Noi discuţii despre transferul Spitalului CFR la Primărie, după zece ani

Noi discuţii despre transferul Spitalului CFR la Primărie, după zece ani
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"Primăria Galaţi ar putea prelua Spitalul CFR", era titlul articolului publicat în ediţia din 1 februarie 2013 a ziarului "Viaţa liberă".

Iată că, la un deceniu distanţă, demersurile privind transferarea instituţiei spitaliceşti către municipalitate au redevenit de actualitate. Printr-un comunicat de presă, Guvernul României a anunţat că vineri, 3 martie 2023, la Palatul Victoria au avut loc primele discuţii privind preluarea spitalelor aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor de către autoritățile locale. În aceeaşi zi, doi primari - Lia Olguţa Vasilescu, de la Craiova şi Dominic Fritz, de la Timişoara - şi-au exprimat public, prin postări pe Facebook, interesul pentru transferul cât mai rapid al spitalelor CFR. Oficial, reprezentanţii Primăriei Galaţi nu au anunţat încă nimic.

"Guvernul României pregătește transferarea rețelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunității", a anunţat Executivul, printr-un comunicat de presă.

Vineri, 3 martie 2023, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu factorii de decizie de la nivel guvernamental și local. Au participat la discuţii secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reprezentanți ai ministerelor Dezvoltării, Educației, Muncii, precum și ai autorităților locale la nivel de oraș, municipiu și consiliu județean și ai conducerii universităților de medicină din România.

Potrivit imaginilor făcute publice de primarul Lia Olguţa Vasilescu, Galaţiul a fost reprezentat de viceprimarul PSD Sorin Enache.

Conform comunicatului de presă al Guvernului, premierul Ciucă a decis, la inițiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unități spitalicești aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Concret, urmează ca această primă etapă să fie demarată prin intermediul unui Comitet Interministerial, coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

"Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Primarii din Craiova şi Timişoara abia aşteaptă

Doi dintre primarii prezenţi la discuţii şi-au făcut deja publice punctele de vedere. „Primăria este interesată și a depus cerere încă de acum opt ani pentru preluarea acestui spital în administrarea municipalității. A fost format un grup de lucru la care vor participa reprezentanții mai multor ministere, ai universităților de medicină și ai autorităților locale, pentru transferul cât mai rapid către noii administratori”, a declarat, într-o postare pe Facebook, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

„Anomalia istorică de a exista spitale în subordinea Ministerului Transporturilor, care n-are nicio treabă cu sănătatea, trebuie să înceteze. Premierul a subliniat că vrea să se finalizeze procesul de predare încă din acest an. Am anunțat Guvernul României încă din decembrie anul trecut că Municipiul Timișoara este gata să preia în administrare Spitalul CFR, unul dintre spitalele de tradiție ale Timișoarei, cu buni specialiști și cu o paletă largă de servicii medicale. Dacă Spitalul CFR va fi transferat orașului, timișorenii vor avea de câștigat”, a anunţat şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Ce face Galaţiul

Oficial, nici primarul Ionuţ Pucheanu şi nici Primăria Galaţi nu au făcut vreun anunţ privind preluarea Spitalului CFR. Dar interesul există, potrivit unei Note de informare semnate de Secretariatul general al Guvernului - document făcut public de clubferoviar.ro. Conform actului, din 33 de autorităţi şi instituţii centrale şi locale cărora li s-a solicitat să-şi exprime „în mod responsabil şi justificat intenţia de a prelua una sau mai multe unităţi sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor”, 25 au răspuns pozitiv. Galaţiul este nominalizat între primăriile interesate de o eventuală preluare, alături de Craiova, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Iași şi Simeria.

Ce s-a întâmplat acum zece ani

„În eventualitatea în care Spitalul CFR Galaţi va trece de la Ministerul Transporturilor în custodia autorităţilor locale, prin mijlocirea Ministerului Sănătăţii, Primăria Galaţi ar fi interesată de preluarea acestei instituţii sanitare. Singura unitate spitalicească cu paturi situată în Valea oraşului se bucură în prezent de încrederea şi aprecierea majorităţii gălăţenilor”, scria ziarul „Viaţa liberă” în ediţia din 1 februarie 2013.

Pe 1 aprilie acelaşi an, situaţia evoluase: „Spitalul CFR din Galaţi, la un pas de a deveni spital municipal”. Transferul devenise o certitudine după ce proiectul de lege care prevede acest lucru fusese aprobat şi de Senat. „Trecerea Spitalului CFR Galaţi în subordinea autorităţilor locale corespunde pe deplin nevoilor municipiului. Este, dacă vreţi, un vis frumos pentru Galaţi, oraş care în prezent nu are un spital municipal. Oricum, abia după ce trecerea va avea loc, vom putea face un bilanţ pentru a vedea dacă trebuie făcută vreo modificare”, declarau, la acel moment, reprezentanţii Primăriei.

Numai că demersul nu s-a concretizat şi spitalele au fost redate Ministerului Transporturilor.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum.

Ce promite pacienţilor Spitalul CFR

"Spitalul General Căi Ferate Galaţi este un spital în care pacienţii primesc o îngrijire medicală adecvată. Investigaţiile medicale posibile sunt numeroase şi complexe, putându-se trata un număr mare de afecţiuni. Calitatea serviciilor noastre medicale reprezintă un exemplu pentru unităţile medicale similare şi o recomandare pentru pacienţii noştri. Scopul spitalului nostru este orientat către necesităţile actuale şi aşteptările viitoare ale pacienţilor şi de a le furniza servicii medicale integrate şi aliniate la principiul îmbunătăţirii continue", promite unitatea sanitară, pe site-ul propriu.

 

Citit 3545 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2023 22:35

4 comentarii

  • postat de macarie banu
    Luni, 06 Martie 2023 15:33
    89.137.225.***
    si caracatita se tot intinde,se tot intinde........ Ar fi mare pacat sa se puna tentaculele si pe CFR. Inca este un spital de bun simt si cu mult decenta peste Judetean,de exemplu.
    0
    0
  • postat de Podeț Bogdan
    Luni, 06 Martie 2023 08:53
    109.166.135.***
    Era singurul loc unde nu se prea dădea șpagă la angajare.Acum o sa vina un manager politic PSD poate vreo soră sau cumnata de-a lui Alina Dobre și gata. Posturi scoase la vânzare Partidul nu moare ,doar pacientul .
    0
    0
  • postat de dan
    Luni, 06 Martie 2023 06:59
    89.120.230.***
    e vreunul la "marele"partid ramas fara "coledzi"si trebuie pus director sau manager!tot trenul de Bucuresti e cel mai bun doctor la Galati!
    0
    0
  • postat de marr
    Duminică, 05 Martie 2023 20:10
    86.124.201.***
    Lasa-i sa poate in continuare ...Pututu' e fara Limite pe Planeta Romania .
    Si luna de pe cer , intr-o buna zi...e posibil sa-ti cada'n cap . E ...o posibilitate !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.