Un vatman al societății Transurb va fi cercetat disciplinar pentru incidentul petrecut pe 12 ianuarie 2023, când unul dintre vechile tramvaie aflate pe traseul 44 a luat-o la vale pe strada Basarabiei, acroșând un autoturism. Nu a fost nimeni rănit, rezultând doar pagube materiale. Călătorii care erau în tramvaiul aflat în alunecare liberă pe șine, șoferița și vatmanul au trăit însă clipe de groază. Noi am relatat acest incident, precizând că vom reveni și cu punctul de vedere al SC Transurb SA, de îndată ce îl vom primi. Iată ce ne-a comunicat operatorul de transport, în urma verificărilor făcute.
"Azi, 12 ianuarie 2023, la ora 8,35, eram în tramvaiul 44, vechi... Urcând pe strada Basarabiei, tramvaiul a rămas fără frâne și a luat-o la vale... Ne-am văzut moartea cu ochii. Să nu mai vorbim de șoferița al cărei autoturism a fost agățat. I-a făcut mașina praf... Vatmanul intrase în stare de șoc și noi de asemenea!", a fost sesizarea unei gălățence, într-un comentariu postat pe pagina de Facebook a ziarului "Viața liberă". Așa cum am promis, revenim cu punctul de vedere al SC Transurb SA care ne-a transmis ce a constatat, în urma verificărilor efectuate.
Potrivit companiei de transport, pe 12 ianuarie, în jurul orei 8,00, tramvaiul de tip ZGT 4/6, cu numărul de înregistrare GL 1530, circula pe traseul 44, pe sensul de mers Piața Centrală - Piața Micro 39.
"La urcarea pe strada Basarabiei, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (temperaturile scăzute, la limita înghețului, au transformat picăturile de ploaie în gheață, rezultând înghețarea unor porțiuni ale firului de contact), tramvaiul a rămas fără tensiune ca urmare a întreruperii contactului între pantograf și firul de alimentare cu energie electrică, efect produs de stratul de gheață. Din cauza lipsei energiei electrice, tramvaiul nu şi-a mai putut continua deplasarea spre bulevardul George Coșbuc. Drumul fiind în rampă, tramvaiul a început mișcarea în sens invers, din cauza propriei greutăți, fapt ce l-a determinat pe vatman să acționeze imediat sistemul de frânare și să imobilizeze vagonul timp de aproximativ trei minute. În acest interval de timp, grupul generator nu era în funcțiune, din cauza întreruperii de tensiune, iar maneta de comandă/controllerul care determină acționarea și frânarea vagonului, fiind în punctul terminal al zonei de frânare, a condus la epuizarea acumulatorului", ne-a transmis Transurb. Operatorul a ținut să precizeze că, din punct de vedere tehnic, maneta de comandă se aduce în punctul zero, deoarece în caz contrar rămân active contactoare și pompe care epuizează acumulatorul.
Clipe de coșmar
"După o staționare de aproximativ trei minute, vatmanul a încercat să reia circulația, trecând cu maneta de comandă în zona de mers, fără a ține însă cont de faptul că grupul generator nu era încă în funcțiune, iar acumulatorul de 100 V nu mai era în parametri normali. În momentul în care a slăbit frâna de staționare - frâna mecanică pe bază de resort, neavând asigurate toate condițiile de mers, tramvaiul a pornit cu spatele, deplasându-se în jur de 200 de metri în pantă.
În timp ce se deplasa cu spatele, la intersecția cu strada Chicoș, tramvaiul a acroșat un autovehicul. În urma acestui eveniment nu au existat victime, doar pagube materiale, conform PV seria PGLW nr. 169977/ 12.01.2023, emis de Poliția Municipiului Galați - Biroul Rutier", ne-a explicat Transurb.
Tramvaiul era apt de circulație pe drumuri publice
"În urma verificărilor efectuate de către echipa de întreținere aparținând societății noastre, la locul evenimentului a găsit vagonul oprit, iar maneta de comandă se afla în punctul final al zonei de frână, poziție incorectă din punct de vedere tehnic, aceasta trebuind a fi adusă în punctul zero după frânarea și oprirea vagonului. Deoarece acumulatorul nu se mai afla în parametri normali, din cauza manevrării necorespunzătoare, vagonul a fost pornit cu o sursă de energie suplimentară, fiind cuplat la vagonul din spate și împins până în zona Parcului Libertății, iar din această zonă a fost decuplat și s-a deplasat către depou cu forțe proprii. Precizăm că vagonul a fost verificat din punct de vedere tehnic și s-a constatat că se afla în stare bună de funcționare și era apt pentru circulația pe drumurile publice. Concluzia noastră este că, sub efectul emoțiilor, vatmanul nu a făcut manevrele corespunzătoare din momentul opririi vagonului și până la deplasarea cu spatele. Ca urmare a acestui eveniment, vatmanul va fi cercetat disciplinar, în raport cu atribuțiile de serviciu încălcate", a precizat compania de transport.
Transurb a subliniat că toți vatmanii participă la instruiri profesionale periodice cu privire la modul de funcționare al fiecărui tip de tramvai.
Gălățenii nu-și doresc decât ca un asemenea incident să fie doar un caz izolat.