Alocare de fonduri pentru modernizarea Pieței Basarabiei

Alocare de fonduri pentru modernizarea Pieței Basarabiei
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Bugetul pe anul 2023 al Administrației Piețelor Agroalimentare SA Galați prevede, printre alte investiții, și modernizarea Pieței Basarabiei, așa-numita piață a moldovenilor de pe Calea Prutului.

Va fi însă o chestiune de durată, pentru că explozia prețurilor face practic imposibilă finalizarea modernizării până la sfârșitul acestui an, așa cum se dorea inițial.

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al societății Administrația Piețelor Agroalimentare SA Galați, aprobat în Consiliul Local, prevede venituri totale de 25,626 milioane de lei, o creștere de 4,94% față de veniturile realizate în anul 2022. Sunt prevăzute, de asemenea, cheltuieli totale de 25,424 milioane de lei, cu 5,18% mai mari decât anul trecut. "Având în vedere gradul de realizare a veniturilor totale în fiecare din ultimii doi ani, mai mare de 90%, societatea a propus, într-o manieră conservatoare, pentru anul curent creșterea veniturilor cu 5% luând în considerare «doar acele venituri cu o probabilitate ridicată de realizare»", se arată în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de buget.

Administrația Piețelor a prevăzut și majorarea cheltuielilor de natură salarială cu 5,38% față de nivelul programat și aprobat în ultimul buget. În acest an, este prevăzut un număr mediu de salariați de 175, față de 172 anul trecut, cu un câștig mediu lunar de 4.529 de lei, cu 1,4% mai mare ca anul trecut.

Conform raportului de specialitate, în anul 2021, Administrația Piețelor Agroalimentare SA a înregistrat plăți restante în valoare de 120.000 de lei, ca urmare a condițiilor restrictive aplicate în starea de urgență. "Din execuția bugetară preliminară a anului 2022 reiese că acestea au fost stinse în totalitate, iar propunerea pentru anul 2023 este menținerea la nivel 0", se arată în document.

Pentru acest an, Administrația Piețelor Agroalimentare programează obținerea unui rezultat pozitiv, precum și investiții în valoare de 4.200.000 de lei, finanțate atât din surse proprii, cât și prin majorarea capitalului social, aprobată prin HCL 573/29.09.2022. O importanță deosebită este acordată modernizării spațiilor comerciale și Pieței Basarabiei.

"Am organizat licitația de achiziție a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru Piața Basarabiei, suntem la faza de întocmire a documentației, dar avem niște probleme cu statutul juridic al unor clădiri. Vom reface complet platforma betonată de două hectare, vom instala sistemul de preluare a apelor pluviale. Vom desființa toate modulele vechi, pe care le vom înlocui cu containere noi, dotate cu toate utilitățile. Vom regândi și circuitul de la interior și cel al mașinilor de aprovizionare. Am vrut ca modernizarea Pieței Basarabiei să fie gata la sfârșitul anului 2023, am estimat un cost, dar acesta a devenit mult mai mare după toate scumpirile care s-au produs", ne-a declarat Dumitru Poalelungi, directorul general al Administrației Piețelor Agroalimentare SA Galați.

Conform acestuia, nu vor fi neglijate nici celelalte piețe ale Galațiului, însă lucrările care se vor face la ele  în acest an vor fi dese, dar mărunte, în limita bunului-simț.

Citit 3394 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 09:41

9 comentarii

 • postat de Trandafirul Galben
  Vineri, 10 Martie 2023 01:04
  5.13.197.***
  Am citit cu mare atenție mesajele voastre și...nimic mai adevărat.
  Doar aș completa,în deplină cunoștință de cauză:
  -SURSĂ DE ȘPAGĂ PENTRU POLIȚIA LOCALĂ,POATE
  -EVAZIUNE ÎN MASĂ ȘI LA VEDERE
  -TOATE INSTITUȚIILE IMPLICATE
  Un mic exemplu:se încasează cash la vedere și fără teamă,facturi subevaluate,facturi de achiziție a mărfurilor din Grecia și Polonia,subevaluate.
  De condiții sanitar-veterinare nici nu poate fi vorba.
  Proprietari de business care schimbă firmele în mod constant și multe altele.
  DACĂ EXISTĂ VREO INSTITUȚIE LOCALĂ CARE SE SIMTE LEZATĂ ȘI NU RECUNOAȘTE CĂ,INDIRECT DEACOLO PLEACĂ BANI LA PARTID/PARTIDE,SĂ LASE AICI ADRESELE DE MAIL PENTRU DETALII.
  Sunt peste 15 ani de când este locul unde evaziunea este"protejată",iar denunțătorii sunt "executați economic".
  Haideți să mai încercăm odată,lăsați adresele de contact aici.
  P.S. Mulțumesc "Viața Liberă" pentru libertatea de exprimare și posibilitatea "ÎNCERCĂRII" de a schimba ceva în bine.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Joi, 09 Martie 2023 16:43
  89.137.229.***
  Pt toti ce-si pun intrebari legate de disparitia micului comert cu produse din R. Moldova, sa-i intrebati pe cei ce conduc Administratia Pietelor Galati, pe cei de la Politia Locala, DSVSA Galati in frunte cu PSD Galati.
  Ei sunt cei care "protejeaza" interesele comerciale ale marilor vanzatori de carne, peste si lactate din Galati. Ii stiti si dv, dar am sa-i amintesc totusi: Tapul Carpatin, Druica, toti cei ce au pescarii, inclusiv marile supermarketuri ale Carrefour, Auchan, Kaufland!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Joi, 09 Martie 2023 09:20
  82.76.59.***
  Piata basarabenilor, si nu a moldovenilor, basarabia e basarabia si moldova , moldova, deci piata basarabenilor este o piata FOARTE CAUTATA PENTRU OAMENII MAI SUBTIRI LA PUNGA, aceasta piata este lasata de izbeliste servind nu stiu ce interese, nu ma refer la piata de angro, ci de cea a basarabenilor ce veneau cu diverse produse proprii, proaspete , mai ieftine si mai sanatoase, i ati alungat prin toate maidanele., iar pe tarabele, vai de ele, canta cucu.
  Bravo primarie, bravo administratie a pietelor, ca rezonati la cerintele celor ce v au ales…batae de joc….acum ca se apropite alegerile, v ati trezit, NU VA MERITATI LOCURILE CE LE OCUPATI.
  0
  30
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 09 Martie 2023 09:06
  86.124.202.***
  Perioada de dupa Revolutie adica 33 de ani a insemnat doar asa zise investittii care nu aduc nici un impact!Si spun acest lucru dupa ce au inceput sa apara analizele financiare pe anul 2022 si unde Galatiul la formarea PIB-ului tarii se afla pe ultimele 4 locuri din tara!Asta pentru ca combinatul nu a produs in ultimele doua luni a anului 2022!Politicienii galateni trebuie sa se astepte ca anul acesta sa fim pe ultimul loc din cauza ca am intrat in luna martie si combinatul nu produce nimic!Cu asemenea asa zis investitii pe linia Vaslui,Galati,Braila se formeaza un pol al saraciei!Ceea ce in text se numeste investitii de fapt este o igienizare a unei asa zis piete!Cum zicea cineva Piata Centrala arata mizerabil iti este scirba sa intri in ea!Piatele din 20,18,39 arata scirbos!Si in aceste piete sau bagat o caruta de bani!Politicienii galateni trebuie urgent sa iasa din paradigma asa ziselor investitii care s-au realizat in ultimii 33 de ani!Ce investitii propun politicienii galateni care sa suplineasca lipsa de activitate sau disparitia combinatului????Ce investitii vor aparea chiar in imediata perioada sa suplineasca lipsa de activitate a combinatului?????Doamne fereste dar cum ne pregatim daca indienii din combinat care acum sunt mult mai interesati de combinatul Dunaferr pentru ca acest combinat are acces la resursele mai ieftine din Rusia????Politicienii galateni trebuie sa se gindeasca ca pina in prezent dat fiind faptul ca salariile s-au platit in combinat inca nu s-a facut simtita scaderea Galatiului la pibul tarii!!!!Dar cum va fi in Galati daca deodata mii de oameni vor ramine fara salarii????Asa ca asa zisele investitii gen piata rusilor sunt de fapt bomboanele pe coliva viitoare a Galatiului!!!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Fara piete mafiote
  Joi, 09 Martie 2023 08:53
  5.13.129.***
  Administratia pietelor o firma de casa a PSD unde sint angajati restul de neamuri a celor din primarie .Inpiete nu intra sa vinda decit mafioti ce sint mina in mina cu administratori pietelor si care nu au case de marcat , nu dau bonuri intr-un cuvit fac bisnita legal si ii cunosc toti cumparatori dar nu ai alta varianta ca nu lasa nici un producator in cercul lor..Ma intreb de ce ne mai trebuie piete si atita investitii (poate ca la anul vin alegerile si PSD ul are nevoie de bani) si nu se fac ca in grecia, se inchide un segment de strada si acolo vin doar producatorii cu preturi mult mai mici. Dar nu se vrea s-ar pierde o sursa de spalat bani si unplut buzunarele protipentadei.ASa ca nimic nu se face in favoarea cumparatorului ci doar in favoarea lor si a intereselor lort ( mariri de salarii de personal).
  3
  25
  Raportează
 • postat de MIMI
  Joi, 09 Martie 2023 08:18
  86.124.200.***
  Pentru Cristian; referitor la realizarea unei parcari in afara pietei NU VEI VEDEA asa ceva , atita timp cit tu te duci si cumperi 1,2 saci de cartofi sau mere sau altceva in 1/2 h tot 2 lei platesti la bariera!!! Hoti la drumul mare ,stai 1/2 h si platesti bilet pentru o ora,ei nu stiu cum sa faca bani din mai nimic si tu vrei parcare!!!Nu mai vorbim de fratii nostri de peste Prut, nu stiu cum sa-i goneasca ,stau pe la colturi saracii si se feresc de politia locala!!! Nu au bani sa faca macar un petic de beton acoperit cu tabla sau sandwichi contra ploii sau soarelui pentru ei. Madam Veorica de la piete a ajuns in parlament si doarme de rupe, iar la zile festive si-a aduce aminte de Galateni si mai felicita din cind in cind!!!ASTIA SUNT POLITICIENII NOSTRI DE IERI SI DE AZI!!!Sa-i mai amintesc;Durbaca,NeicaNica, Dobre,Toader,Dima,Pislaru, iar acum Pucheanu,si tot neamul lor cel........
  0
  27
  Raportează
 • postat de Țepeș
  Joi, 09 Martie 2023 07:53
  95.76.59.***
  Dacă are renumele de ,,piața moldovenilor", unde sunt aceștia? De ce nu mai au acces în piață cetățenii din R. Moldova să-și vândă mărfurile? Pe cine deranjează micul comerț de frontieră?
  Poliția locală îi ,,vânează" doar pe moldovenii care încearcă să-și vândă produsele, dar ,,autohtonii" care vând orice fără licență prin oraș, de ce nu sunt controlați?
  0
  30
  Raportează
 • postat de Amarastean di Fartanesti
  Joi, 09 Martie 2023 07:38
  89.137.226.***
  Prioritate PIATA CENTRALA, mamelucilor, care arata ca un targ din evul mediu.

  Cladiri darapanate cu fatade comuniste, aleile cu gropi, parcare auto aiurea care impiedica accesul pietonal, spatii de deservire insalubre de parca nu avem DSP in Galati, marlani si toape fac bisnita pe la toate colturile si hoti de buzunare care stau la panda bine merci ca, desi exista post de politie loco, stau si dormiteaza, ca, lasa, ii cunoastem, s-au mai domesticit..

  Primarul sau vicele ala cu idei filozofice despre administratie ca orasul se conduce din birou, au fost sa vada bazaconia aia de piata?!!

  Auzi PIATA CENTRALA, pai, bai mamelucilor, acolo trebuie sa fie spiritul vostru de administrator unde trebuie sa puneti cel mai mult suflet.

  Nu am comentat in defavoarea pietei din Calea Prutului, "Basarabiei", sigur trebuie modernizata,dar, dupa ce ati lalait-o ani de zile, preconizati un sfantul asteapta pana in caledele grecesti, taind elanul galatenilor care, asteptand, au imbatranit si le este frica ca nu vor mai apuca sa vada si ei ceea ce isi doreau din tinerete.

  Huooooo ADMINISTRATIE, cu primari si CL LOCAL cu tot!
  8
  40
  Raportează
 • postat de cristian
  Miercuri, 08 Martie 2023 22:13
  86.124.200.***
  Poata cu aceasta ocazie sw gindeste si se aproba executarea unei parcari exterioare perimetrului pietei pentru masini mici (autoturisme) , in asa fel ca cei care doresc numai sa vada marfa expusa sau sa cumpere cantitati mici sa nu fie nevoiti sa incalce legea parcind masina la bordura trotuarului , facind facilitatea politiei locale de a da amenzi pentru nerespectarea indicatorului OPRIREA INTERZISA .Multumesc
  3
  58
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.