecută: „Eu vreau să mulţumesc de două ori - într-o mai mică măsură celor de la USR, care au mai votat câteva vânzări, decât celor din PNL - pentru lipsirea bugetului local de minimum 428.040 de euro. Atât însumează lipsa voastră de… nici nu ştiu cum să-i spun. Nu în ultimul rând cer scuze cetăţenilor pentru că nu le-ați votat şase metri, cinci metri, patru metri de sub balcon. Sunt foarte fericiţi oamenii aceştia. E o politică extraordinară pe care o duceţi, sunt sigur că veţi înregistra nişte scoruri absolut impresionante la următoarele alegeri! Nu pot decât să mă înclin şi să vă mulţumesc pentru majoritatea din viitorul Consiliu Local!”, a spus, ironic, primarul.

Citit 5232 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 08:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.