Planul Urbanistic al Galațiului, din nou pe mâna arhitecţilor de la „Ion Mincu”. Contract de 5 milioane de lei fără TVA
Foto: Raluca Ichim

Planul Urbanistic al Galațiului, din nou pe mâna arhitecţilor de la „Ion Mincu”. Contract de 5 milioane de lei fără TVA
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" este liderul asocierii care a câștigat licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Galațiului, cu o ofertă de 5.000.000 de lei, cel mai bun raport calitate-preț. Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", aceeași Universitate a elaborat Planul Urbanistic General al orașului în vigoare, regulamentul local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a oraşului, documente aprobate de aleșii locali în martie 2015, cu o aplicabilitate de zece ani.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, a fost atribuit contractul de actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului Galați. Licitația a fost câștigată de singurul ofertant înscris, asocierea Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" - Urban Team SRL - Oppidum Studio SRL - Fida Solutions. Termenul de realizare a contractului este de 76 de luni, iar valoarea este de 5.000.000 de lei, cel mai bun raport calitate-preț.

Contractul are ca obiect servicii de elaborare a documentației de actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului Galați, precum și transpunerea în sistemul informatic GIS.

Trebuie spus că Primăria Galați a obținut o finanțare europeană pentru acest demers. Iar în iunie 2020, viceprimarul Galațiului, Sorin Enache, și ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, au semnat contractul de finanțare în valoare de 3.790.134 de lei, pentru elaborarea/actualizarea/transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General, cu o perioadă de implementare de 48 de luni din momentul semnării.

Ce ni se promitea în 2015

Reamintim că Planul Urbanistic General (PUG) al Galaţiului, regulamentul local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a oraşului, elaborate de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, au fost aprobate de Consiliul Local în martie 2015 pentru a se aplica în următorii zece ani.

La momentul aprobării, ni se promitea că oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare. "Se vor modifica fluxurile de trafic, actuala zona centrală - strada Domnească - va căpăta alt caracter, făcând posibilă transformarea acesteia în axă culturală. Eliminarea construcţiilor parazitare din zonele de locuinţe colective va permite echiparea cartierelor cu zone de tip central, cuprinzând dotări publice, spaţii de odihnă şi petrecere a timpului liber, comerţ şi servicii de proximitate, spaţii de parcare etc. În acest mod, deplasarea populaţiei spre alte zone va fi ocazională şi va avea altă dinamică. Traficul va fi mai lejer, timpii de parcurs mai mici, confortul de locuire va creşte", ne-a explicat, la acel moment, arhitectul-șef al municipiului Galați, Teodora Voicilă.

Citit 2753 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2023 09:17

1 comentariu

  • postat de Ichim
    Duminică, 05 Februarie 2023 21:25
    95.76.59.***
    #La momentul aprobării,#
    Pacat ca nu exista un discipol al generalului rus Pavel Kiseleff care, în 1830, după eliberarea de sub ocupaţia turcească, a decis demolarea din temelii a Brailei şi construirea uneia noi, după cele mai moderne norme ale epocii.
    Cam de asa ceva are nevoie Galati, pentru a
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.