Primarul Dumitru Nicolae: „Mircea Toader a avut sarcina politică să mă atace”

Primarul Dumitru Nicolae: „Mircea Toader a avut sarcina politică să mă atace”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atacul deputatului Mircea Toader l-a surprins pe primarul Dumitru Nicolae. Edilul urbei este convins că Toader a avut sarcină politică să-i sară la gât:

„Sunt foarte surprins de declaraţiile dlui Toader, pentru că, cinstit vorbind, în decursul mandatelor mele, unul care m-a ajutat a fost dl Toader, câtă vreme a fost secretar de stat. M-a ajutat şi cu subvenţia, şi cu bani de modernizare a reţelelor de apă şi căldură”.

Catalogând declaraţiile deputatului PDL ca neadevăruri, Nicolae le-a desfiinţat pe rând, explicând care este situaţia reală.

„Restructurare nu înseamnă să curgă sânge”

Deputatul PDL Mircea Toader a criticat reforma Primăriei şi în special transformarea în societate a Serviciului Administrarea Domeniului Public care, în opinia lui, trebuia scos la licitaţie.

De partea cealaltă, primarul este sigur că înfiinţarea SC Gospodărire Urbană va fi validată de prefect. Edilul a reamintit faptul că înainte de a ajunge primar al oraşului a existat o societate cu acelaşi profil de activitate ca şi SADP, Citadina, care a dispărut în urma privatizării, iar pierderile Primăriei au fost mari.

„Restructurare nu înseamnă să iasă sânge, ci ca societăţile să îşi restrângă cheltuielile, iar personalul să îşi facă treaba. Societăţile de salubrizare sunt foarte căutate pentru că din gunoaie s-au făcut averi. Noi nu vrem acest lucru. Taxa de salubrizare pe care o aplicăm noi în Galaţi e de două ori mai mică decât în Brăila şi de trei ori mai mică decât în Constanţa. Dacă scot la licitaţie, se aliniază preţurile, spre nemulţumirea cetăţenilor”.

„SADP va mai primi şi Baia Comunală şi noile parcuri. Vrem să facem în aşa fel încât oraşul să fie şi curat. Noi am mers la maxim cu tot ce înseamnă licitaţii”.

„După spusele dlui Toader ar însemna însă că dacă sunt cizmar şi aş vrea să-mi pun blacheuri la pantofi, să fac licitaţie, să văd cine îmi cere mai puţin. Păi de ce să fac licitaţie dacă eu ştiu să mi le fac singur?”, a declarat Nicolae.

„Construcţii şi Reparaţii” a murit de mâna PDL

Nicolae este sceptic în privinţa pronosticului lui Mircea Toader, că noua societate Gospodărire Urbană va avea soarta fostei societăţi a Primăriei Construcţii şi Reparaţii, care a dat faliment.

„PDL l-a pus forţat director la Reparaţii şi Construcţii pe domnul Darabană, care nu a avut intenţia ca această societate să trăiască. Dacă rămânea director dl Costăchel nu se ajunge în situaţia asta. Oricum am reuşit să salvăm muncitorii, transferându-i la Ecosal. Dl Toader ar trebui să-şi facă autocritica”, a declarat Nicolae.

„Nu am greşit cu nimic pe ISPA”

Deputatul Toader a acuzat municipalitatea de incompetenţă în gestionarea programului ISPA. Nicolae a respins acuzele arătând către Bruxelles:

„În România sunt 14 municipii unde se derulează programe ISPA şi la toate licitaţia a fost câştigată de firma Yapi din Turcia. Licitaţia s-a făcut la Bruxelles şi pe aceia ar trebui să-i acuze! Cei de la Bruxelles ar trebui să-şi pună acum ţărână în cap”.

„Nu am greşit cu nimic, trebuia aleasă o firmă care să poată să facă treabă. Şi aveam în Galaţi destule. Dacă mă lăsa, aş fi ales o firmă care mergea. Nu am vreo vină că Yapi dă faliment. Nu vom da banii ISPA înapoi, dar nu îmi place că avem întârzieri”.

„Norocul meu e că am putut la partea de conducte să bag o firmă gălăţeană, pe Vega. Nu concep ca acest proiect major să nu fie finalizat. Din 17 municipii, noi suntem cei mai avansaţi”, a spus Nicolae.

„Acuzaţii făcute doar ca să fie”

Aşa a catalogat Nicolae afirmaţiile lui Toader că Primăria a folosit banii din subvenţia de la stat în alte scopuri, în loc să plătească datoriile Apaterm faţă de Electrocentrale.

„Prin 2001-2002, ca să nu păcălim Electrocentrale, s-a făcut aşa-zisul cont escrow. Dacă încasez de la cetăţean 100 de lei, 71 de lei se dau la Electrocentrale, 29 rămân la societatea de distribuţie. Chiar să vrei, nu poţi să faci ceva cu banii aceia, care oricum nu trec pe la Primărie”.

„Modul în care a fost stabilită decontarea între societatea de distribuţie, cetăţeni şi Electrocentrale este negândită şi prost făcută. În relaţia Electrocentrale – Apaterm, societăţii distribuitoare i se face factura azi şi, peste 15 zile, dacă nu a plătit încep să curgă penalităţi. În relaţia dintre Apaterm şi consumator, este invers: după 30 de zile calendaristice termen de graţie se plăteşte. Societatea plăteşte în plus mai mult decât încasează de la cetăţeni şi regret că nu s-au corectat aceste lucruri”, a spus Nicolae.

Şi pentru că Toader a criticat societăţile municipalităţii Apaterm şi Apă Canal, Nicolae a ripostat declarând că Electrocentrale a schimbat 5 directori în 2 ani:

„Bâlbâiala asta înseamnă multe. O centrală, ca să fie rentabilă, trebuie să meargă încărcată spre capacitate. Vă spun dinainte că nu e rentabilă şi că preţul practicat este cu mai mult de 20 la sută mai mare decât ar fi optim. Am încercat de trei ori să luăm centrala, acum nu mă mai interesează, dar nu e bine ce se întâmplă”, a precizat Nicolae.

Edilul este deja îngrijorat de modul în care populaţia va putea achita căldura la iarnă. Nicolae a dat ca exemplu Germania şi Franţa, unde costul încălzirii este de 12 la sută din salariul mediu, în vreme ce la noi încălzirea depăşeşte adesea 80 dacă nu sută la sută din venitul unei familii.

Suntem siguri că războiul politic al acuzaţiilor şi replicilor este abia la început.

Citit 1712 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.