Judeţul bate palma cu Apă-Canal

Judeţul bate palma cu Apă-Canal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Operatorul de apă şi canalizare din municipiul Galaţi, Apă-Canal, este pe punctul de a prelua consumatorii din alte 19 localităţi ale judeţului * Primăriile pregătesc echipe care să meargă din uşă-n uşă şi să determine populaţia să semneze noi contracte, cu Apă-Canal *

La sfârşitul lunii septembrie, societatea edilitară Apă-Canal va deveni operator regional de apă şi canalizare. Asta înseamnă că, pe lângă cei peste 100.000 de clienţi din municipiul Galaţi, unitatea va deservi consumatorii din alte 19 localităţi: municipiul Tecuci, oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi comunele Şendreni, Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti.

Luna trecută, societatea Apă-Canal a fost desemnată operator regional, capitalul său social a fost majorat, iar actul constitutiv al unităţii a fost modificat. Luna aceasta, vor fi depăşite alte etape ale procesului de regionalizare.

„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Serviciul Regional APĂ Galaţi» (din care fac parte Consiliul Judeţului şi primăriile celor 20 de localităţi, inclusiv municipiul Galaţi) se va reuni joi, la sediul Consiliului Judeţului, pentru a stabili modelul contractului de delegare a gestiunii, regulamentul şi organigrama operatorului regional, precum şi persoanele care vor face parte din Consiliul de Administraţie”, a declarat, ieri, primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain. Informaţia a fost confirmată de Biroul de Presă al Consiliului Judeţului Galaţi.

Simultan, pregătiri au loc şi în teritoriu. „Direcţia Publică de Alimentare cu Apă şi Canalizare din Tecuci a centralizat clienţii şi contractele, acum realizează inventarierea mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar, urmând să înceapă recontractarea pe noul operator”.

„Asta înseamnă că toate persoanele fizice şi toţi agenţii economici din Tecuci vor semna noi contracte, cu Apă-Canal. Pentru asta vor fi constituite echipe mixte, cu lucrători ai serviciilor de apă-canal din Tecuci şi din Galaţi, echipe care vor merge din uşă-n uşă şi vor semna noile contracte cu clienţii”, a explicat directorul Direcţiei Publice de Alimentare cu Apă şi Canalizare din Tecuci, Torian Ciulei.

Procedura va fi aplicată întocmai şi în celelalte 19 oraşe şi comune care urmează să fie deservite de Apă-Canal.

Societatea gălăţeană va prelua reţelele de distribuţie şi clienţii din toate aceste localităţi, nu însă şi creanţele. Acestea vor rămâne în cârca primăriilor, care trebuie să le recupereze de la datornici.

„La Tecuci sunt 28.700 de consumatori alimentaţi cu apă, dintre care peste 18.000 beneficiază şi de servicii de canalizare. Datoria istorică pe care ei au acumulat-o faţă de noi se ridică la 700.000 de lei. Vom face predarea către Apă-Canal pe zero, urmând ca datoria să o recuperăm noi. În acest sens, am iniţiat deja peste 200 de procese, dintre care am câştigat 170, 60 de sentinţe au fost puse în aplicare şi în mai mult de 50 de cazuri am reuşit să ne recuperăm integral banii”, a spus Torian Ciulei.

Datoriile acumulate de consumatorii din Tecuci către furnizorul local de apă, în cuantum de 700.000 de lei, sunt floare la ureche pe lângă cele înregistrate de consumatorii din Galaţi. Acestea din urmă depăşesc 29 de milioane de lei.

Raportul dintre debitele acumulate de clienţii din cele două municipii relevă faptul că, la Tecuci, fiecare dintre cei 28.700 de consumatori îi datorează 24 de lei Direcţiei Publice de Alimentare cu Apă şi Canalizare, în timp ce, la Galaţi, fiecare dintre cei peste 100.000 de clienţi Apă-Canal trebuie să îi achite societăţii o sumă de zece ori mai mare: 240 de lei!

Regionalizarea Apă-Canal, finanţată de UE

Amintim că, pentru a deveni unic furnizor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare pentru 20 dintre localităţile judeţului, Apă-Canal va primi de la Uniunea Europeană 130 de milioane de euro, bani pe care va trebui să îi consume până în anul 2015, introducând reţele de apă-canal în localităţile rurale sau modernizându-le pe cele existente.

După 2015 vor mai urma alte două etape de finanţare, astfel încât, până în 2020, Apă-Canal să le poată furniza servicii tuturor locuitorilor din judeţul nostru.

„Până în 2018 va trebui să tragem conducte de apă şi de canalizare şi în localităţile sub 5.000 de locuitori, iar până în 2020 şi în localităţile sub 2.000 de locuitori”, a declarat, în iulie, directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

Citit 1804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.