Râpă şi gropi sub o hotărâre de Guvern

Râpă şi gropi sub o hotărâre de Guvern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Ion Romeu: „Stăm blocaţi cu planul de urbanism general” *

La începerea lucrului la noul plan de urbanism general al comunei, nimeni din conducerea Primăriei Băneasa nu bănuia că se va ajunge la stoparea lui din cauza unei hotărâri a Guvernului, din anul 2002.

Specialistul care se ocupă de PUG, un fost cadru militar, om neobişnuit să lucreze cu ochii închişi, a sesizat că în calea finalizării planului s-a ivit un „obstacol” pe moment de netrecut – două drumuri judeţene! Fiecare cu numărul său de identificare şi lungimea sa.

Totul este să nu încerci să le vezi. Dacă totuşi te încumeţi să pleci la drum, te-ai ars. Aceste D.J.-uri, în fapt, nu există. Istoricul lor: pe coclauri pe unde urlă lupii, două căi de acces între culturi agricole, ce cu greu s-ar fi putut numi comunale, au fost ridicate, la comandă, la rangul de şosele judeţene.

Primul, Roşcani-Vlădeşti, are 2950 de metri pe teritoriul cadastral al comunei Băneasa. Numărul său, pe hartă: DJ 260. Celălalt, tot de la Roşcani, dar spre Tg. Bujor, pe de-a dreptul, prin Valea Dragă: 3775 metri pe teritoriul Bănesei.

Trebuie să ai curaj ca să te încumeţi să parcurgi acest traseu fie şi numai cu căruţa. S-ar speria caii de „înfăţişarea” sa – ţărână vie, denivelări, gropi.

Sunt drumuri clasate. Nu corespund, oricât de indulgent ai fi, normelor tehnice corespunzătoare categoriei lor de azi, consfinţite de Guvern. Cine nu crede să încerce să le parcurgă.

La Valea Dragă trebuie să faci faţă unei râpe care îţi taie cheful de a mai circula pe acest DJ-fantomă, că doar nu degeaba, la Tg. Bujor, începe de la cimitirul oraşului.

La ce a servit declararea lor drept drumuri judeţene? Probabil, creşterii artificiale a lungimii şoselelor, cu tot ce ar putea decurge de aici – mai multe locuri de muncă, fonduri băneşti sporite ş.a.m.d.

Primarul comunei Băneasa, domnul Ion Romeu: „Suntem blocaţi cu planul de urbanism. Termenul de finalizare, martie 2010, a fost depăşit (de mult), din cauza celor două aşa-zise drumuri judeţene.

Am rugat Consiliul Judeţului Galaţi să facă demersuri, fiindcă îi stă în putinţă, pentru a se reveni la ceea ce au fost în 2002 - şi sunt şi astăzi – aceste drumuri de pământ, simple, neamenajate, cum sunt, în judeţ, între tarlale, cu sutele.

Răspunsul primit: Domnule primar, nu se poate! E o hotărâre de Guvern la mijloc. Atunci, am insistat, intraţi în ele cu buldozerele şi modernizaţi-le, întăriţi-le cu piatră, măcar cât de cât, deşi nu văd rostul cheltuirii banului public pe ele…” 

FOTO: Primarul Ion Romeu: La criza financiară care ţine astăzi România în şah, nu văd de unde ar putea veni bani pentru modernizarea de la zero a două drumuri de căruţe transformate de Guvernul din 2002, orbeşte, în şosele judeţene

Citit 809 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.